Skocz do zawartości

Gdzie można kupić - szukam, poszukuję

mosze

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Szukam spodni z takimi kryteriami:

• krój: wyższy stan >= 28cm, "chinowaty" - bez zaszewek, ze szlufkami na pasek, z zapięciem w talii po prostu na guzik (bez przedłużenia, tj. bez ang. "tab"), proste nogawki/regular
  • materiał: blend bawełna len lub ciężki len ~300 gsm, najlepiej bez stretchu
  • kolor: piaskowy, beżowy, khaki etc., w idealnym świecie niebarwione
  • cena: ok. 200 eur

To co znajduję to albo luzackie ze sznurkiem w talii albo bardziej eleganckie z zaszewkami i przedłużonym zapięciem na guzik/"tab" i nic pomiędzy.

Z kronikarskiego obowiązku wrzucam to co już brałem pod uwagę:

• Poszetka - super pod względem materiału (ciężki, niebarwiony, europejski len) ale nie siadają mi zaszewki i mankiety. Zbyt eleganckie (zaszewki, zapięcie w talii na "tab")
  • Incotex - drogo. Jest też seria Chinolino i da się złapać za 800zł ale stan jest niski (22cm + waistband)
  • Polo RL - w zasadzie OK, w wersji Big&Tall 32cm stanu w r.48, ale brakuje rozmiaru Tall 48W/34L

Zastanawiałem się czy powinienem wziąć jakieś inne marki pod uwagę? Z takimi wymaganiami mógłbym zwrócić się w kierunku made-to-order i zwiększyć budżet. Proper Cloth robi krój chino/casual pant tylko ze stretchem, ale teoretycznie da się w kroju "dress pant" tak dobrać detale i materiał żeby były "chinowate". Niestety w ready-to-wear Casatlantic zawiódł w tym sezonie i len ma tylko w granacie i zieleni, a krój El Jadida byłby tu idealny poza gramaturą.

Jak widać masochizm konsumencki nie jest mi obcy.

Incotexu jest pełno na różnych przecenach: Frans Boone Store, Yoox. Powinno być coś z Moorera na Bestsecret. Rota ma głównie spodnie z „tab”, ale powinno się coś znaleźć bez. Pantaloni Torino to kolejny pomysł.

Ponieważ na forach, jeśli ktoś chce kupić rower elektryczny, proponują mu poloneza z LPG, ja zaproponuję coś, co nie spełnia warunków, ale za to jest zajebiste:

https://ironheart.co.uk/collections/chinos-work-pants-overalls/products/ih-717-kha

Mam granatowe. To drugie moje chino bawełniane, które nie „dziadzieją”. Pierwsze były z Benevento.

• Oceniam pozytywnie 1

Kupiłem tę, szarą, w sklepie Les Hommes d’Amsterdam:

casquette-en-feutre-de-cachemire-land-fedeli-a278735-grism-490218-39fij4xkc9.jpg.thumb.jpeg.45c3367df3fdc97d91bf2d71f5c8187d.jpeg

https://pl.balardi.com/en/collections/mens-sweaters-knitwear/products/fedeli-land-cashmere-felt-hat?variant=45683478823061
tylko jeszcze taniej (chyba 175 euro). Przy obwodzie głowy 58,5 wziąłem L. Czapka jest doskonała pod każdym względem. 100% kaszmir, nie ma tam żadnej bawełny, wbrew opisowi.

• Like 1

• 2 weeks later...
On 4/19/2025 at 3:29 PM, ravine said:

Stan w masówkach typu Levis (Levis 501) czy Wrangler (Wrangler 13 MWZ "Cowboy cut") kończy się na 28cm w rozmiarze 30 co nie jest szczególnie wysokim stanem. 

Na fali mojego ostatniego przeszukiwania Internetu dot jeansów autosprostowanie - jest też Wrangler 31MWZ ("cowboy cut relaxed") ze stanem 30.5cm -
https://youtu.be/PANSLGsHWX4?t=126

Nie ma na polskiej stronie Wranglera, ale można dostać na Amazonie. W przypadku 13MWZ taniej jest zamówić bezpośrednio z USA (140zł spodnie+70zł wysyłka+0zł cła bo mniej niż 150 eur) niż kupić w polskim sklepie Wranglera. e.g. https://www.sheplers.com/010058.html. Jest to wersja rigid nie sprzedawana (chyba?) w Europie. Jest też wariant MiUSA

• Like 2

3 hours ago, void said:

Z ciekawości zajrzałem na amerykańską stronę Wranglera i tam jest model ze stanem 30.8cm:

https://www.wrangler.com/shop/george-strait-cowboy-cut-relaxed-fit-jean-in-heavyweight-stone-denim-31MGSHD.html

To jest opisywany przeze mnie 31MWZ, tylko w wersji "George Strait" i numer modelu to 31MGSHD - nie wiem czym się różni względem bazowego 31MWZ. jest też na sheplers.

