Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obejrzałem zdjęcia, pomyślałem, że linkujesz profil FB którejś z pracowni z bogatymi tradycjami.

Jestem: w szoku, pełen podziwu, ciekaw zdjęć na Tobie i pierwszy w kolejce na kolejny sezon.

Gratulacje, wygląda świetnie!

Opublikowano

Dziękuję za pochwały :D

Teraz parę pytań technicznych. ;)
Jakich nici używasz do obszywania dziurek i czego używasz do wypełnienia ramion?

W miarę możliwości jedwabny Gutterman R753. W miarę możliwości bo jest niedostępny u mnie w okolicy i muszę zamawiać u zakiego co niespecjalnie się opłaca w przypadku zamawiania 2 szpulek nici.

W ramionach jest płótno, włosianka (na całym odcinku piersiowym) i prostokąt lnianego sztywnika. Nie daję żadnego wypełnienia mającego podnieść ramię (typu poduszki, wkłady z waty czy włókniny).

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Możemy mieć tylko pretensje, czemu nie ma dokładnej fotorelacji z procesu szycia tego cuda.

Przepraszam :D przy każdym nowym projekcie obiecuję sobie że tym razem zrobię taką relację ale jak jestem w trakcie szycia to zwyczajnie nie chce mi się zabierać za fotografowanie ;)

Pytanko poboczne, czy kolega szyje tylko dla siebie, czy może przyjąłby zamówienie na taki płaszcz ?

Obecnie szyję dla siebie oraz dla rodziny i przyjaciół (za darmo). Może nie widać tego na zdjęciach ale cały czas w moich pracach jest sporo niedoskonałości na tyle poważnych, że w moim odczuciu, branie za szycie pieniędzy nie byłoby uczciwe. Cały czas staram się podnosić poziom ale daleko mi jeszcze do zawodowstwa. Jak tylko jakość moich wyrobów będzie zadowalająca z pewnością zacznę oferować swoje usługi.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Chyba jednak rośnie nowe pokolenie mistrzów krawiectwa, wielki szacunek , płaszcz wygląda super, ciekawe jakby wyglądał gdyby był przed kolano, bo moim zdaniem taki jest bardziej uniwersalny i wygodny, ale co kto lubi oczywiście ;)

Opublikowano

Chyba jednak rośnie nowe pokolenie mistrzów krawiectwa, wielki szacunek , płaszcz wygląda super, ciekawe jakby wyglądał gdyby był przed kolano, bo moim zdaniem taki jest bardziej uniwersalny i wygodny, ale co kto lubi oczywiście ;)

Wyglądałby źle, próbowałem. Sprawdzałem kilka długości zanim doszedłem do tej, moim zdaniem właściwej. To nie lekki jesienny płaszczyk tylko dość obszerny i gruby płaszcz, jak był krótszy wyglądałem w nim jak dziecko w kurtce ojca :). Dopiero taka długość dała odpowiednie proporcje. W weekend zrobię zdjęcia na sobie to będzie można ocenić czy mój wybór był trafiony.