kazymyr Napisano 22 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2014 Kupiłem niedawno tzw. lakierki z firmy Wojas. Mam pytanie, czy mogę do ich pielęgnacji używać takiego kremu? I kolejne pytanie, czy przy takiej pielęgnacji z "lakierków" staną się klasycznymi półbutami ze skóry licowej? Czego prawdę mówiąc bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 22 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2014 witaj kazymyr, niestety nie widać załącznika ... Ale nieważne, co za krem chciałeś pokazać. Jeżeli "niedawno" było rzeczywiście niedawno, sugeruję rozważyć zwrot butów po uprzednim zbadaniu z czego są zrobione .. Dlaczego? W dzisiejszej dobie termin skóra lakierowana jest fatalnym skrótem myślowym i manipulacją (głównie dzięki ustawodawstwu, które definiuje czym jest skóra ...Ciekawe? pozwolę sobie zacytować z pamięci moją rozmowę z właścicielem pewnej polskiej, nieznanej na forum garbarni: (..) - na buty, mamy w ofercie również skórę lakierowaną. - O! to ciekawe, czy jest to skóra patentowa, na prawdę lakierowana czy dwoina foliowana? - foliowana I tak mniej więcej wygląda temat - buty możesz spokojnie przecierać gąbką, bo nie sądzę aby w tej cenie Wojas oferował prawdziwa skórę lakierowaną. Gdzieś na forum była dyskusja o skórach foliowanych / bycast. nawet niektórzy szewcy miarowi wykorzystują tę skórę ... ;( pozdrawiam! Damian 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 23 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2014 tacy jak? nawet niektórzy szewcy miarowi wykorzystują tę skórę ... ;( pozdrawiam! Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 23 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2014 zaryzykuję stwierdzenie, że wszyscy, którzy robią buty "lakierki" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazymyr Napisano 23 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2014 Dzięki damiance za trzeźwiącą odpowiedź. Jednak na pudełku jest napisane skóra licowa. Buty kosztowały 300 PLN. Ich numer katalogowy to 9024-51. Na Opineo zaś znalazłem na ich temat pozytywne opinie. A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy nawet jeśli to jest nienajlepszej jakości skóra to i tak raczej warto o nią dbać choćby natluszczając ją i polerując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 23 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2014 A możesz je jeszcze zwrócić? Wybacz, ale od początku istnienia tego forum walczymy m.in. o to, aby nie noszono tak wyglądających butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 23 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2014 Na Opineo zaś znalazłem na ich temat pozytywne opinie. Niektórzy w sieci zachwycają się nawet Conhpolami i Kubotami, co nie zmienia faktu jakości tej pseudo-skóry, jak koledzy napisali powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 23 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2014 raczej warto o nią dbać choćby natluszczając ją i polerując. Jeśli jest pokryta sztuczną warstwą "połysku" to nie ma jak o nie dbać, bo nie przyjmuje preparatów - zwłaszcza natłuszczających. W ogóle to najlepiej byłoby oddać, sprzedać, zakryć, spalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 23 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2014 Chyba, że lubisz chodzisz z 'foliowymi workami' na stopach (zero przepuszczalności powietrza); Twój wybór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxter Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 A czym się kierować, żeby kupić lakierki dobrej jakości? Czy może takie nie istnieją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 lepiej sobie darować. Pls zwróć uwagę na poniższy wpis i "patent" leather: http://forum.butwbutonierce.pl/topic/2676-mniej-i-bardziej-oddychaj%C4%85ce-sk%C3%B3ry/#entry132638 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi