Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

czy mamy jakiś wątek poświęcony sztućcom? Może ktoś w sieci zna jakieś miejsce, gdzie można zasięgnąć informacji. U nas znalazłem tylko jakąś dyskusję o srebrach od Hefry, podtalerzach i halabardnikach.

W czym rzecz? Szukam do domu jakiegoś zestawu. Podobają mi się proste formy, klasyczne, ale bez zdobień (pure design). Na oku mam kolekcję Victor Velleroy and Boch, ale moja wiedza w temacie firm zajmujących się produkcją sztućców jest mizerna i nie mam co oferuje rynek.

Opublikowano

Interesuje mnie stal. Plater zapewne się dość szybko wytrze - popraw mnie jeśli się mylę. Natomiast srebro ... jeszcze nie ten czas moim zdaniem. Komplet dla 12 osób (może być minimalny zestaw - 48 częściowy). Chciałbym, aby kolekcja sztućców była dostępna jeszcze parę(naście) lat po zakupie - w przypadku dokupienia zgubionych/zniszczonych lub zupełnie nowych elementów w jednej stylistyce. Słyszałem, że Rosenthal daję gwarancję utrzymania kolekcji przez lata w przypadku porcelany - nie wiem jak to jest w przypadku sztućców. Nie wiem czy to samo dotyczy Villeroy and Boch.

Opublikowano

W sztucach polecam firmę WMF ,specjalizuje się w tym od lat .Maja zarówno klasyczne jak i nowoczesne wzory. Szczególnie godne polecenia są te wykonane ze stali chirurgicznej, Co do sztucy firm specjalizujących się w porcelanie,Rosenthal czy Villeroy and Boch,warto kupić tzw. środek stołu,czyli łyżki wazowe,duże sztuce do salat ,widelce do mięsa z podobnym wykończeniem jak porcelana.Z utrzymaniem kolekcji przez lata bywa różnie ,mam zestaw Scenario Rosenthala i jest już nie do uzupełnienia,chyba ze gdzieś na aukcjach. .

Opublikowano

Panowie,

możecie rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie Gerlacha. Wyłącznie z ciekawości pytam. Co jest nie tak? Jakość wykonania, materiałów, czy może design z epoki słusznie zapomnianej?