Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, jan22 napisał:

Ktoś może polecić, gdzie kupić sensowny fartuch lekarski z kołnierzem (nie stójką) o długości przed kolano? Ewentualnie taki uszyć?

Koniecznie z możliwością przymierzenia w Warszawie.

Ja swoje mam z https://www.kegel.pl/ - można przymierzyć w ich sklepie przy Kleszczowej

Dodatkowa zaleta jest taka, że za jakieś grosze można zrobić haft komputerowy z imieniem i nazwiskiem, więc nikt ci z pokoju lekarskiego nie "pożyczy"

• 2 months later...
2 godziny temu, Velahrn napisał:

Ja piorę w 30 C, potem suszę na wieszaku. Nie wyobrażam sobie nie prac, to byłoby obrzydliwe.

Golfy czy skarpetki?

2 godziny temu, victordeleco2 napisał:

Czy wełniane skarpetki pierze się po każdym użyciu czy tak jak np. golfy i tylko wietrzenie/parownica?

Swetry się jednak pierze, masz na metce w jaki sposób, aczkolwiek czasem na kaszmirowych swetrach, są etykiety informujące, że one prania nie lubią i żeby tego za często nie robić.

Co do skarpet, to zależy. Znam takich którzy używają np. skarpet Smartwool MOUNTAINEERING EXTRA HEAVY jako kapci (one mają potężną gramaturę). Więc siłą rzeczy ich też ich nie piorą w koło. Ogólnie w trekkingach kilkudniowych też się czasem stosuje wietrzenie wełnianych skarpet. Ale w cywilnych zastosowaniach się pierze. Zresztą skarpety wełniane, mają zazwyczaj spory dodatek sztucznych dodatków, więc za szybko się nie niszczą.

W dniu 19.04.2025 o 22:57, tryhp3 napisał:

Golfy czy skarpetki?

Swetry się jednak pierze, masz na metce w jaki sposób, aczkolwiek czasem na kaszmirowych swetrach, są etykiety informujące, że one prania nie lubią i żeby tego za często nie robić.

Co do skarpet, to zależy. Znam takich którzy używają np. skarpet Smartwool MOUNTAINEERING EXTRA HEAVY jako kapci (one mają potężną gramaturę). Więc siłą rzeczy ich też ich nie piorą w koło. Ogólnie w trekkingach kilkudniowych też się czasem stosuje wietrzenie wełnianych skarpet. Ale w cywilnych zastosowaniach się pierze. Zresztą skarpety wełniane, mają zazwyczaj spory dodatek sztucznych dodatków, więc za szybko się nie niszczą.

Skarpetki.

Golfy akurat mam tylko kaszmirowe, i tę piorę ręcznie w płynie Eucalan (tym konkretnym, nie trzeba wtedy płukać).

Hej,
Szukam spodni z długością min. L34, najlepiej L36 – lubię podwijać mankiety.
Większość sieciówek (np. Massimo Dutti) kończy się na L32 lub L30 przynajmniej ja to tak widzę, więc są za krótkie.
Szukam czegoś z elastyczną gumą w pasie, najlepiej z dodatkiem lnu.
Macie sprawdzone marki albo konkretne modele?

2000 zł na garnitur - gdzie mają rozmiarówkę w której wszystko nie będzie slim? Bytom i lancerto nic nie mają na mój rozmiar.

Alternatywnie - jestem o krok od szarpnięcia się i zakupu w poszetce, warto?

13 godzin temu, Solid napisał:

2000 zł na garnitur - gdzie mają rozmiarówkę w której wszystko nie będzie slim? Bytom i lancerto nic nie mają na mój rozmiar.

Możesz zapoznać się z ofertą: https://bonusmg.pl/kategoria-produktu/kolekcja-meska/garnitury/kolekcja-jan-adamski/

13 godzin temu, Solid napisał:

Alternatywnie - jestem o krok od szarpnięcia się i zakupu w poszetce, warto?

Moim zdaniem warto ;-)

Miałem / mam kilka krawatów lnianych i nie gniotą się one w takim stopniu jak lniane koszule. Dużo zależy od wkładu. Węzeł to natomiast dla każdego krawata rzecz bardziej naturalna niż żelazko. W skrócie, nie ma się czym przejmować. Krawat ładny.

• Like 1

5 godzin temu, void napisał:

Czy krawaty lniane po zawiązaniu i rozwiązaniu należy prasować?
Nie mam pojęcia jak len zniesie węzeł.

Dla przykładu spodobał mi się taki:
pol_pl_Pomaranczowo-Szary-Lniany-Krawat-

Len w takiej formie nie występuje. To znaczy, występuje na zdjęciach katalogowych i czasem na modelach - idealnie wygładzony len, bez jednej fałdki. W realu już po kilku minutach jest pognieciony - i można stwierdzić, że taki jego urok, i go pokochać, albo że wygląda to źle, i go znienawidzić (ja jestem w grupie pierwszej)

Nie wydaje mi się aby krawat lniany wymagał szczególnych zabiegów, tym bardziej, że kolejne wiązanie nastąpi mniej więcej w tym samym miejscu. Lekkie zagniecenia świadczyć mogą tylko o tym, że właściciel krawata nie został stworzony przez sztuczną inteligencję czy wycięty z kartonu.

• Oceniam pozytywnie 1

Po zawiązaniu i założeniu, czyli z narażeniem zdrowia, czy przed założeniem, czyli w trakcie zakładania może się pognieść?😉

Już sam splot i często kolorystyka krawata lnianego sugerują zastosowanie casualowe. Nosiłbym taki wygnieciony zamiast ryzykować spłaszczenie konstrukcji.

W sumie to ciekawe, bo jak spojrzysz na zdjęcia na modelach rzeczy lnianych, to czesto są one takie

MrVintage-pl-Len-28.jpg

Czy perfekcyjnie wygładzone - a przecież len już po kilku ruchach ma zmarszczki!

Zastanawiam się - prasują to na modelu? Obrabiają w photoshopie? Pryskają jakimś usztywniaczem?