Velahrn Napisano 11 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2025 10 godzin temu, tryhp3 napisał: Takich butów to raczej za wiele nie ma. Jakieś przykładowe modele podasz? Praktycznie wszystkie buty żeglarskie, jakie spotkałem, były bez podszewki. Co do trzewików bez podszewki - bardzo duża cześć amerykańskich producentów tak robi buty- Wolverine 1000 Miles, Red Wings, White's itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 13 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2025 Zamówiłem sobie właśnie te poszetkowe oxfordy. Wybrałem je ze względu na fabryczną już zelówkę - nie chciałoby mi się potem z tym bawić, zresztą w środę już chciałbym je użyć. O czym powinienem pamiętać lub co warto zrobić przed pierwszym użyciem? Jakaś impregnacja? Jakie akcesoria powinienem dokupić? Na pewno prawidła. Możecie polecić jakieś korzystne cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 13 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2025 Prawidła mam różne, te bym polecał, jeśli chodzi o cenę/jakość -> Blumtal - ZWYCIĘZCA TESTU - Premiumowy Rozszerzacz do Butów z Cedru dla Pań i Panów, w zestawie z Łyżką do Butów, Rozciągacz do Butów o Ergonomicznym Designie - 1, 2 lub 5 par : Amazon.pl: Moda Potrzebujesz czarnego kremu, kilka propozycji w zależności od budżetu: Krem do butów i skór lepszy niż pasta do obuwia - TARRAGO Shoe Cream 50ml Krem do obuwia - SAPHIR BDC Creme Pommadier 50ml Krem do butów - SAPHIR MDOR Creme Pommadier 75ml Burgol Krem/Schuhpomade 100 ml kh-shoes.com klasyczne obuwie Dobra jest też np. marka Boot Black, ale chyba aktualnie łatwo nie kupisz czarnego kremu Boot Black - Marki - Elegancki Pan Jak będziesz miał za dużo czasu to poczytaj o pastowaniu nosków -> Lśniące noski butów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 14 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2025 Polecam nakremować buty przed pierwszym użyciem. Mogły trochę przeleżeć w kartonie, wiec zawsze warto nawilżyć skóre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 16 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2025 W dniu 13.12.2025 o 23:30, tryhp3 napisał: Prawidła mam różne, te bym polecał, jeśli chodzi o cenę/jakość -> Blumtal - ZWYCIĘZCA TESTU - Premiumowy Rozszerzacz do Butów z Cedru dla Pań i Panów, w zestawie z Łyżką do Butów, Rozciągacz do Butów o Ergonomicznym Designie - 1, 2 lub 5 par : Amazon.pl: Moda Potrzebujesz czarnego kremu, kilka propozycji w zależności od budżetu: Krem do butów i skór lepszy niż pasta do obuwia - TARRAGO Shoe Cream 50ml Krem do obuwia - SAPHIR BDC Creme Pommadier 50ml Krem do butów - SAPHIR MDOR Creme Pommadier 75ml Burgol Krem/Schuhpomade 100 ml kh-shoes.com klasyczne obuwie Dobra jest też np. marka Boot Black, ale chyba aktualnie łatwo nie kupisz czarnego kremu Boot Black - Marki - Elegancki Pan Jak będziesz miał za dużo czasu to poczytaj o pastowaniu nosków -> Lśniące noski butów Rozumiem że z tych co wymieniłeś im droższy tym lepszy? Czy to wszystko jedno. Jeszcze jakaś szczotka czy coś by się przydała do rozsmarowywania tego. Tutaj też jakieś polecajki? Jak już kupuję najdroższe buty w moim życiu, to do pielęgnacji też podejde skrupulatnie 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 16 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2025 Buty smarujesz (oszczędnie) bawełnianą ściereczką. Np. po jakieś starej koszulce. Potem możesz wypolerować szczotką. Mogę polecić tą -> Collonil Unisex - szczotka do butów dla dorosłych 731000000 przezroczysta uniwersalny rozmiar : Amazon.pl: Moda Bardzo delikatna, włosie kozie. Jak lubisz komplety to ten krem (linia 1909) też będzie ok -> Collonil 1909 Crème De Luxe Pasta do Butów, Czarny, 100 ml : Amazon.pl: Moda Co do różnic w kremach to w tych które wymieniłem dużych nie ma. Na naszym rynku chyba najwięcej testów było produktów których dystrybutorem jest firma DANBIS. Ich jakość wygląda jak niżej. 1. SAPHIR MDOR 2. SAPHIR BDC 3. TARRAGO Burgol był chwalony za cenę/jakość. Słoiczki 100 ml da się kupić za około 30 zł. Boot Black to japoński konkurent SAPHIR MDOR. Jak chcesz Collonil to tylko coś z linii 1909. Są jeszcze inne dobre marki np. Woly. Ale słabiej dostępne w PL. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 21 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2025 Dzięki, wybrałem komplet Oxfordy z Poszetki doszły. Niby fajne, na długość dobre, trochę zapasu mam, ale na szerokość wydają się trochę za ciasne w gdzieś w okolicach małego palca. Zastanawiam się czy to kwestia za małego rozmiaru, czy po prostu typu obuwia (wcześniej nosiłem derby, nigdy oxfordów). Stopę mierzyłem kilka razy, czasami wychodziło ok 27,7 cm (gdy odrysowywałem całą stopę na kartce), a czasami 28 cm (gdy stałem prostopadle do ściany i odrysowywałem duży palec). Wybrałem rozmiar 42, z dł wkładki 28,5 cm. Zastanawiam się czy nie zamówić do przymiarki 42,5 (29 cm). No chyba, że but się rozejdzie chociaż czytałem, że GYW to ciężko rozchodzić. Buty będą używane okazjonalnie (powiedzmy 1-3 razy w miesiącu). A, no i buty mierzyłem na zwykłą cienką skarpetę, a zimą będę ubierał nieco grubszą. But będzie całoroczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 22 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2025 W tego typu butach długość wkładki niewiele mówi ponieważ są one wydłużone i w nosku ma być zapas. Większość producentów podaje długość stopy. Osobiście sprawdził bym większy rozmiar. Alternatywnie twoja stopa potrzebuje buta o większość tęgości. Standardowo tęgość to "F", obuwie poszerzane ma "G". Oglądnij sobie jeszcze poniższy filmik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 22 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2025 10 godzin temu, masler napisał: na szerokość wydają się trochę za ciasne w gdzieś w okolicach małego palca. Zastanawiam się czy to kwestia za małego rozmiaru, czy po prostu typu obuwia (wcześniej nosiłem derby, nigdy oxfordów). Rożnicy pomiędzy derby a oxford raczej oczekiwałbym w podbiciu stopy. Brakujące miejsce w okolicach małego palca może być kwestia za małego rozmiaru lub nieprawidłowej tęgości. Pytanie jak but pasuje na reszcie stopy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 22 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2025 Na reszcie stopy wydaje się git. Raczej wydaje mi się, że mam węższą stopę niż szerszą. Domówiłem pół rozmiaru więcej, sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 26 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 Doszły pół rozmiaru większe, ale wciąż czuję lekki dyskomfort przy małym palcu. Poza tym jednym miejscem but jest wygodny. Mógłbym jeszcze pół rozmiaru więcej spróbować, ale to już by było 29,5cm dł wkładki, a długość mojej stopy to 28cm (a nawet 27,7 cm wychodziło przy innym pomiarze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 Może to kopytu jednak nie jest dla Ciebie? Odrzuciłbym te buty skoro przy obu rozmiarach już na samym początku czujesz dyskomfort. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 29 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2025 W dniu 22.12.2025 o 00:29, masler napisał: Stopę mierzyłem kilka razy, czasami wychodziło ok 27,7 cm (gdy odrysowywałem całą stopę na kartce), a czasami 28 cm (gdy stałem prostopadle do ściany i odrysowywałem duży palec). Pomiar prostopadle do ściany jest pewniejszy. W dniu 26.12.2025 o 14:35, masler napisał: Doszły pół rozmiaru większe, ale wciąż czuję lekki dyskomfort przy małym palcu. Poza tym jednym miejscem but jest wygodny. Mógłbym jeszcze pół rozmiaru więcej spróbować, ale to już by było 29,5cm dł wkładki, a długość mojej stopy to 28cm (a nawet 27,7 cm wychodziło przy innym pomiarze). Ja u jednego producenta mam 45 u innego 46 (co ciekawe wszystkie klasyczne buty mam oznaczone 11UK). Także do tych tabelek bym nie przywiązywał dużej wagi. Jedynie orientacyjnie. Do tego Poszetka może tego nie mierzyć rzetelnie. Kiedyś jak u nich wchodziły buty żeglarskie mieli bałagan w tabelkach. Po zwróceniu uwagi szybko zmodyfikowali. Kopyto może i jest nie odpowiednie ale najlepiej to zweryfikować na stopie. Najlepiej od razu zamówić dwa rozmiary a tutaj to i trzy ponieważ mają połówki. Szczególnie jak ma się do czynienia z nową marką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 30 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 Domówiłem jeszcze pół rozmiaru więcej z tej poszetki, czyli 43 plus z Królewskiego Herbu jeden rozmiar (43) tych https://kh-shoes.com/pl/p/KH-301-Czarne/343 . KH doszły, ale jeszcze nie otwierałem, poszetka dojdzie jutro, więc zmierzę oba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 1 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń Doszły oba. I tak: Poszetka rozmiar 43 (wkładka 29,5 cm). Lewy but wciąż delikatnie uciska w okolicach małego palca, ale mniej. Nie jest to mocny ucisk, ale wyczuwalny. Poza tym jednym miejscem leży bardzo dobrze. Prawy but leży lepiej (lewa stopa jest minimalnie większa od prawej), prawie, że idealnie. Może jedynie delikatny ucisk prawego małego palca, ale nie wpływający właściwie na komfort. Królewski Herb rozmiar 43 niby wkładka nieco krótsza (29,3 cm), ale but wydaje się trochę luźniejszy od poszetki. Tutaj też delikatnie czuję ucisk małego palca lewej stopy, ale mniej. Poza tym Poszetka bardziej przypadła mi do gustu. Wygląda na nieco smuklejszą, mniej masywną i ma ładniejszy czubek - ten w KH sprawia wrażenie nieco mniej zaokrąglonego i spiczastego. No i założona już zelówka plus czarne wnętrzne dodatkowo na plus. Wrzucam parę szybkich fotek z porównania, jakby ktoś chciał sobie pooglądać. Na każdym zdjęciu KH po lewej, Poszetka po prawej (na tych pojedynczych pierwsza Poszetka, drugi KH - widać po wnętrzu buta). Być może wasze wprawione oko dostrzeże, który sprawia wrażenie lepiej wykonanego, choć zdjęcia szału nie robią. Jeszcze domówię pół rozmiaru więcej z Poszetki (43,5, 30 cm wg tabeli rozmiarów, czyli 2 cm więcej niż dł mojej stopy mierzonej od ściany), to już będzie max. Nie sądziłem, ze dojdę do takiego rozmiaru. Podejrzewam, że może być jednak za duży, wtedy będę musiał rozważyć tego 43. I tutaj wszystko zależy od tego czy się rozejdzie - nawet tylko trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń KH odpada bo przyszwa się schodzi. Ma się schodzić ale dopiero przy rozchodzonym bucie. Przy poszetce większej będzie to samo raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 2 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Co to znaczy, że przyszwa się schodzi i gdzie to widać? Czyli jak rozumiem albo Poszetka 43, ta która na zdjęciu albo szukać dalej u innych producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 9 godzin temu, tryhp3 napisał: KH odpada bo przyszwa się schodzi. Ma się schodzić ale dopiero przy rozchodzonym bucie. Przy poszetce większej będzie to samo raczej. Nie potwierdzam, mam kilka modeli, w których nie było szpary bądź była minimalna, z czasem nie stały się zbyt luźne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 55 minut temu, masler napisał: Co to znaczy, że przyszwa się schodzi i gdzie to widać? Czyli jak rozumiem albo Poszetka 43, ta która na zdjęciu albo szukać dalej u innych producentów Zerknij na ten filmik z klasycznych butów który wyżej wrzuciłem. Gość twierdzi tam, że buty w których chodzi od miesiąca miały 1,5 cm do zetknięcia się przyszwy i po tym czasie wygląda to już OK. Jest też wątek na forum z przykładami (pod koniec) takich 1,5 cm które się zeszły po kilku wyjściach. Ale jest też szkoła której broni m.in. @mosze która twierdzi, że ma wszystko być ok po wyjęciu z pudełka. Tylko wtedy ryzykujesz, że przyszwa może po jakimś czasie na siebie nachodzić a to jeszcze gorsze. Możesz jeszcze wrzucić zdjęcie jak te buty się łamią, to też jest dosyć istotne. Jak ten mały palec wypada na szyciu albo wyżej w kierunku noska to też ich nie rozchodzisz. Raczej stopę masz też trochę tęższą bo te KH to tęgość G czyli poszerzane względem standardu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 2 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2 godziny temu, tryhp3 napisał: Raczej stopę masz też trochę tęższą bo te KH to tęgość G czyli poszerzane względem standardu. A standard to nie jest właśnie G? F zwężana, H poszerzana. Poszetka jaką ma w takim razie? F? Jeszcze nad tymi się zastanawiałem: https://klasycznebuty.pl/pl/p/Partigiani-7748-Black-Oxford/5997 . Na minus brak zelówki (chyba), no ale można oczywiście dorobić. Dodatkowy koszt. Chociaż wnioskuję, że większe branie ma ten model: https://klasycznebuty.pl/pl/p/Partigiani-7415-Black-Oxford/8073 , bo tylko 2 rozmiary zostały (oba nie na mnie). Tu jest konstrukcja bolońska, z czym pierwszy raz się spotykam. Te wyżej 7748 są GW i albo mają słabe branie, albo jest ich więcej na magazynie, bo dużo dostępnych rozmiarów. Czy konstrukcja bolońska jest zatem lepsza od GYW, czy z czego wynika większe zainteresowanie tych 7415? Na stronce piszą, że ta metoda bolońska daje lepszą oddychalność, ze względu na brak korka, co pewnie jest zaletą latem, ale domyślam się, że jednocześnie przekłada się na gorszą izolację termiczną od podłoża i gorszą wodoszczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Tęgości: E - wąskie F - normalne (jak nie ma oznaczenia to trzeba założyć, że taka jest) G - szeroka H - jeszcze szersza Co do stanów magazynowych to oni co jakiś czas uzupełniają. Jakoś bym tego nie analizował za bardzo. Konstrukcja bolońska to odmiana metody Blake. Takie buty są dosyć wygodne od wyciągnięcia z pudełka. Są zalecane dla ludzi którzy w eleganckich butach pracują na co dzień. Pewnie są bardziej oddychające. Generalnie Blake ma słabą wodoszczelność, np. na trzewiki za bardzo się nie nadaje (SuitSupply ma takie w ofercie, ale być może robią jakieś modyfikacje). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Blake wygrywa dla mnie z GYW przez pierwsze 24 h noszenia (faktycznie jest miękki od wyjęcia z pudełka) i w wypadku odmiany sachetto bolognese faktycznie jest lepszy przy temperaturach >25C. Tak poza tym GYW jest moim zdaniem lepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 2 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Godzinę temu, pablocito napisał: Tak poza tym GYW jest moim zdaniem lepszy. Czyli w czym konkretnie jest lepszy i gorszy? Lepszy pewnie w izolacja od podłoża, więc generalnie na zimowe temperatury, mniej przemakalny, trwalszy(?), skoro podeszwa grubsza i sztywniejsza to pewnie wygodniejszy do chodzenia po twardym nierównym podłożu, daje możliwość wymiany podeszwy A gorszy w oddychalności, czyli na cieplejsze temperatury, trudniejszy w rozchodzeniu (mówiliście, ze długo się dopasowuje). Coś pominąłem? 10 godzin temu, tryhp3 napisał: Możesz jeszcze wrzucić zdjęcie jak te buty się łamią, to też jest dosyć istotne. wrzucę jutro albo pojutrze I tak jeszcze krótko podusmowując. Jeśli Poszetka 43,5, która dojdzie w przyszłym tygodniu okaże się za duża (będzie za luźny albo przyszwa będzie nachodzić jak w KH) to jakie pozostają mi polskie warianty biorąc pod uwagę obecny stan magazynowy i moje finansowe możliwości: 1. Poszetka rozmiar 43 z nadzieją, że się lekko rozejdą. Nie są takie złe, ale w takiej cenie wolałbym ideał 2. KH odpada ze względu na tą przyszwę (plus wizualnie jakoś szczególnie mi nie podpadły głównie ze względu na ten nosek, ale też bardziej odstający rant niż w poszetce (chyba, że to typowe w butach G) 3. Ostateczna ostateczność, naginająca już budżet (sam but 1000+ plus zelówka do zrobienia): https://klasycznebuty.pl/pl/p/Partigiani-7748-Black-Oxford/5997 I to chyba tyle. Patine poza budżetem (też trzeba zelówkę dorabiać) i moje rozmiary dla G niedostępne, są tylko F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 3 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 5 godzin temu, masler napisał: daje możliwość wymiany podeszwy Obydwie dają taką możliwość. W GYW jest to łatwiejsze. Wymiana podeszwy jest rzadko stosowana. W PL to w ogóle ciężko kogoś znaleźć kto się tego podejmuje. 5 godzin temu, masler napisał: ale też bardziej odstający rant niż w poszetce (chyba, że to typowe w butach G) Wystająca podeszwa nie ma nic wspólnego z tęgością. Mnie się to akurat podoba i też trudniej uszkodzić skórę. 5 godzin temu, masler napisał: I to chyba tyle. Patine poza budżetem (też trzeba zelówkę dorabiać) i moje rozmiary dla G niedostępne, są tylko F. Skoro Poszetka to raczej F to może warto próbować. Ja noszę G, ale mam na tyle tęgą stopę, że kopyt niektórych południowych marek w F nie mogę założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 3 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 17 godzin temu, masler napisał: Te wyżej 7748 są GW i albo mają słabe branie, albo jest ich więcej na magazynie, bo dużo dostępnych rozmiarów. Ten model jest na stale w ofercie. Na bieżąco domawiają, tak żeby ciągle był dostępny. Podobnie w przypadku innych klasyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi