lubo69 Napisano 29 Maj 2025 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2025 Tym razem, być może jednostkowy, przypadek optymistyczny - wczoraj o 23.15 w aplikacji Farfetch (firma z siedzibą w UK, wysyłki z różnych krajów europejskich) zleciłem (darmowy) zwrot i odbiór paczki przez kuriera FedEx z mojego domu. Kurier (polski, wąsaty Janusz) przyszedł po paczkę dziś o 8.10 i musiał poczekać, bo nawet jeszcze nie spakowałem. Nawet nie wiem, jak to jest technicznie możliwe. Widocznie zlecenie przez aplikację trafia nie do systemu informatycznego Farfetch, ale bezpośrednio do systemu FedEx. Oddział łódzki FedEx odczytał zlecenie (o szóstej rano?) i wysłał kuriera (na sygnale?). Cast Away vibes 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 5 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2025 Podkusiło mnie coś, żeby zamówić sobie buty na Black Frajer. Wiem, wiem. Sklep wysłał niestety moją ulubioną firmą, czyli Fedex. Od środy mam tak: Dosłownie, siedzę sobie w domu i dostaję powiadomienia, że nie było mnie w domu. I tak już kolejny dzień. Połączyłem się z pomocą techniczną Fedex w formie chata - podobno ludzką infolinią - dosłownie jakbym rozmawiał z botem. "Asystentka" Ewa twierdzi, że jest człowiekiem, ale to dokładnie to, co powiedziałby bot, prawda? Na przemian przeprosiny z informacjami, ze kurier będzie do "6 PM". Nie mogą paczki przekierować do punktu odbioru, nie wiedza, gdzie kurier jest dokładnie ani kiedy będzie(tzn. znowu przeprosimy i że będzie do 6PM), kurierzy nie mają telefonów. Ale wow! Dostałem dzisiaj maila, z taką informacją: Supcio - może odbiorę sobie na żabce, albo na Orlenie, albo ch@#, ważne że mam "większą kontrolę nad przesyłkami"! Klikam więc i: Czuje się po prostu jak w jakiejś symulacji. To na tym teraz polega ich model biznesowy? Wpsiac trzy fikcyjne próby doręczenia i przesyłka od razu z magazynu wraca do nadawcy? Ciekawe, czy skończy się to chargebackiem, bo od nadawcy (Cettire) też nie mam żadnej odpowiedzi, oprócz bełkotu bota z danym do trackingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 6 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2025 Zamówienie Velahrna miesiąc po przekierowaniu do punktu odbioru, fabularyzowane: Pikanterii sprawie dodaje fakt, że: If you refuse a shipment from Cettire or do not take necessary steps to retrieve your shipment after we have attempted delivery at your nominated shipping address you are responsible for the original shipping charges, any import fees that are incurred on the package, and the cost of returning the package to Cettire. This amount will be deducted from your merchandise refund. tl/dr: the customer is always wrong 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej.rutecki Napisano 8 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2025 Z Fedex mam o tyle ciekawe doświadczenie, że wysyłając zwrot do sklepu (który opłacił wszystko) teoretycznie mogłem to zrobić w dowolnym punkcie Fedex, ale nie w Gdyni, bo okazało się, że dane widnieją w systemie, ale pracownik nie mógł odebrać przesyłki. Na infolinii (telefonicznej i mailowej) Fedex próbował zrzucić winę na pracowników placówek. Dopiero jak wysłałem im zdjęcia z kilku terminali, gdzie wyskakiwał błąd, to zasugerowali pojechać z paczką do punktu przy lotnisku w Gdańsku. Wkurzyłem się i zażądałem od sklepu wyboru innego przewoźnika. Oczywiście, nie chciał. Do czasu chargeback, który czyni cuda. Fedex w Pruszczu Gdańskim (obsługujący Trójmiasto) ma gorsze opinie od Poczty Polskiej, co już jest naprawdę wyczynem. Jak coś kupuję za granicą, to profilaktycznie pytam z jakiej firmy kurierskiej korzystają i proszę o zmianę (wklejając zrzut ekranu z średniej ocen na Google). Działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 9 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2025 Od momentu, kiedy na półce na mojej poczcie zauważyłem egzemplarz "Wojny żydowskiej" Józefa Flawiusza, nabrałem do Poczty szacunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 28 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń "Ty to chyba lubisz" - nie, naprawdę, nie lubię. Z powodu absurdalnie wysokich cen mink oilu w Europie (170 zł za 17 ml), postanowiłem zamówić olej z norek ze stanów, gdzie za 470 ml kosztuje 24 dolary. Z absurdalnie drogą przesyłką, no ale ch$#, Stany, czempioni marketingu internetowego, więc wiadomo. Przesyłka trafiła oczywiście do ceł, tym razem UPS (upewniłem się, że sklep nie wysyła FedExu, bo dobrowolnie FedExem nie zamówię nic, choćby zależało od tego moje życie [protip - wtedy i tak bym nie przeżył]). Wysłałem więc fakturę. I to co otrzymałem w odpowiedzi: Dzien dobry, Prosze o kontakt z nadawca w celu pozyskania faktury z prawidlowa kwota za towar, nawet jesli Pan nic za towar nie placil to faktura powinna miec rzeczywista wartosc za towar do odprawy celnej. W tym wypadku suma na koncu wynosi 0, bardzo prosze o poprawny dokument badz o wypelnienie faktury proformy z zalacznika. Pozdrawiam/regards Bot? Wtórny analfabetyzm? Czy naprawdę ktoś tam zatrudniony, i robiący codziennie rozliczenia celne, nie odróżnia SUMY od KWOTY NALEŻNEJ, kiedy obie są podpisane i wyszczególnione jedna pod drugą? Czy może jestem w jakimś rodzaj limbo, gdzie cierpię za grzechy popełnione wobec kurierów?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s @Velahrn - świetna wiadomość; FedEx kupi InPost. Za money.pl: Raj Subramaniam, prezes FedEx Corporation, poinformował, że po finalizacji transakcji InPost i FedEx zawrą na warunkach rynkowych umowy, które umożliwią obu spółkom wykorzystanie ich komplementarnych kompetencji oraz wspólnej wizji rozwoju poprzez. (mój przypis: tu tekst się urywa; może to celowe i historia przesyłek również będzie się w pewnym miejscu bezpowrotnie urywać) Planem jest połączenie globalnej sieci FedEx, obejmującej 3 mln klientów korporacyjnych oraz 225 mln odbiorców na całym świecie, z siecią maszyn Paczkomat InPost oraz jej operacjami B2C na ostatniej mili. (mój przypis: historia przesyłek będzie się urywać 1.1 mili od paczkomatu docelowego) https://www.money.pl/gospodarka/advent-fedex-a-r-i-ppf-chca-kupic-akcje-inpostu-oto-cena-7252456809290112a.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek85 Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s To tak nie do końca z tym wykupieniem: https://xcancel.com/sjanus_pl/status/2020791305534652465 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s 5 godzin temu, lubo69 napisał: @Velahrn - świetna wiadomość; FedEx kupi InPost. Za money.pl: Raj Subramaniam, prezes FedEx Corporation, poinformował, że po finalizacji transakcji InPost i FedEx zawrą na warunkach rynkowych umowy, które umożliwią obu spółkom wykorzystanie ich komplementarnych kompetencji oraz wspólnej wizji rozwoju poprzez. (mój przypis: tu tekst się urywa; może to celowe i historia przesyłek również będzie się w pewnym miejscu bezpowrotnie urywać) Planem jest połączenie globalnej sieci FedEx, obejmującej 3 mln klientów korporacyjnych oraz 225 mln odbiorców na całym świecie, z siecią maszyn Paczkomat InPost oraz jej operacjami B2C na ostatniej mili. (mój przypis: historia przesyłek będzie się urywać 1.1 mili od paczkomatu docelowego) https://www.money.pl/gospodarka/advent-fedex-a-r-i-ppf-chca-kupic-akcje-inpostu-oto-cena-7252456809290112a.html No tak, FedEx to przecież hinduska szkoła zarządzania, jak mogłem tego nie zauważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi