Skocz do zawartości

Jakie konto bankowe?

lubo69

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko wskazuje na to, że czeka nas lawina podwyżek opłat za korzystanie z ROR. Czy któryś z Panów może polecić bank, który:

- nadal oferuje darmowy rachunek rozliczeniowy (ew. przy warunku wpływu wynagrodzenia),

- nadal oferuje darmowe wypłaty ze wszystkich bankomatów krajowych i przyjazne warunki korzystania z bankomatów poza granicami,

- nadal oferuje bezpłatną kartę do konta,

- jest stabilny, bezpieczny, nie zmienia TOiP co trzeci dzień,

- ma przyjazną i intuicyjną bankowość mobilną i internetową,

- ma specjalną ofertę w przypadku regularnego wpływu wynagrodzenia w wysokości kilku (ale nie kilkunastu) tysięcy.

Takie rzeczy tylko w Erze? Teraz już nawet Ery nie ma...

Dodatkowo, czy któryś z Panów orientuje się, czy obywatel i rezydent RP może założyć rachunek w EUR (ew. GBP) w obcym banku i korzystać z niego internetowo w Polsce/używać karty do zakupów przez internet?

• Oceniam pozytywnie 1

Co do ostatniego punktu, to jak najbardziej, np. w Niemczech możesz założyć konto bez niemieckiego adresu (chociaż ja jak zakładałem, to miałem umowę o pracę w DE i nie pamiętam, czy ktoś mnie o to pytał; na pewno nie miałem niemieckiego adresu). We Francji potrzebujesz adresu we Francji. Jak gdzie indziej, tego nie wiem.

W Niemczech (przynajmniej w Deutsche Banku) nie dostaje się z automatu karty kredytowej, tylko debetową, o kredytową trzeba poprosić. We Francji na wejście masz kredytową.

We Francji modne są banki w pełni internetowe, w Niemczech też. Konto zakłada się online. Może warto spróbować, czy potrzebny jest lokalny adres.

Sarto zwrócić uwagę na fakt, że w Polsce (i we Francji) bardziej popularny jest standard VISA, podczas gdy w DE (i np. w NL) bardziej popularny jest standard Master Card; mogą z tego wynikać problemy, więc jeśli chcesz karty używać w PL, lepiej postaw na VISę.

Nie rozumiem tylko, czemu nie możesz po prostu założyć rachunku w EUR w Polsce, w polskim banku?... Ja np. mam, i to nawet pusty od lat. Za granicą też są opłaty, wyższe niż w Polsce, i też wzrastają.

Oczywiście. W średnio co drugiej restauracji w Paryżu karty MasterCard nie są akceptowane (albo obsługa mówi, że są, a jak wkładasz do terminala, okazuje się, że nie są). Mam we Francji sporo problemów z tym standardem (na szczęście mam też dwie VISy). W Polsce nie przypominam sobie, żebym miał, ale też nie przypominam sobie, żebym używał Master Carda.

Jeśli w PL nie ma z tym problemów, to tylko się cieszyć. Ja jednak jako osoba podróżująca dużo po Europie zdecydowanie polecam mieć oba standardy.

Najśmieszniejsza sytuacja była w Amsterdamie, gdzie pytam kelnerki (po angielsku), czy akceptują karty, a ona mi, że nie, a po chwili widzę, że ktoś płaci kartą. Pytam więc: to jak to jest? A ona mi na to: bo tylko Master Carda akceptujemy :/

• Oceniam pozytywnie 2

Nie rozumiem tylko, czemu nie możesz po prostu założyć rachunku w EUR w Polsce, w polskim banku?... Ja np. mam, i to nawet pusty od lat. Za granicą też są opłaty, wyższe niż w Polsce, i też wzrastają.

Mam taki rachunek. Karta do rachunku jest płatna, ale nie o to chodzi. Jest to karta Maestro. Próbowałem dokonać nią zakupu w SS i jeszcze ok. pięciu zagranicznych sklepach internetowych. Niestety - podobno Maestro i Mastercard to to samo, a jednak wybór typu karty "Mastercard" ("Maestro" nie ma) i wprowadzenie numeru skutkują komunikatem "numer karty niepoprawny". Niepotrzebna mi karta, za którą płacę, z której korzystam góra kilka razy w roku, którą nie mogę płacić w sieci (wiem, jest Paypal) i za użycie której w bankomacie zagranicznym bank pobierze teraz 6% (!) prowizji.

Dodam, że infolinia banku nie wie o co chodzi i odsyła mnie do sklepu, a sklep nie wie o co chodzi i odsyła mnie do banku.

O założenie konta za granicą pytałem, bo kilkanaście lat temu ktoś wpłacił powiedzmy 200 zł do banku polskiego i powiedzmy 50 funtów do Barclays Bank, po czym nie wykonywał żadnych operacji; po roku na rachunku złotowym miał 120 zł, na walutowym 60 funtów. Może w UK też już takich kont nie ma...

swordfishtrombone:

Dzięki za wyjaśnienie. Też trochę jeżdzę (do Francji akurat rzadko) i nie miałem póki co takich problemów, ale dobrze wiedzieć. Wniosek też z tego taki, że zawsze dobrze mieć przy sobie trochę gotówki :)

lubo69:

Kilka osób polecało na forum do takich płatności kartę do kantoru Aliora. Nie mam jej (mam do konta "wypukłą" kartę Mastercard, a nie Maestro i płatności w sklepach internetowych zawsze przechodzą), więc nie wiem z jakimi opłatami się to wiąże, ale może warto sprawdzić: https://kantor.aliorbank.pl/

Maestro to karta debetowa Master Carda. Prawdopodobnie w tym problem (że debetowa). One chyba nawet nie mają tego trzycyfrowego zabezpieczenia do płatności online. Może poproś bank o kartę kredytową do tego konta?

Ile bank bierze prowizji, to już (chyba) zależy od banku, nie od karty. Warto się rozeznać, w których bankomatach za granicą można wypłacać za darmo (np. Deutsche Bank i BNP Paribas mają umowy wzajemne o niepobieraniu prowizji, także DB i Commerzbank).

@ Zając: We Francji to w ogóle najlepiej mieć książeczkę czekową :D

Może poproś bank o kartę kredytową do tego konta?

Nie sądzę, żeby jakikolwiek polski bank oferował karty kredytowe do rachunków walutowych. (?)

A propos czeków: lata temu otrzymałem zagraniczny czek na sumę 15 funtów brytyjskich. Po wyjściu z banku, w którym spędziłem 45 minut (nie czekając w kolejce) wyrzuciłem go do kosza. Najpierw bowiem dowiedziałem się, że nic z tego, bo na czeku napisano "Lukasz", a w dowodzie "Łukasz". Po interwencji u kierownika dowiedziałem się, że czek może wyjątkowo zostać zrealizowany, a prowizja za jego realizację wyniesie 50 zł (nie licząc oczywiście spreadu itp.)

Problem rozwiązany :).

Nie do końca rozwiązany, bo ja chciałbym, żeby taką kartę oferował bank spełniający moje pozostałe warunki, i jeszcze chciałbym dostawać gratis co miesiąc parę Yanko, i jeszcze... ;-)

Dla jasności, moja karta Maestro nie jest wypukła, ale ma kod CVC.

Pomyśleć, że ta wypukłość służyła kiedyś tylko do tzw. "żelazek"...

post-247-0-12227100-1447772335_thumb.jpg

Jeżeli chodzi o płatności internetowe to zdecydowanie polecam konto w kantorze Aliora. Prowadzenie rachunków jest bezpłatne (nie jest to jednak ROR, konto jest nieoprocentowane), można założyć w ramach jednego konta kilka kont/subkont walutowych - np. euro, funty, franki, korony, co tam potrzeba. Do euro, funtów, dolarów i franków można zamówić kartę MasterCard, która jest wypukła. Jeżeli w ciągu pól roku wykonasz nią jakąkolwiek transakcję będzie bezpłatna, jeżeli nie to chyba jednorazowa opłata w wysokości 15 zł. Mam trzy takie karty, płacę nimi w sieci, podpięte są też pod PayPal. Nie ma żadnych problemów i korzystniejszy kurs walut.

Co do Polskich banków to się nie wypowiem, mam konta w dwóch (Citi i DB), obydwa naliczają sobie opłaty.

Dzień dobry Panowie :)

lubo69 do Twoich wymagań najlepiej pasuje konto wyższej jakości w Alior Banku. Nie jestem,niestety, w stanie wypowiedzieć się na temat konta jak i banku ponieważ nigdy nie korzystałem z ich usług.

Tu masz link do analizy konta: http://www.ekontobankowe.pl/konto-osobiste/konto-wyzszej-jakosci-alior-bank

Nie sądzę, żeby jakikolwiek polski bank oferował karty kredytowe do rachunków walutowych. (?)

Jeśli potrzebujesz karty głównie do zakupów internetowych, to może pomyśl o czymś takim - https://www.mbank.pl/indywidualny/karty/ekarta-wirtualna/

Nie jest to co prawda karta kredytowa i trzeba ją załadować gotówką, zanim dokonasz płatności, ale za to:

- nie ma problemu z płatnościami przez internet - ja kupuję co jakiś czas przez internet w USA i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakiś sklep odrzucił

- kurs jest bardziej opłacalny niż przy klasycznych polskich kartach kredytowych

Minusy:

- karta po pierwszym roku jest płatna i to chyba aż 30 zł, ale jakoś to przebolałem.

- do wyboru tylko USD i EUR

Nie twierdzę, że to najlepsza dla Ciebie propozycja, ale myślę, że warto rozważyć, bo mało kto zdaje sobie sprawę z istnienia takich kart.

Osobiście mogę polecić konto wymarzone w raiffeisenie, mam i korzystam, konto jest za darmo(jest w umowie zapisane że zawsze będzie) przelewy krajowe są za darmo, karta kosztuje 3pln ale za to są bezpłatne wypłaty z każdego bankomatu w kraju i całkiem fajny pakiet assistance + podróż zagraniczna, internet i aplikacja mobilna są przejrzyste i dosyć intuicyjne, wiem że mają konto walutowe i jakąś platformę do wymiany ale akurat szczegółów nie znam.

Niedawno robiłem rundkę po ofercie banków. Odrzuciłem te które mają za duże ekspozycje na kredyty i w szczególności kredyty frankowe (Millenium np. ) bo zwiastuje to pogorszenie się sytuacji banku w niedalekiej przyszłości. 

Darmowej karty nie ma żaden bank, ale są limity wydatków na tej karcie, po przekroczeniu której się nie płaci. 

Skończyłem na ofercie ING i Raiffeisen, ten drugi miał znacząco więcej głosów niezadowolonych z obsługi klienta. Pierwszy dodatkowo oferował nielimitowane (i darmowe) przelewy z OKO jeżeli miało się ROR też u nich oraz darmowe wypłaty z bankomatów innych banków. 

Mam rachunek właśnie w ING, a ten wątek powstał dlatego, że 29 stycznia bank wprowadza kilka "udogodnień", które w moim przekonaniu przenoszą ofertę tego banku z pierwszej piątki do drugiej dziesiątki; m. in. bezpłatnych bankomatów już nie będzie. Natomiast uzasadnienie banku, że podniesienie opłat spowodowane jest "wzrostem wynagrodzeń" czytam jako "teraz pocałujcie misia w...".

Oczywiście jest bardzo prawdopodobne, że konkurencja wykona podobne ruchy.

Mam konto w Milenium. Nie jestem ekspertem od bankowości, ale z oferty tego banku jestem całkiem zadowolony. Darmowe prowadzenie konta, brak opłat za kartę (debetową, VISA, kredytowej nie posiadam), darmowe wypłaty z wszystkich bankomatów. Odsetki groszowe, al to nie konto do oszczędzania. Jedyne co to muszę tam przelewać coś miesiąc 1000-2000 zł miesięcznie - nawet nie pamiętam ile, po prostu tam idzie moja pensja...

Opcja jest taka:

- karta wielowalutowa: podpięta do rachunków w PLN, EUR, CHF, USD i GBP i sama dokonująca wyboru, z którego rachunku pobrać środki w przypadku zakupu.

- wszystko darmo: bankomaty, w tym zagraniczne, rachunek, karta; jest to opcja premium pod warunkiem deklarowanego comiesięcznego wpływu na rachunek, ale wpływu niższego, niż dla opcji premium w innych bankach (gdzie najczęściej progiem jest 10K zł).