Vickson Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Cześć Koledzy. Z ogromną radością mogę napisać mój pierwszy temat właśnie w tym dziale. Po rocznych poszukiwaniach płaszcza idealnego, mocno zrezygnowany, postanowiłem takowy stworzyć z pomocą warszawskiego krawca, Janusza Kruszewskiego. W sobotę nabyłem materiały na płaszcz: 3 metry szarej wełny z domieszką kaszmiru marki Tommy Hilfiger (gramatura - 320 g/m2) 3 metry granatowej wiskozy na podszewkę kozie futerko na kołnierz Materiały zakupiłem w sklepie położonym w Warszawie, przy ul. Górnośląskiej 1 (swoją drogą uważam, że warto stworzyć stosowny wątek w przewodniku miejskim, opisujący ww. sklep). Dziś złożyłem wizytę Panu Kruszewskiemu i omówiliśmy ogólny wygląd płaszcza oraz zdjęliśmy miarę. Z założenia będzie on odwzorowaniem poniższego płaszcza: z tą różnicą, że zdecydowałem się na futrzany kołnierz szalowy (jak na poniższej grafice): Taki wygląd płaszcza byłby dla mnie idealny. Niestety obawiam się, że materiału na kołnierz może nie wystarczyć . Generalnie wrażenia ze spotkania mam bardzo pozytywne. Pan Janusz to niesamowicie kulturalny Pan, który potrafi wysłuchać, doradzić i zaproponować od siebie kilka ciekawych rozwiązań. Najbardziej podoba mi się w nim postawa, skierowana na dążeniu do zamierzonego przez Klienta celu. Zobaczymy jak będzie układała się współpraca. Póki co jestem dobrej myśli i czekam na telefon od Pana Janusza, z zaproszeniem na pierwszą miarę. Pozdrawiam Wiktor 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Trzymam kciuki-zapowiada się rewelacyjnie. Sam odebrałem przed Świętami podobną ale krótszą wersję takiego płaszcza i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 5 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Dzięki. Mam nadzieję, że na początku przyszłego miesiąca będę mógł zaprezentować się w nim w dziale CMDNS . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Czy każdy krawiec może uszyć taki płaszcz? Jaka jest kwota takiej przyjemności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 5 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Nie wiem czy każdy. Ja postawiłem na sprawdzonego na tym forum krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Aha w takim razie musiałbym zapytać p.Kucie czy robi. Projekt płaszcza mi się podoba i jestem ciekaw efektu końcowego z tym kołnierzem futerkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 5 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Szczerze mówiąc ja też . Mam tylko nadzieję, że ta mała kózka wystarczy na cały kołnierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Gratuluję, bardzo ciekawie się zapowiada. Oczywiście trzymam kciuki za powodzenie i koniecznie pokaż efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 6 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2015 Szyję właśnie płaszcz z musztardowej alpaki i rozpatrywałem kołnierz z bobra, ale w końcu odpuściłem. Dlaczego zdecydowałeś się akurat na kozę? Czy krawiec, u którego szyjesz zgodził się uszyć kołnierz z futra, czy odesłał do kuśnierza lub sam ma jakiegoś kuśnierza, z którym współpracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 7 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2015 Cześć 4inHand. Koza była akurat na stanie w sklepie, w którym kupowałem materiały. Ma bardzo przyjemne w dotyku futro i nie jest ono zbyt długie, co bardzo mi odpowiada. Krawiec zrobi kołnierz sam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 9 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2015 Mała inspiracja : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2015 Trochę nam się klimat zmienia Dla płaszcza większym zagrożeniem będą mole, niż deszcz, sól czy śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 9 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2015 maciato dzięki za inspirację. Przemyślę koncepcję ukazaną na pierwszym zdjęciu. To na drugim zbyt wulgarne jak dla mnie. Hargin nie bój żaby. Na wycieczkę w głąb Rosji będzie jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 11 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 11 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 Powiedzcie proszę, co sądzicie o samym materiale ? Czy nie za cienka ta wełna jak na płaszcz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 11 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 Nie zwróciłem wcześniej uwagi na gramaturę materiału. Ja na taki płaszcz szukałbym czegoś powyżej 500 g/m2 najlepiej w okolicach 600-800. Capo szył (a właściwie Sebastian Żukowski dla Capo) płaszcz z materiału o podobnej gramaturze ale z myślą o lekkim płaszczu na jesień i wiosnę. Na pewno płaszcze na zdjęciach i ilustracjach z Twojego pierwszego postu są z grubszych, bardziej zbitych tkanin. Czy krawiec mówił coś o materiale który przyniosłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 11 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 Owszem. Powiedział, że trzeba będzie ocieplić materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 11 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 320gr to faktycznie mało jak na płaszcz. Ja szyłem z 565gr i z marynarką przy -10 jest komfortowo. Nie jestem przekonany do ocieplania. Krawiec pewnie będzie chciał wstawić watoline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 11 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 tak. mówił o watolinie. czy to źle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 11 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 tak. mówił o watolinie. czy to źle ? nie polecam, zdecydowanie lepiej zwiększyć gramaturę takniny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 11 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 Hmmm... no to mnie Panowie zmartwiliście.Materiał już zakupiony, leżakuje u krawca. Odwrotu raczej już nie ma . No chyba, że zamiast płaszcza uszyję garnitur. Pogadam jeszcze z krawcem jak to rozwiązać. Czemu watolina jest złym pomysłem na docieplenie płaszcza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 11 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 PIC_1-K-8766.jpg Kołnierz kołnierzem, ale ten pan po prawej stronie ma kapitalną teczkę. Angielska klasyka, właśnie się za takimi rozglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 11 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2015 Hmmm... no to mnie Panowie zmartwiliście.Materiał już zakupiony, leżakuje u krawca. Odwrotu raczej już nie ma . No chyba, że zamiast płaszcza uszyję garnitur. Pogadam jeszcze z krawcem jak to rozwiązać. Czemu watolina jest złym pomysłem na docieplenie płaszcza ? Obawiam się, że będzie to watolina poliestrowa, przecząca właściwością wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 12 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2015 Tak się składa, że też poszukuję futra na kołnierz do płaszcza z wełny wielbłądziej. Czyli szukam futra w kolorze ciemnego brązu. Czy ktoś z Was ma wiedzę z jakich tradycyjnie futer wykonywano kołnierze w płaszczach męskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 12 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2015 Futro na kołnierz najczęściej stosowano w pelisach-czyli płaszczach podszytych futrem. Ja osobiście najwięcej spotkałem kołnierzy z nutrii i karakuł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi