tgs Napisano 30 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2015 Poszukuję od dłuższego czasu koszul nadających się do noszenia przy temperaturach 30+. Szukałem głównie koszul lnianych lub z domieszką lnu, ale dużo tego na rynku nie ma (lub nie potrafię znaleźć). Jakie inne tkaniny mogą zapewnić podobny komfort? Czy znacie jakieś sklepy internetowe mające takie koszule w ofercie? Interesuje mnie głównie styl casualowy / smart-casual. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 30 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2015 massimo dutti, możesz poszukać na zalando (np. Gant) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 30 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2015 Fajnie są w van grafie, ich marka Nils Sundstrom (bawełna z lnem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beren Napisano 30 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2015 W Wólczance są koszule len/bawełna (55/45 chyba) w dobrej cenie (~100-150PLN w zależności od koloru). W Peek&Cloppenburg'u są przynajmniej dwóch marek (Christopher Berg i jeszcze jednej) 100% len. Jest ich mniej niż bawełnianych ale można znaleźć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 30 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2015 w Marks&Spencer widziałem białe ze 100% lnu, z dość dużym kołnierzykiem. Na tyle dużym, że można spróbować używać z krawatem. Cena chyba 169zł. W P&C z serii McNeal na stoiskach wyprzedażowych można jeszcze znaleźć białe 100% bawełna, ale o bardzo luźnym splocie i z włoskim kołnierzem. Mam takie dwie i w upały dają radę - noszone pod krawatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 30 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2015 Poszukuję od dłuższego czasu koszul nadających się do noszenia przy temperaturach 30+. Szukałem głównie koszul lnianych lub z domieszką lnu, ale dużo tego na rynku nie ma (lub nie potrafię znaleźć). Jakie inne tkaniny mogą zapewnić podobny komfort? Czy znacie jakieś sklepy internetowe mające takie koszule w ofercie? Interesuje mnie głównie styl casualowy / smart-casual. Dobra praktyką jest empiryczne sprawdzenie przewiewności. Kluczowy jest - jak pisze kolega Hargin - splot materiału, skład drugorzędny (o ile naturalny). Empiryczne sprawdzenie = należy przyłożyć usta do lewej strony materiału i dmuchnąć oceniając "ekspercko" czy jest ok mega splotem na lato jest drobna siateczka ale to raczej domena koszul z krótkim rękawem, w każdym bądź razie nie spotkałem takowej z długim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgs Napisano 30 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2015 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, poszukam tych marek gdzieś w sieci (chwilowo nie mam dostępu do wymienionych sklepów). damiance - dzięki za sztuczkę, może uda się też coś znaleźć w lokalnych sklepach (mieszkam chwilowo pod Genewą), choć w moim zasięgu cenowym to raczej jest kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fredzio Napisano 2 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2015 Proponuje również po testować ze splotem bawełny oxford. Sam dopiero mam jedną taką koszule z MD, ale wydaje sie dość przewiewna . A wygląda co najmniej o stopień bardziej formalnie niż lniane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 2 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2015 Ostatnio na blogu MV polecał na lato koszule Ganta oznaczone jako "windblown". Zamówiłem jedną na próbę - ten model, tyle, że z Zalando: http://www.gant.com/mens-shirts/pacificblue-windblown-oxford-shirt/405 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 2 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2015 Mam 3 koszule białe bawełniane,które świetnie funkcjonują w czasie wysokich temperatur,oprócz splotu istotna jest gramatura tkaniny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 21 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2015 Ktoś widział cienkie koszule z lnu lub mieszkanki len/bawełna? Sprawdzałem te z Marks&Spencer, Nils Sundstrom i wydają się grube i ciężkie, więc sceptycznie podchodzę do ich noszenia w letnie upały. Mam cienka koszule 55% len i 45 bawełna z Dressmanna, która na upały sprawuje się idealnie i szukam czegoś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgs Napisano 26 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2015 Sprawdzałem te z Marks&Spencer, Nils Sundstrom i wydają się grube i ciężkie Miałem na sobie 2 modele M&S (100% i <50% lnu) i były prawie przezroczyste, widocznie trafiłeś na inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 31 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2015 Jaką macie opinie o koszulach lnianych z Tatuum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 4 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2015 Jaką macie opinie o koszulach lnianych z Tatuum? Mam jedną - jakoś lnu jest dobra i ogólnie koszula jest jak znalazł na upały. Materiał jest przewiewny, dobrze wchłania pot itd. Natomiast jest to koszula z kolekcji 2014. Te obecne jakoś designem nie zaskakują. Problemem sa teraz kołnierzyki, które są - co by tu nie mówić - nieciekawe. Dodam, że mimo standardowej figury ich fasony, nawet te slim są bardzo obszerne i u mnie nie obyło się bez poprawek krawieckich. Możesz kupić jedną w cenach wyprzedażowych, myślę że będziesz zadowolony. O, mogę tę polecić: http://eshop.tatuum.com/pl/koszula/26838-adamus-1-classic.html Za taką cenę można spokojnie kupić, tylko uprzedzam, że prawdopodobnie nie unikniesz wizyty u krawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 5 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2015 O, mogę tę polecić: http://eshop.tatuum.com/pl/koszula/26838-adamus-1-classic.html Za taką cenę można spokojnie kupić, tylko uprzedzam, że prawdopodobnie nie unikniesz wizyty u krawca Masz akurat tą czy z zeszłego roku? Bo przymierzałem ją i wydaje się, że materiał niestety ma gęsty splot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 10 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2015 Czy ktoś kupował koszule marki Nautica? http://www.nautica.com/linen-button-down-shirt/W44236.html?dwvar_W44236_color=443 Nie wiem jak z ich jakością. Lub inny sklep z dużą gamą kolorów? Byłem dzisiaj w Peek & Cloppenburg, ale nie mieli już koszul lnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 19 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2015 Jeśli chodzi o len to w Mango mają jeszcze resztki kolekcji w wyprzedażowych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczka1 Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 massimo dutti, możesz poszukać na zalando (np. Gant) jeżeli na zaladno, to zobacz tutaj sa kody rabatowe http://kodyrabatowe.interia.pl/kupony-rabatowe/zalando Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi