Klapouch Napisano 22 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2014 Panowie, czy mamy jakiś wątek poświęcony sztućcom? Może ktoś w sieci zna jakieś miejsce, gdzie można zasięgnąć informacji. U nas znalazłem tylko jakąś dyskusję o srebrach od Hefry, podtalerzach i halabardnikach. W czym rzecz? Szukam do domu jakiegoś zestawu. Podobają mi się proste formy, klasyczne, ale bez zdobień (pure design). Na oku mam kolekcję Victor Velleroy and Boch, ale moja wiedza w temacie firm zajmujących się produkcją sztućców jest mizerna i nie mam co oferuje rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 22 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2014 Napisz co Cię interesuje, czy to ma być plater, srebro, stal? Jak duży komplet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 22 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2014 Interesuje mnie stal. Plater zapewne się dość szybko wytrze - popraw mnie jeśli się mylę. Natomiast srebro ... jeszcze nie ten czas moim zdaniem. Komplet dla 12 osób (może być minimalny zestaw - 48 częściowy). Chciałbym, aby kolekcja sztućców była dostępna jeszcze parę(naście) lat po zakupie - w przypadku dokupienia zgubionych/zniszczonych lub zupełnie nowych elementów w jednej stylistyce. Słyszałem, że Rosenthal daję gwarancję utrzymania kolekcji przez lata w przypadku porcelany - nie wiem jak to jest w przypadku sztućców. Nie wiem czy to samo dotyczy Villeroy and Boch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 W sztucach polecam firmę WMF ,specjalizuje się w tym od lat .Maja zarówno klasyczne jak i nowoczesne wzory. Szczególnie godne polecenia są te wykonane ze stali chirurgicznej, Co do sztucy firm specjalizujących się w porcelanie,Rosenthal czy Villeroy and Boch,warto kupić tzw. środek stołu,czyli łyżki wazowe,duże sztuce do salat ,widelce do mięsa z podobnym wykończeniem jak porcelana.Z utrzymaniem kolekcji przez lata bywa różnie ,mam zestaw Scenario Rosenthala i jest już nie do uzupełnienia,chyba ze gdzieś na aukcjach. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psu Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 A co powiecie nt marki Gerlach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Gerlach - kiedyś to była firma ,teraz tylko nazwa została. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 gerlach to obecnie bardzo slaby wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Panowie, możecie rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie Gerlacha. Wyłącznie z ciekawości pytam. Co jest nie tak? Jakość wykonania, materiałów, czy może design z epoki słusznie zapomnianej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Głównie chyba miejsce produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Sadze ze miejsce nie ma ta żadnego znaczenia.Gerlach został w poprzedniej epoce,brak nowych wzorów, a szczególnie brak dbałości o wykończenie.Jest jedenym z wielu przykładów jak łatwo popsuć markę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Marka Gerlach została sprzedana i produkcja odbywa się bodajże w Chinach, zakład wraz z maszynami przejął Polak i kontynuuje produkcję pod marką GERPOL. Swoją drogą polecam do kuchni ten komplet: http://fnsgerpol.pl/noze-kuchenne/titanium-rose 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Dzięki za wyjaśnienie. Szkoda kolejnej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi