Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

Prośba o informację dot. koszul CT.

Zamówiłem koszulę slim fit 16/34. Okazała się nieco za obszerna, w szczególności chodzi i szerokość rękawów.

Zastanawiam się nad ewentualną wymianą na 15,5/34.

Pytanie jest następujące: czy w slim fit w rozmiarze 15,5 rękawy będą węższe niż w 16 czy takie same?

Jeżeli nie ma różnicy to spróbuję super slim fit...

Jeżeli ktoś miał podobny problem będę wdzięczny za info.

W super slim rękawy nie są szczególnie węższe, o ile w ogóle. Przeróbkę zlecisz w Polsce mniej więcej w koszcie wysyłek do/z UK.

Nie, no Ingvar, to właśnie to. Kolorowa koszula, która ma białe mankiety i biały kołnierz, czy to stałe czy demontowane to właśnie jest Winchester. Uwielbiam te koszule. Chcę zrobić jedną samemu, ale nie mam przykładu bo wszystkie jakie mam mają te części przyszyte, a nie mogę znaleźć opisu montażu. Kołnierz wiem jak przymocować. Z przodu i z tyłu guzik do stójki i po kłopocie, ale weź mi wyjaśnij, jak tam dać te odłączane mankiety.

Mam wątpliwości. Jak przypnę spinką podwójny mankiet do pojedynczego to frontowa (przy opuszczonym ramieniu) część mankietu ma zostać bez mocowania? Będzie latał przypięty tylko na spince. A może guzik między podwójnym a pojedynczym po przeciwnej stronie od spinki? Nie mogę wpaść na pomysł po którym stwierdzę- tak, w tej opcji wszystko gra. A, jakby nie było, ludzie kiedyś to robili, rozwiązanie musiało być proste, tylko po prostu nie mogę znaleźć profesjonalnego wyjaśnienia. Poza tym, jak chodzi o powyższe przypięcie mankietu na mankiet, to trochę dziwi mnie fakt że przez dwa lata jak czytam o męskiej elegancji nie spotkałem się z "potrójnym mankietem". Potrójny mankiet... To brzmi jak podwójny kołnierz button down na sześć guzików (widziałem takie na Marywilskiej...). Albo jak legendarny item w grze. Harde Kajdany Kata. Potrójny mankiet: plus 18% siły i 20% do szybkości ataku. Albo... Frak w stylu smart casual. Potrójny mankiet brzmi po prostu dziwnie.

Dobry wieczór,

Prośba o informację dot. koszul CT.

Zamówiłem koszulę slim fit 16/34. Okazała się nieco za obszerna, w szczególności chodzi i szerokość rękawów.

Zastanawiam się nad ewentualną wymianą na 15,5/34.

Pytanie jest następujące: czy w slim fit w rozmiarze 15,5 rękawy będą węższe niż w 16 czy takie same?

Jeżeli nie ma różnicy to spróbuję super slim fit...

Jeżeli ktoś miał podobny problem będę wdzięczny za info.

ja zamawiałem slim ft 15,5/33 cała koszula(włącznie z rękawami) poszła do zwężenia - następnym razem celuję w ssf chociaż podejrzewam że tak jak pisze Kyle też będę ją zwężał

Wiem, że to nie do końca klasyka męskiej elegancji, ale co myślicie o tej kurtce? http://www.lyst.com/clothing/topman-navy-navy-check-quilted-jacket/
Do strojów casualowych, swetra, czinosów i brązowych trzewików. Zastanawiam się, czy aby na pewno granat się sprawdzi - o ile z czinosami tak, to obawiam się, że z dżinsami może się zlewać. 

Jeden ze sposobów na zgranie wzorów to dopasowanie góry pleców z kołnierzem. Na Twoim zdjęciu nie widać kołnierza ale zgranie kratek na samej górze sugeruje że plecy zostały właśnie skrojone tak, żeby na styku z kołnierzem wzór nie był zniekształcony. Linia szwu na plecach to krzywa i oczekiwanie że w pozostałych miejscach wzory będą się zgadzały jest raczej bezpodstawne. Wzór jest symetryczny, jedyne, małe zaburzenie widać na piątej od dołu kratce więc gdyby to była moja marynarka nie miałbym się czego czepiać.

Edit: Gdybym szył marynarkę z takiego materiału pewnie spróbowałbym raczej zrobić tak, żeby linia kratki na wysokości kołnierza nie wyszła na szwie tylko żeby szew był pomiędzy liniami (wariant niebieski). Z tym, że wtedy poniżej talii linie wzoru mogłyby się się na tyle zbliżyć do siebie, że też nie wyglądałoby to super. Albo na dole albo u góry wzór się rozjedzie. Rysunek niżej pokazuje dlaczego. W marynarce ze zdjęcia widać wariant czerwony.

post-42-0-24918700-1393603546_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 2

To jest całkowicie poprawne, krawcy przeważnie unikają tego typu efektu, przesuwają kratkę tak, jak na niebieskim rysku powyżej. Jednak to tez jest pewne zaburzenie wzoru, tylko trochę mniej widoczne. 

Jednak nie ma czegoś takiego jak idealnie spasowanie kraty wszędzie. Czasami nawet rezygnuje się ze spasowania wzoru między kołnierzem z tyłu, a plecami, aby osiągnąć to zgranie gdzieś indziej, zależy to jednak bardzo od sylwetki i unikalnego wzoru.

Problemem ze zdjęciami z internetu jest taki, że pokazują zawsze marynarkę tak, aby widoczne były miejsca gdzie wzory zostały spasowane, a ukrywają te, gdzie to spasowanie zostało poświęcone. Co bardziej żarliwi wyznawcy mogą przez to odnieść mylne wrażenie, że doskonałe spasowanie każdego wzoru na każdej sylwetce jest nie tylko możliwie, ale też wymagane zawsze. 

• Oceniam pozytywnie 1

Rozumiem, że takie spasowanie Waszym zdaniem może być...

Nie wygląda ono niestety tak:

http://imgs.inkfrog.com/pix/sinnkyfunky/714-14.jpg

czy tak:

http://cdnd.lystit.com/photos/2013/05/30/joseph-abboud-grey-navy-windowpane-hudson-extra-trim-fit-plaid-wool-suit-online-exclusive-product-6-10304637-375300464.jpeg

Mi się nie podoba to, że materiał na krótkim odcinku schodzi się a potem rozchodzi i wygląda to tak-  ()

Tak, może być.

Co do linków które wstawiłeś to pierwszy powinien służyć za przykład braku spasowania wzorów. Na plecach nie ma efektu który Ci się nie podoba za to kołnierz nie jest spasowany z niczym, nie jest nawet symetryczny (spójrz na przód). Do tego lewa klapa jest szersza od prawej. To jest dopiero katastrofa.

Na drugim co prawda spasowanie plecy-kołnierz jest OK ale za to krój pleców jest do dupy i przez to fatalnie leżą.

To w końcu tylko głupie kratki, naprawdę o wiele ważniejsze jest to jak marynarka leży.

Tak, może być.

Co do linków które wstawiłeś to pierwszy powinien służyć za przykład braku spasowania wzorów. Na plecach nie ma efektu który Ci się nie podoba za to kołnierz nie jest spasowany z niczym, nie jest nawet symetryczny (spójrz na przód). Do tego lewa klapa jest szersza od prawej. To jest dopiero katastrofa.

Na drugim co prawda spasowanie plecy-kołnierz jest OK ale za to krój pleców jest do dupy i przez to fatalnie leżą.

To w końcu tylko głupie kratki, naprawdę o wiele ważniejsze jest to jak marynarka leży.

Dziękuję za informacje.

W innej mojej marynarce tak to wygląda:

etehvn.jpg

Wzór schodzi się i łączy tuż nad rozcięciem marynarki.

Obie strony jednolicie schodzą w dół i nie ma nigdzie efektu ()  "nawiasów" jak w pierwszej marynarce.

Ogólnie się zastanawiam, ponieważ mogę odesłać garnitur, ale innego w zamian już nie dostanę.

Panowie potrzebuje namiary na sklep online gdzie będę mógł kupić białą klasyczną koszule z dobrego materiału dla dzieciaka (okazja to komunia) rozmiar 164. Dodatkowo muszę jeszcze kupić buty czarne eleganckie i tutaj jest duży problem bo rozmiar powinien być 42 ale będzie taki model totalnie za szeroki, może jakaś linia młodzieżowa? Macie wskazówki gdzie warto poszukać?

W ostatnich dniach nęka mnie nieprzerwanie kwestia wyboru torby skórzanej do codziennego użytkowania. 

Z racji że buty jak i inne dodatki mam mniej więcej podzielone równo między kolor czarny a brąz a moje warunki finansowe nie pozwalają na zakup dwóch toreb. 

Tutaj powstaje pytanie, jaki kolor wybrać by jedna torba mogła służyć uniwersalnie w stylu smart casual i casual. Myślałem o czymś w ciemnym granacie lub bordo, ale nie wiem czy ma to sens.