Jump to content

[Łódź] Collo Italiano Księży Młyn

lubo69
 Share

Recommended Posts

4 godziny temu, figo napisał:

55 cm pod pachami
52 cm w talii

Na stronie Cordone jest 2cm więcej w talii i 3 cm więcej w klatce (czyli na całym odwodzie odpowiednio 4 cm i 6 cm więcej), dla mnie to kluczowa różnica. Zmierz proszę też 43. I jak możesz, to też kołnierzyk (od wszycia guzika do początku dziurki), bo to też różnie bywa, mam koszule 42, które w kołnierzyku są luźniejsze od niektórych 43.

23 minuty temu, Kyle napisał:

to też różnie bywa

Też mi to przyszło do głowy podczas wizyty w butiku i poprosiłem o zmierzenie. Rzeczywisty obwód kołnierzyka był ok. 1,5 cm większy od deklarowanego. Oczywiście koszula może się skurczyć. Turnbull&Asser celowo zostawia zapas, aby po praniu kołnierzyk np. 40 miał obwód 40.

@Kyle zmierzyłem jeszcze przed wyjściem szerokości innych koszul z tego samego rozmiaru i są różnice, przede wszystkim przy szerokości pod pachami aż do 2,5 cm. Przy rozmiarze 42 od 55 do 57,5 cm. 

i tak jak napisał @lubo69 - przy koszulach, które mierzyłem, obwód kołnierzyka jest o 1,5 cm większy od samego rozmiaru kołnierzyka. 

@me.spokeWracam z konkretami :) 

Zarówno golfy jak i polo, dostępne są w rozmiarze L we wszystkich kolorach, ale większość już mam tylko w jednej, maksymalnie dwóch sztukach: granatowy (ostatnia L w popoverze), brązowy, szary, beżowy.

18 godzin temu, Kyle napisał:

Na stronie Cordone jest 2cm więcej w talii i 3 cm więcej w klatce (czyli na całym odwodzie odpowiednio 4 cm i 6 cm więcej), dla mnie to kluczowa różnica. Zmierz proszę też 43. I jak możesz, to też kołnierzyk (od wszycia guzika do początku dziurki), bo to też różnie bywa, mam koszule 42, które w kołnierzyku są luźniejsze od niektórych 43.

@Kyle zmierzyłem 43 w oxfordzie i pod pachami wyszło już 58,5 cm. Dla rozmiaru 43, obwód kołnierzyka wynosi... 43,5 cm. Wychodzi trochę na to, że w oxfordach ta rozmiarówka jest równiejsza, a przy popelinach są pewne odchyły. Dla porównania w czarnej popelinie 43, szerokość pod pachami wynosi 57 cm z małym hakiem, a obwód kołnierzyka niezmiennie 43,5 cm.

Konkluzja: Najlepiej przymierzyć stacjonarnie albo wziąć dwa rozmiary, np. 42 i 43 i zły odesłać :) 

• Like 1

Mam i ja. 

image.thumb.png.da4d150046f6fa9c85d1694cd3c5c70b.png
podzielam opinię @Velahrn. Krawat przypomina mi ten, który wygrałem w konkursie Macaroniego, ale tamten dawał słaby, mały węzeł.

Bardzo dobra propozycja w tej cenie, a cenę forumową ustali Marcin:)

• Like 3

• 3 weeks later...

Cześć!

zostały mi dwie sztuki swetrów Caracciolo (golfy) w rozmiarze wcześniej niedostępnym: XXL. Beżowy i szary. Przy zakupie obu: 275 zł sztuka. Przy zakupie jednego: 300 zł. 

-

pozdrawiam,

Marcin z Collo 

IMG_6496.jpeg

IMG_6495.jpeg

• Like 1

• 2 weeks later...

Cześć wszystkim!

Właśnie pojawiły się nowe swetry od Caracciolo. Tym razem jest to model Buttonless. Dostępny w trzech kolorach: beżowym, brązowym oraz granatowym.

Rozmiarówka zbliżona zdecydowanie bardziej do tych polo, których zamówiliście naprawdę sporo. Nieco luźniejszy krój, niż w przypadku round-necków i golfów.

Pełna rozmiarówka od S do XXL z małymi wyjątkami. Nie mam już na pewno brązowych i granatowych L. Reszta być powinna, choć sytuacja jest oczywiście dynamiczna i każdorazowo będę temat aktualizował w wiadomości prywatnej lub w odpowiedzi na komentarz. 

Pojawiły się również grube kardigany w czterech kolorach: czarnym, granatowym, beżowym (najfajniejszy, ma sporo nici w innych kolorach, robi się trochę taki melanż) oraz khaki. Tu niestety nie mam jakiś bardzo reprezentatywnych zdjęć. Ale na życzenie, mogę jakieś poglądowe oczywiście wysłać.

I z uwagi na BF, promocja dla forumowiczów (BUTTONLESS)
1. Przy zakupie więcej niż jednego swetra, 250 zł za sztukę + kw
2. Przy zakupie jednego, 275 zł + kw

Cena kardiganów jest wyższa (wyjściowo 500 zł, przy buttonless 400 zł):
1. Przy zakupie więcej niż jednego swetra, 350 zł za sztukę + kw
2. Przy zakupie jednego, 400 zł + kw.

Przy mixach, rzecz jasna szczegóły będziemy ustalać indywidualnie.

Pozdrawiam!

IMG_7094.jpg

IMG_7092.jpg

Edited by figo
zmiana zdjęć z .heic na .jpg
  • Like 1

Wracam do Was ze wspomnianymi już wcześniej kardiganami.
Dostępne są cztery wersje kolorystyczne:
1. Czerń
2. Granat
3. Khaki
4. Beż

Jest na dziś dostępna pełna rozmiarówka, poza:
Khaki XL
Beżowy L

Wymiary dla L:
-72 cm długości
-67 cm długości rękawów
-56 cm pod pachami (mierzę na płasko, rękawy rozłożone po delikatnym skosie)

Różnice między szerokością pod pachami są na ok. 2,5 cm między rozmiarami. Długość rękawó +/- 1 cm. Przy XXL długość swetra to 75 cm.

Mam na dziś tylko 5 pudełek Caracciolo, tak więc pierwsze 5 osób otrzyma kardigany właśnie tak zapakowane, jak na zdjęciu.

Oczywiście 80% wełna, 20% kaszmir.

IMG_3717.jpg

IMG_3722.jpg

IMG_3723.jpg

IMG_3724.jpg

IMG_3729.jpg

IMG_3730.jpg

IMG_3731.jpg

IMG_3735.jpg

IMG_3736.jpg

IMG_3737.jpg

IMG_3739.jpg

IMG_3742.jpg

IMG_3743.jpg

IMG_3744.jpg

IMG_3770.jpg

IMG_3771.jpg

IMG_3772.jpg

IMG_3773.jpg

• Like 3
  • Upvote 2

Kilka godzin temu, na lotnisku w Zurychu, oglądałem podobne kardigany Maurizio Baldassari. Proporcje wełny do kaszmiru odwrotne. Cena - osiem razy więcej. Oczywiście z okazji BF, bo cena regularna wynosi 16 razy więcej. Były też takie fajne grube dwuwarstwowe, warstwa wierzchnia z kaszmiru, spodnia z wełny. Cena? Odpowiednio 13 i 26 razy więcej.

@gdynianin Cześć! 
W rozmiarach zarówno M jak i L:

beżowy golf i szary golf

W rozmiarze M mam jeszcze szare Polo i wszystkie kolory Buttonless (brązowy, granatowy, beżowy)

w M są też dostępne kardigany w kolorze granatowym, czarnym oraz khaki.

w L:

Kardigany czarny, granatowy, khaki 

jutro powinno dotrzeć uzupełnienie wszystkich swetrów, ale już mam informację od producenta, że będą jakieś braki w zamówieniu. Natomiast domawiałem właśnie rozmiary L. Na pewno skończyła się już produkcja Polo. Guzikami, więc dostępne jest tylko to, co mam na stanie.

@CastorpNa razie jeśli chodzi o płaszcze mam zupełnie pusto - wszystko sprzedane. W tym tygodniu pojawia się nowe, jasnobrązowe, dwurzędowe płaszcze (80/20 wełna + kaszmir). Postaram się dodać jakieś foto, choćby poglądowe. 

@lukmal kardigany w rozmiarze M mają następujące rozmiary: ~71 cm długości, ~52,5 cm pod pachami, ~66 cm długości rękawów. 

• Like 1

@Castorp W tym tygodniu dotrą tego typu płaszcze. Natomiast póki nie dotrą, trudno mi o nich powiedzieć cokolwiek więcej. Producent określił ich kolor jako jasny brąz. Wzór coś a’la Jodełka. Długość zdaje się na około 100 cm. 

IMG_7395.thumb.jpeg.d0bd2fdf823d9e37cf8ee8a6befab13b.jpeg

• Upvote 1

Pozwolę sobie dodać to, co zostało z dzianin. Jeśli ktoś byłby jeszcze zainteresowany swetrami, zapraszam do kontaktu tu lub już bezpośrednio w wiadomości prywatnej.

Golfy
Brąz: M i XL
Beż: M, L, XL, XXL
Szarość: S, M, L, XXL
Granat: Sold out

Polo
Beż: XL
Szarość: S i M
Granat: S i XL

Round Neck
Szarość: XL
Beż: XL

Buttonless
Granat: S, M, L, XL, XXL
Beż: S, M, XL, XXL
Brąz: M

Kardigany
Granat: S, L, XL
Khaki: S, M, XXL
Beż: S, M, L, XL, XXL
Czerń: S, M, L, XL, XXL

Uzupełnienie ma dotrzeć "na dniach", ale na większość rozmiarów i tak już mam zapisy więc polecam działać teraz.- kolejne doładowanie i nowe kolekcje, dopiero na przełomie stycznia i lutego 2026.

Po dzisiejszej wizycie u Marcina w Collo uśmiech nie schodzi mi z twarzy. Poszedłem po golf, wyszedłem z golfem, kardiganem i dwiema marynarkami 😄

Świetna atmosfera, piękne rzeczy w butiku - wizyta w Collo to pozycja obowiązkowa dla każdego mieszkającego, bądź odwiedzającego, Łódź.

@figo - trzymam kciuki za długofalowe powodzenie. Ja na pewno przyjdę jeszcze nie raz.

• Like 1