garnitur123 Napisano 10 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2016 Witam, niedługo biorę ślub i zamówiłem sobie smoking. Problem w tym, że nie ma on butonierki i pani, która mnie mierzyła twierdzi, że w smokingach się ich nie robi, bo satyna na klapach jest delikatna i kwiatek na pewno ją zaciągnie. Z kolei oglądając w internecie zdjęcia smokingów niejednokrotnie widziałem kwiatek w butonierce. Czy to prawda, że satyna może się zniszczyć od kwiatka? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 10 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2016 Wiele zależy od rodzaju klap, bo jeśli są szalowe, to moim zdaniem nie jest wskazana, wygląda bardzo nienaturalnie, choć na ostatnich zdjęciach gwiazd ekranu w smokingach z szalowymi klapami butonierka bardzo często się pojawia. Inaczej, rzecz jasna, jest w przypadku klap frakowych - delikatność jedwabiu czy satyny nie ma związku z jej umieszczeniem, ale... rzeczywiście łatwo o uszkodzenie, zaciągnięcie kwiatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 10 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2016 Kwestia butonierki w smokingu zależy, jak kolega wyżej zauważył, od typu smokingu. Zależność wynika bezpośrednio z ich archetypów, ale to mniej istotne. Smoking dwurzędowy z klapami frakowymi powinien posiadać butonierkę, natomiast z kołnierzem szalowym już niekoniecznie (wówczas o kwiecie też możemy zapomnieć). Tak jest w teorii, jednak od tych zasad świat, zdaje się, już dawno się odwrócił i obecnie wielu producentów (np. Tom Ford) wykonuje butonierkę w kołnierzu szalowym. Nie odpowiem, czy kwiat w butonierce może uszkodzić jedwab, natomiast kiedyś spotkałem się z opinią, że wykonanie butonierki (a raczej jej obszycie) w klapie pokrytej satyną nie jest szczególnie łatwe, więc krawcy niechętnie się za to zabierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 15 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2016 Jeżeli przyjmiemy, że smoking jest ubiorem bardzo formalnym na okazje wieczorowe, to kwestia kwiatka w butonierce wymaga dość dużego wyczucia. Chyba, że na premierę "Rosenkavalier" w operze będziemy wyglądać tak: (Czy ten ślub jest wieczorem?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 15 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2016 Z tego co pamiętam "korsarz" nie jest uważany za właściwy do stroju formalnego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 15 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2016 Myślę, że goździk w wyjątkowych sytuacjach może być: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 15 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2016 Chodzi sposób mocowania kwiatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 15 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2016 Dziękuję za sprecyzowanie. Kwestia wyczucia to właśnie goździk i nie mocowany jako korsarz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 15 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2016 Dobry krawiec bez problemu zrobi butonierkę, choć faktycznie ponoć jest to trudniejsze niż w zwykłej marynarce. Tak przynajmniej twierdził krawiec u którego to robiłem (Dziekoński w Gdańsku). Sam prawie zawsze wkładam goździk i żadnego zaciągania nie zaobserwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi