Skocz do zawartości

Buty z lakierowanej skóry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jak Kolega nie wie to wymiękam :>

Myślałem że (jak do większości lakierów) rozpuszczalnik sie znajdzie.

No, ja też wymiękam jak przychodzi zmywać lakier z lakierków ;)

Pewnie zależy to też od sposobu wykończenia, ale obawiam się, że bez użycia papieru ściernego się nie obejdzie, dlatego wspomniałem o zdzieraniu ;)

Podpytywałem wczoraj praktyka i potwierdzał, że lakierki to ciężki temat. O ile z licówki wykończenie dobrym środkiem po prostu się zmywa, o tyle w lakierkach zmycie nie wystarcza.

Tak, czy inaczej poproszę o fotorelacje z prac. Mocno ciekaw jestem jak pójdzie.

pozdrawiam

Opublikowano

P.S. Przyrzekam, że następnym razem już nie posłużę się Nilesem. ;)

Błagam Cię, nie rób tego. To tak genialnie rozwala człowieka kiedy coś takiego nagle się pojawia na forum ;)

Przepraszam za OT.

Opublikowano

Wybaczcie podwójnego Nilesa, ale:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Chcecie niszczyć lakierki?!! :shock:

Pozdrawiam, Dr

P.S. Przyrzekam, że następnym razem już nie posłużę się Nilesem. ;)

Doktor, czy ta animacja jest niezbędna? Dostaję oczopląsu.

Jest to forma presji. Chodzi, żebyś patrzył na lakierki, a nie na tego faceta. Podejrzewam, że dr Kilroy postanowił uratować świat, Dzięki niemu nie dojdzie do globalnej delakierkizacji, o ile oczywiście nie zadusimy się przypinanymi kołnierzykami :mrgreen:

Opublikowano

Wyprawa czesana/szczotkowana - czyli tzw. spazzolato. Jest to skóra tak mocno nabłyszczona i wypolerowana na etapie produkcji, iż wygląda z bliska jak patent leather, zachowuje jednak elastyczność, niepodatność na łamliwość i twardość normalnej skóry. Świetne, aczkolwiek dość drogie rozwiązanie. Mam zamiar zamówić dla siebie buty z takiej skóry.

Poniżej zdjęcie:

Dołączona grafika

Opublikowano

Czy sam widziałeś albo spotkałeś się z porównaniem rozwiąznia o którym piszesz, skóry lakierowanej i lustrzanego polerowania? Lakierowana skóra jednak wygląda sztucznie / plastikowo + nie oddycha i jest nietrwała jak napisałeś. Jak rozumiem to o czym piszesz ma być lepszym rozwiązaniem od lustrznego polerowania. Czy widziałeś może obok siebie buty tych dwu rodzajów? Czy różnica jest warta ceny? Czy może chodzi o to, żeby uzyskać wygląd lakierowanej skóry bez jej wad?

Opublikowano

Czy sam widziałeś albo spotkałeś się z porównaniem rozwiąznia o którym piszesz, skóry lakierowanej i lustrzanego polerowania? Lakierowana skóra jednak wygląda sztucznie / plastikowo + nie oddycha i jest nietrwała jak napisałeś. Jak rozumiem to o czym piszesz ma być lepszym rozwiązaniem od lustrznego polerowania. Czy widziałeś może obok siebie buty tych dwu rodzajów? Czy różnica jest warta ceny? Czy może chodzi o to, żeby uzyskać wygląd lakierowanej skóry bez jej wad?

Nie za bardzo wiem co rozumiesz przez pojęcie "lustrzane polerowanie". Patent leather to po prostu warstwa grubego lakieru naniesionego na odpowiednio przygotowaną i utwardzoną skórę. To o czym piszę jest rozwiązaniem bardziej trwałym, lepszym dla skóry (nie niszczy jej) oraz dla stopy (lepsza oddychalność cholewki). W zasadzie dużych różnic w wyglądzie nie ma. Z bliska różnice są jednak zauważalne. Spazzolato wciąż wygląda jak skóra, choć mocno nabłyszczona i spolimeryzowana, w przeciwieństwie do patent leather, który jak sam napisałeś - z niewielkiej odległości przypomina plastyk.

Widziałem z bliska taką skórę i moim zdaniem jest warta rozważenia. Cena takiego wykończenia nie jest wysoka. Napisałem, iż jest to dość drogie rozwiązanie, ale miałem na myśli porównanie z butami wykonanymi ze skóry lakierowanej.

Opublikowano

Dzięki za odp.

Pod "lustrzane polerowanie" rozumiem to o czym dyskutujemy w wątku: "lustrzany połysk". Chodziło mi o porównanie tych trzech sposobów uzyskiwania niestandardowgo połysku skóry.

Rozumiem. Tylko, że lustrzany połysk uzyskany w efekcie polerowania cholewki przy pomocy wosku i wody nie może być uznany za połysk wystarczający dla butów wieczorowych. Podstawową zaletą skóry nabłyszczonej vs. lakierowanej jest to, że ta pierwsza się nie łuszczy i nie wymaga ponownego koloryzowania po dłuższym czasie użytkowania.