Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
Szukam spodni z długością min. L34, najlepiej L36 – lubię podwijać mankiety.
Większość sieciówek (np. Massimo Dutti) kończy się na L32 lub L30 przynajmniej ja to tak widzę, więc są za krótkie.
Szukam czegoś z elastyczną gumą w pasie, najlepiej z dodatkiem lnu.
Macie sprawdzone marki albo konkretne modele?

Opublikowano

2000 zł na garnitur - gdzie mają rozmiarówkę w której wszystko nie będzie slim? Bytom i lancerto nic nie mają na mój rozmiar.

Alternatywnie - jestem o krok od szarpnięcia się i zakupu w poszetce, warto?

Opublikowano
13 godzin temu, Solid napisał:

2000 zł na garnitur - gdzie mają rozmiarówkę w której wszystko nie będzie slim? Bytom i lancerto nic nie mają na mój rozmiar.

Możesz zapoznać się z ofertą: https://bonusmg.pl/kategoria-produktu/kolekcja-meska/garnitury/kolekcja-jan-adamski/

13 godzin temu, Solid napisał:

Alternatywnie - jestem o krok od szarpnięcia się i zakupu w poszetce, warto?

Moim zdaniem warto ;-)

Opublikowano

Czy krawaty lniane po zawiązaniu i rozwiązaniu należy prasować?
Nie mam pojęcia jak len zniesie węzeł.

Dla przykładu spodobał mi się taki:
pol_pl_Pomaranczowo-Szary-Lniany-Krawat-

Opublikowano

Miałem / mam kilka krawatów lnianych i nie gniotą się one w takim stopniu jak lniane koszule. Dużo zależy od wkładu. Węzeł to natomiast dla każdego krawata rzecz bardziej naturalna niż żelazko. W skrócie, nie ma się czym przejmować. Krawat ładny.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
5 godzin temu, void napisał:

Czy krawaty lniane po zawiązaniu i rozwiązaniu należy prasować?
Nie mam pojęcia jak len zniesie węzeł.

Dla przykładu spodobał mi się taki:
pol_pl_Pomaranczowo-Szary-Lniany-Krawat-

Len w takiej formie nie występuje. To znaczy, występuje na zdjęciach katalogowych i czasem na modelach - idealnie wygładzony len, bez jednej fałdki. W realu już po kilku minutach jest pognieciony - i można stwierdzić, że taki jego urok, i go pokochać, albo że wygląda to źle, i go znienawidzić (ja jestem w grupie pierwszej)

Opublikowano

Czyli krawat lniany po rozwiązaniu nie wymaga dodatkowych zabiegów przed wstawieniem do szuflady?

Dziękuję.

Pomacałbym ten z oferty poszetki, ale to daleko.

Opublikowano

Nie wydaje mi się aby krawat lniany wymagał szczególnych zabiegów, tym bardziej, że kolejne wiązanie nastąpi mniej więcej w tym samym miejscu. Lekkie zagniecenia świadczyć mogą tylko o tym, że właściciel krawata nie został stworzony przez sztuczną inteligencję czy wycięty z kartonu.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Po zawiązaniu i założeniu, czyli z narażeniem zdrowia, czy przed założeniem, czyli w trakcie zakładania może się pognieść??

Już sam splot i często kolorystyka krawata lnianego sugerują zastosowanie casualowe. Nosiłbym taki wygnieciony zamiast ryzykować spłaszczenie konstrukcji.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

W sumie to ciekawe, bo jak spojrzysz na zdjęcia na modelach rzeczy lnianych, to czesto są one takie

MrVintage-pl-Len-28.jpg

Czy perfekcyjnie wygładzone - a przecież len już po kilku ruchach ma zmarszczki!

Zastanawiam się - prasują to na modelu? Obrabiają w photoshopie? Pryskają jakimś usztywniaczem?

Opublikowano

Dzień dobry. Czy ktoś wie co się dzieje z firmą Partenope? Mamy już maj a oni dalej nie ogłaszają wiosenno-letniej kolekcji. Wysłałem pytanie do firmy. Brak odpowiedzi.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie do zakupów w sklepach z UK konkretnie chodzi mi w tym przypadku o Percival. W swoich ogólnych warunkach piszą, że cena płacona w kasie jest ceną finalną przecinek i nie będzie żadnych przykrych niespodzianek, w szczególności ceł i innych opłat. O ile co doceł i innych opłat, to wydaje mi się, że jest to jak najbardziej możliwe, to zastanawiam się jak ma się rzecz w zakresie podatku VAT, to znaczy czy on nie będzie naliczony w Polsce? Macie może jakieś doświadczenia? Nie jestem specem od podatków, a wolałbym się upewnić..

Opublikowano

Tak, istnieją takie sposoby wysyłki. Pozostaje pytanie, jak poradzą sobie z tym służby celne w Polsce. W Niemczech takie paczki są odprawiane bardzo sprawnie i bez przykrych niespodzianek, w Polsce miewałem problemy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

OK, dzięki za szybką odpowiedź. A co rozumiesz przez wątpliwość jak sobie z tym poradzą służby celne? Chodzi Ci o szybkość działania tylko czy też faktycznie o możliwość naliczenia vat-u (zależnie jak rozumiem od sposobu przesyłki, treści listu przewozowego, No i tego jakie podejście przyjmie sama służba celna)?

Opublikowano

Kiedyś przewoźnik, już w Polsce domagał się ode mnie wysyłki całego pliku oświadczeń dotyczących pochodzenia towaru i wpłaty opłaty administracyjnej. Odmówiłem i paczka wróciła do nadawcy.

W Niemczech paczki przychodzą błyskawicznie, zamawiałem już przynajmniej kilkanaście.

Opublikowano

Branża kurierska to taka patologia, że głowa mała, chyba gorsza jest tylko budowlanka i gastronomia. Tak, miałem przypadki, że firma żądała ode mnie zapłacenia VATu, mimo opłacenia go już raz przez nadawcę i zapewniania, że jest to cena ostateczna, brutto, i NIC nie będzie doliczone. 

Przez ebaya jest to absolutny standard (ebay shipping program to syfilis, rak i HIV w jednym) i próby zrobienia czegokolwiek z tym to kopanie się z koniem. Np. zamawiałem ostatnio przesyłkę z Japonii - opłaciłem VAT przez ebaya - przesyłka przyszła przez Pocztę Polską... i VAT do zapłaty. Na próby reklamacji - to mogą odesłać z powrotem do Japonii.

O dziwo, NIGDY z czymś takim się nie spotkałem tylko przy wysyłkach z jednego kraju - Chin. Dlatego teraz zamawiam tylko z UE lub Chin, sprzedawców z pozostałych krajów mam w dupie (chyba, że muszę, bo się uduszę).

vat japan.png

20250520_211419.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, MarianoItaliano napisał:

Mam pytanie odnośnie do zakupów w sklepach z UK konkretnie chodzi mi w tym przypadku o Percival.

Z tym konkretnym sklepem nie pomogę, ale zamawiałem niedawno koszule z CT (swoją drogą, nadal numer jeden jeżeli chodzi o robocze koszule biznesowe do 300 zł). Opłaty wszelkie miały być wliczone, i tak się stało, dostawa błyskawiczna, nikt nie chciał żadnych dodatkowych dokumentów ani pieniędzy. Jak widać się da. W Polsce dostawę realizowało DPD. Minus to paczka zostawiana pod drzwiami bez informacji, taki urok DPD u mnie w okolicy, nie dało się o ile pamiętam zamówić do punktu odbioru (Żabki czy innego podobnego).