Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Po zdjęciach trudno, o ile w ogóle istniały podróbki tego modelu, w co jednak wątpię. Podróbki okularów vintage w zasadzie nie istnieją (za wyjątkiem okularów ze złotymi oprawkami - ale są zazwyczaj nędznej jakości), uważać trzeba jedynie na składaki - np. z nieoryginalnymi szkłami, albo noskami (choć to akurat element eksploatacyjny).

Najłatwiej ocenia się okulary po wadze, oryginały zazwyczaj ważą sporo więcej niż podróbki (łatwo to ocenić także, gdy nie ma bezpośredniego porównania - biorąc do dłoni oryginalne okulary o podobnej budowie), zawsze można poprosić o zważenie - na ebayu raczej nie robią z tym problemu. Drugi dobry wyznacznik oryginalności to zawiasy, w okularach wysokiej klasy są z reguły wykonane z jednego bloczku metalu, w podróbkach są to najczęściej łączone na małe nity, zwijane blaszki (np. wayfarery). 

Cartierów w ręku nie miałem, ale możesz rzucić link.

• Oceniam pozytywnie 2

Niestety nie widzę takiej możliwości aby "połączyć z promocją -30%".

Swoją drogą, slim lambert jest bardzo slim? Czy trochę luźniejszy?

Przepraszam że trochę z opóźnieniem ale wydaje mi się że jeśli chcę połączyć te dwie opcje to musisz mieć wyrobioną kartę V/W. Mi pod tą jakby "linią" zamówienia pojawiła się opcja -30%.

Przed

http://i.imgur.com/VdSYHvU.jpg

zaznaczone kółeczkiem...

i po!

http://i.imgur.com/lKeL3UR.jpg

Według mnie te okulary są oryginalne, nigdy nie spotkałem się z tak dopracowanymi podróbkami - po prostu takich nie robią bo się nie opłaca. Kwestia podróbek dotyka raczej okulary z ostatnich 15, maksymalnie 18 lat. Kiedyś po prostu nie było popytu na "udawanie" choć pojawiały się różne wariacje. Widziałem barwione oprawki "tortoise" Wayfarerów (oryginalne, ale "custom" kolory), albo zdobione ornamentami oprawki Aviatorów. Podróbki np. z lat 90 rozpoznał by nawet ktoś, kto nie wie co to za marka RayBan - po prostu nędza i plastik, do tego praktycznie zerowe podobieństwo do jakiegokolwiek modelu. Mówię to jako ktoś, kto na oczy nie widział okularów okularów Cartiera, raczej nie mój budżet, więc nie sugeruj się tym za mocno :)

Możesz jednak spróbować zapytać tego człowieka: http://www.vintage-designer-sunglasses.com/

@vcore

Serdecznie dziękuję za pomoc. 

Dowiedziałem się, że w oryginale ten model Cartiera powinien ważyć 38,7 gram. Nie więcej nie mniej.

Pani twierdzi, że nie ma wagi na gramy więc nie pozostaje mi nic innego jak pojechać, obejrzeć i zważyć.