Na dobrą sprawę biorąc pod uwagę ewentualność importowania w ogóle, to zastanawiam się też nad Red Tornado z Aliexpress. Problemem jest brak długości L34 u Chińczyków i komfort/świadomość tego jak wyglądą/popularność kroju Wrangler/Levis przeglądając Internet.

No cóż,  kiedyś byłem przeciwnikiem plecaków i od wielu lat noszę taśki na codzień. Jednak teraz mocno kusi mnie kupno jakiegoś fajnego, gdzie można by nosić notes, lapka małego i kilka szpargałów. Podpowiecie gdzie można znaleźć coś stylowego, nietypowego, ale nie ze skóry? Denim, sztruks, flanela, tweed?  Budżet do 2k

4 godziny temu, suede napisał:

Podbijam pytanie. Z mojej perspektywy, super jakby plecak był stylistycznie podobne do https://www.mismo.dk/collections/backpacks

Jakieś alternatywy lub opinie o marce Mismo? Cena wysoka, ale może warto?

Mr Vintage pozytywnie się wypowiadał na blogu.

Wady - płacisz 2500 zł za plecak z polycotton. Na dodatek nie da się go wyprać, bo zawiera elementy skórzane.

3 godziny temu, Velahrn napisał:

Wady - płacisz 2500 zł za plecak z polycotton. Na dodatek nie da się go wyprać, bo zawiera elementy skórzane.

8 godzin temu, suede napisał:

Cena wysoka, ale może warto?

W takim razie sam sobie mogę odpowiedzieć, ze nie warto :-) 

11 godzin temu, suede napisał:

Podbijam pytanie. Z mojej perspektywy, super jakby plecak był stylistycznie podobne do https://www.mismo.dk/collections/backpacks

Jakieś alternatywy lub opinie o marce Mismo? Cena wysoka, ale może warto?

Jako użytkownik Mismo.

Może Mr. Vintage dobrze się wypowiada o plecaku, ale chyba go nigdy nie używał.

Zalety: subiektywne, ale co by nie ukrywać: ładny jest. O dziwo, wygodny, nawet z ciężkim laptopem.  Noszę go z płaszczami, marynarkami safari kurtko-marynarkami. Do garnituru, czy nawet zestawu koordynowanego jakoś nie mam odwagi.

Wady: Fatalnie wykończone brzegi skóry, w okresie letnim, pewnie od potu, lub ciepła mają tendencję do brudzenia ubrań, na pocieszenie, że odwracalnie i mydło do rąk daje radę. Wymieniono mi plecak, ale trochę to trwało. Swoje perypetie opisałem w komentarzach pod postem:

https://mrvintage.pl/2022/05/plecak-i-marynarka-czy-tak-mozna.html

(s
zukaj "MaciekR" i od tekstu: "Mismo może robi ładne plecaki, ale ma feler[...]".

Być może po wymianie będzie ok w upały, ale nie sprawdzam.

Reasumując: fajny, używam go, ale na okres letni ląduje w szafie, bo nie chcę ryzykować (noszę białe koszule i koszulki). Przy tej cenie oczekiwałbym coś zdecydowanie lepiej dopracowanego. I w sumie ten plecak mnie całkowicie wyleczył z modeli skórzanych.

A i na te plecaki można trafić w jedym z sklepów na Mysiej 3 w Warszawie. Jak dobrze pamietam, to jakiś sklep na parterze.

• Like 3

32 minuty temu, maciej.rutecki napisał:

Jako użytkownik Mismo.

Może Mr. Vintage dobrze się wypowiada o plecaku, ale chyba go nigdy nie używał.

Zalety: subiektywne, ale co by nie ukrywać: ładny jest. O dziwo, wygodny, nawet z ciężkim laptopem.  Noszę go z płaszczami, marynarkami safari kurtko-marynarkami. Do garnituru, czy nawet zestawu koordynowanego jakoś nie mam odwagi.

Wady: Fatalnie wykończone brzegi skóry, w okresie letnim, pewnie od potu, lub ciepła mają tendencję do brudzenia ubrań, na pocieszenie, że odwracalnie i mydło do rąk daje radę. Wymieniono mi plecak, ale trochę to trwało. Swoje perypetie opisałem w komentarzach pod postem:

https://mrvintage.pl/2022/05/plecak-i-marynarka-czy-tak-mozna.html

(s
zukaj "MaciekR" i od tekstu: "Mismo może robi ładne plecaki, ale ma feler[...]".

Być może po wymianie będzie ok w upały, ale nie sprawdzam.

Reasumując: fajny, używam go, ale na okres letni ląduje w szafie, bo nie chcę ryzykować (noszę białe koszule i koszulki). Przy tej cenie oczekiwałbym coś zdecydowanie lepiej dopracowanego. I w sumie ten plecak mnie całkowicie wyleczył z modeli skórzanych.

A i na te plecaki można trafić w jedym z sklepów na Mysiej 3 w Warszawie. Jak dobrze pamietam, to jakiś sklep na parterze.

Bardzo cenna recenzja, bo z pierwszej ręki! Dziękujemy.