Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Koledzy.

Z ogromną radością mogę napisać mój pierwszy temat właśnie w tym dziale. Po rocznych poszukiwaniach płaszcza idealnego, mocno zrezygnowany, postanowiłem takowy stworzyć z pomocą warszawskiego  krawca, Janusza Kruszewskiego.

W sobotę nabyłem materiały na płaszcz:

3 metry szarej wełny z domieszką kaszmiru marki Tommy Hilfiger (gramatura - 320 g/m2)

post-2959-0-11659300-1420481264_thumb.jp

3 metry granatowej wiskozy na podszewkę 

post-2959-0-64978700-1420481490_thumb.jp

kozie futerko na kołnierz

post-2959-0-82089800-1420481556_thumb.jp

Materiały zakupiłem w sklepie położonym w Warszawie, przy ul. Górnośląskiej 1 (swoją drogą uważam, że warto stworzyć stosowny wątek w przewodniku miejskim, opisujący ww. sklep).

Dziś złożyłem wizytę Panu Kruszewskiemu i omówiliśmy ogólny wygląd płaszcza oraz zdjęliśmy miarę. Z założenia będzie on odwzorowaniem poniższego płaszcza:

post-2959-0-01007700-1420481770_thumb.jp

post-2959-0-94847200-1420481787_thumb.jp

z tą różnicą, że zdecydowałem się na futrzany kołnierz szalowy (jak na poniższej grafice):

post-2959-0-45074400-1420482035_thumb.jp

Taki wygląd płaszcza byłby dla mnie idealny. Niestety obawiam się, że materiału na kołnierz może nie wystarczyć :(.

Generalnie wrażenia ze spotkania mam bardzo pozytywne. Pan Janusz to niesamowicie kulturalny Pan, który potrafi wysłuchać, doradzić i zaproponować od siebie kilka ciekawych rozwiązań. Najbardziej podoba mi się w nim postawa, skierowana na dążeniu do zamierzonego przez Klienta celu.

Zobaczymy jak będzie układała się współpraca. Póki co jestem dobrej myśli i czekam na telefon od Pana Janusza, z zaproszeniem na pierwszą miarę.  

Pozdrawiam 

Wiktor

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Szyję właśnie płaszcz z musztardowej alpaki i rozpatrywałem kołnierz z bobra, ale w końcu odpuściłem. Dlaczego zdecydowałeś się akurat na kozę? Czy krawiec, u którego szyjesz zgodził się uszyć kołnierz z futra, czy odesłał do kuśnierza lub sam ma jakiegoś kuśnierza, z którym współpracuje?

Opublikowano

Cześć 4inHand.

Koza była akurat na stanie w sklepie, w którym kupowałem materiały. Ma bardzo przyjemne w dotyku futro i nie jest ono zbyt długie, co bardzo mi odpowiada.

Krawiec zrobi kołnierz sam. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

maciato dzięki za inspirację. Przemyślę koncepcję ukazaną na pierwszym zdjęciu. To na drugim zbyt wulgarne jak dla mnie.

Hargin nie bój żaby. Na wycieczkę w głąb Rosji będzie jak znalazł ;)

Opublikowano

Nie zwróciłem wcześniej uwagi na gramaturę materiału. Ja na taki płaszcz szukałbym czegoś powyżej 500 g/m2 najlepiej w okolicach 600-800.

Capo szył (a właściwie Sebastian Żukowski dla Capo) płaszcz z materiału o podobnej gramaturze ale z myślą o lekkim płaszczu na jesień i wiosnę. Na pewno płaszcze na zdjęciach i ilustracjach z Twojego pierwszego postu są z grubszych, bardziej zbitych tkanin.

Czy krawiec mówił coś o materiale który przyniosłeś? 

Opublikowano

Hmmm... no to mnie Panowie zmartwiliście.Materiał już zakupiony, leżakuje u krawca. Odwrotu raczej już nie ma :(. No chyba, że zamiast płaszcza uszyję garnitur. Pogadam jeszcze z krawcem jak to rozwiązać. 

Czemu watolina jest złym pomysłem na docieplenie płaszcza ? 

Opublikowano

Hmmm... no to mnie Panowie zmartwiliście.Materiał już zakupiony, leżakuje u krawca. Odwrotu raczej już nie ma :(. No chyba, że zamiast płaszcza uszyję garnitur. Pogadam jeszcze z krawcem jak to rozwiązać. 

Czemu watolina jest złym pomysłem na docieplenie płaszcza ? 

Obawiam się, że będzie to watolina poliestrowa, przecząca właściwością wełny.

Opublikowano

Tak się składa, że też poszukuję futra na kołnierz do płaszcza z wełny wielbłądziej. Czyli szukam futra w kolorze ciemnego brązu.

Czy ktoś z Was ma wiedzę z jakich tradycyjnie futer wykonywano kołnierze w płaszczach męskich?