Heathcliff Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 Witam, Czy przy szyciu garnituru MTM uwzględnia się braki idealnej symetrii w sylwetce? Np gdy szerokości ramion są różne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 To zlależy od systemu, z którego skorzystasz, ale myślę, że to nie powinien być problem dla szyjących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 Zbierającemu miarę warto zwrócić uwagę na niedoskonałości i zapytać jak sobie z takimi przypadkami radzą. MTM operuje na szablonach a głębsze modyfikacje to domena krawiectwa miarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 Zbierającemu miarę warto zwrócić uwagę na niedoskonałości i zapytać jak sobie z takimi przypadkami radzą. MTM operuje na szablonach a głębsze modyfikacje to domena krawiectwa miarowego. Pisząc o szablonach masz na myśli, że tworzy się szablon pod klienta, czy klienta wpasowuje w gotowy szablon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 2 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 Z tego co czytałem to s gotowe szablony. Wybiera się ten, który jest najbliższy odpowiedniego kroju. Następnie się go dostosowuje do zebranych wymiarów. Ale tutaj nie wiem jak głębokie te modyfikacje mogą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 zdecydowanie to drugie. Zawsze pozostaje pytanie o zaawansowanie danego MTM, czyli jak głęboko można ingerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 to się zdublowaliśmy patrząc na drugi biegun - jeżeli dana osoba ma sylwetkę proporcjonalną, wręcz modelową to wybór MTM będzie podejściem rozsądnym z punktu widzenia kosztu, bo z definicji MTM jest tańszy od pracy krawca / krojczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 zdecydowanie to drugie. Zawsze pozostaje pytanie o zaawansowanie danego MTM, czyli jak głęboko można ingerować. Nie zależy to od zakładu? U Zaremby, z tego co doświadczyłem, tworzy się szablon na podstawie miary zdjętej z klienta. Robiłem tam kilka rzeczy w MTM i możliwości modyfikacji były bardzo duże. Szczerze mówiąc, moim laickim okiem, w produkcie gotowym nie widzę różnicy pomiędzy ich MTM a bespoke. Ostatnio, ze względu na moje ograniczenia czasowe, nawet spodobała mi się ta forma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 TMT nie jest szyty u Zaremby, więc raczej szablon nie jest tworzony na miejscu (bo wtedy to już nie byłby MTM). Tak jak pisałem, pytanie co to za modyfikacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 W tym tygodniu odbieram kilka rzeczy, co prawda tym razem nie MTM, ale dopytam o szczegóły. Pamiętam jak dostałem kiedyś informację, że przygotowany/wykrojony materiał został już wysłany do zszycia. To by sugerowało nieco inną procedurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 Ciekawe, kiedy drukarki 3D pozwolą nam drukować garnitury Ja liczę, że wkrótce jakaś firma obuwnicza pozwoli dzięki takim drukarkom na "przymierzanie butów online". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 Ja liczę, że wkrótce jakaś firma obuwnicza pozwoli dzięki takim drukarkom na "przymierzanie butów online". Nie sądzę. "But" z tworzywa sztucznego w bardzo małym stopniu ułatwiłby zakupy online. To już prędzej jakieś aplikacje, które za pomocą kamery w smartfonie stworzą trójwymiarowy model stopy i następnie pozwolą dopasować konkretne kopyto i rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 3 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2015 Mały Offtopic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Są dwa rodzaje MTM. W jednym z nich oprogramowanie tworzy szablon na klienta na podstawie zebranych wymiarów, a następnie drukowane są wykroje na termozgrzewalnym papierze, który przykleja się do tkaniny i wycina. W innym przepadku MTM polega na spisaniu modyfikacji istniejącego szablonu przemysłowego po przymierzeniu przez klienta gotowego garnituru. Wtedy rzeczywiście możliwe są modyfikacje o zróżnicowanym stopniu ingerencji, ale zwykle polegają na dodaniu lub ujęciu kilku cm tu i tam. Tak czy inaczej, jeśli ktoś ma niestandardową sylwetkę, MTM najprawdopodobniej nie będzie rozwiązaniem jego problemów ubraniowych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi