Heathcliff Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 Witam, Czy przy szyciu garnituru MTM uwzględnia się braki idealnej symetrii w sylwetce? Np gdy szerokości ramion są różne? Cytuj
4inHand Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 To zlależy od systemu, z którego skorzystasz, ale myślę, że to nie powinien być problem dla szyjących. Cytuj
damiance Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 Zbierającemu miarę warto zwrócić uwagę na niedoskonałości i zapytać jak sobie z takimi przypadkami radzą. MTM operuje na szablonach a głębsze modyfikacje to domena krawiectwa miarowego. Cytuj
Whitesnake Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 Zbierającemu miarę warto zwrócić uwagę na niedoskonałości i zapytać jak sobie z takimi przypadkami radzą. MTM operuje na szablonach a głębsze modyfikacje to domena krawiectwa miarowego. Pisząc o szablonach masz na myśli, że tworzy się szablon pod klienta, czy klienta wpasowuje w gotowy szablon? Cytuj
Heathcliff Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 Z tego co czytałem to s gotowe szablony. Wybiera się ten, który jest najbliższy odpowiedniego kroju. Następnie się go dostosowuje do zebranych wymiarów. Ale tutaj nie wiem jak głębokie te modyfikacje mogą być. Cytuj
damiance Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 zdecydowanie to drugie. Zawsze pozostaje pytanie o zaawansowanie danego MTM, czyli jak głęboko można ingerować. Cytuj
damiance Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 to się zdublowaliśmy patrząc na drugi biegun - jeżeli dana osoba ma sylwetkę proporcjonalną, wręcz modelową to wybór MTM będzie podejściem rozsądnym z punktu widzenia kosztu, bo z definicji MTM jest tańszy od pracy krawca / krojczego Cytuj
Whitesnake Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 zdecydowanie to drugie. Zawsze pozostaje pytanie o zaawansowanie danego MTM, czyli jak głęboko można ingerować. Nie zależy to od zakładu? U Zaremby, z tego co doświadczyłem, tworzy się szablon na podstawie miary zdjętej z klienta. Robiłem tam kilka rzeczy w MTM i możliwości modyfikacji były bardzo duże. Szczerze mówiąc, moim laickim okiem, w produkcie gotowym nie widzę różnicy pomiędzy ich MTM a bespoke. Ostatnio, ze względu na moje ograniczenia czasowe, nawet spodobała mi się ta forma. Cytuj
damiance Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 TMT nie jest szyty u Zaremby, więc raczej szablon nie jest tworzony na miejscu (bo wtedy to już nie byłby MTM). Tak jak pisałem, pytanie co to za modyfikacje? Cytuj
Whitesnake Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 W tym tygodniu odbieram kilka rzeczy, co prawda tym razem nie MTM, ale dopytam o szczegóły. Pamiętam jak dostałem kiedyś informację, że przygotowany/wykrojony materiał został już wysłany do zszycia. To by sugerowało nieco inną procedurę. Cytuj
Lebowski32 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 Ciekawe, kiedy drukarki 3D pozwolą nam drukować garnitury Ja liczę, że wkrótce jakaś firma obuwnicza pozwoli dzięki takim drukarkom na "przymierzanie butów online". Cytuj
mr.vintage Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 Ja liczę, że wkrótce jakaś firma obuwnicza pozwoli dzięki takim drukarkom na "przymierzanie butów online". Nie sądzę. "But" z tworzywa sztucznego w bardzo małym stopniu ułatwiłby zakupy online. To już prędzej jakieś aplikacje, które za pomocą kamery w smartfonie stworzą trójwymiarowy model stopy i następnie pozwolą dopasować konkretne kopyto i rozmiar. Cytuj
4inHand Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2015 Są dwa rodzaje MTM. W jednym z nich oprogramowanie tworzy szablon na klienta na podstawie zebranych wymiarów, a następnie drukowane są wykroje na termozgrzewalnym papierze, który przykleja się do tkaniny i wycina. W innym przepadku MTM polega na spisaniu modyfikacji istniejącego szablonu przemysłowego po przymierzeniu przez klienta gotowego garnituru. Wtedy rzeczywiście możliwe są modyfikacje o zróżnicowanym stopniu ingerencji, ale zwykle polegają na dodaniu lub ujęciu kilku cm tu i tam. Tak czy inaczej, jeśli ktoś ma niestandardową sylwetkę, MTM najprawdopodobniej nie będzie rozwiązaniem jego problemów ubraniowych. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi