Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Bonus MG masz marynarkę half canvas, a nie klejonkę jak w Bytomiu (w Vistuli chyba też, kiedyś seria Lantier miewała marynarki half canvas). Ze spodniami pewnie można powalczyć u krawca. Mógłbyś spróbować normalnie wstawiać zdjęcia.

Opublikowano

A to half canvas robi taką różnicę?

12 minut temu, Kyle napisał:

Ze spodniami pewnie można powalczyć u krawca.

Myślisz, że da się z nimi coś zrobić sensownego? Na miejscu powiedzieli mi, że oni już tego nie zwężą bardziej. Tzn teoretycznie można by, ale coś tam byłoby jedno przy drugim wtedy (nie pamietam o co chodziło, ale domyślam się, że o szlufki) i nie wyglądałoby to dobrze. 
Bo jeśli rzeczywiście z tym się już nic nie zrobi sensownego, to będę musiał kupić nowy garnitur, a ten spróbowałbym zwrócić (choć wątpię, że spodnie przyjmą. Marynarka za to nie ruszana), a jak nie da rady to wystawić na sprzedaż. 

Btw metka Made in China trochę mnie zaskoczyła :P Myślałem, że to w pełni polska produkcja.

Opublikowano
2 godziny temu, masler napisał:

Myślisz, że da się z nimi coś zrobić sensownego? Na miejscu powiedzieli mi, że oni już tego nie zwężą bardziej. Tzn teoretycznie można by, ale coś tam byłoby jedno przy drugim wtedy (nie pamietam o co chodziło, ale domyślam się, że o szlufki) i nie wyglądałoby to dobrze. 
Bo jeśli rzeczywiście z tym się już nic nie zrobi sensownego, to będę musiał kupić nowy garnitur, a ten spróbowałbym zwrócić (choć wątpię, że spodnie przyjmą. Marynarka za to nie ruszana), a jak nie da rady to wystawić na sprzedaż. 

Btw metka Made in China trochę mnie zaskoczyła :P Myślałem, że to w pełni polska produkcja.

Co do konstrukcji marynarki to zarówno na forum, jak i poza jest dużo informacji na ten temat. Poszukaj.

Jeżeli chodzi o możliwości skorygowania spodni, to wypowiedzieć się powinien krawiec, który ma jakieś kompetencje. Zwykle jakieś możliwości są. Nie zawsze bezrefleksyjne zwężanie jest najlepszą opcją.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, masler napisał:

To dotyczy tej serii garniturów uszytych właśnie na half-canvas. Zwykły były szyte w Polsce.

Opublikowano

Wracam do tematu. A właściwie dwóch. Garnituru i płaszcza.

Garnitur
W wolnej chwili spróbuję podejść z tymi za dużymi spodniami do krawca i podpytać czy coś da się z nimi zrobić. 
Tak czy inaczej w międzyczasie szukam sobie alternatywy. I tu już budżetowo nie będę wybredny. Ma być czarny, porządny, na formalne okazje i polski. Wolę zapłacić więcej za rodzimy produkt, niż kupić taniej od zachodnich sąsiadów. 
Tylko jeśli chodzi o kolor czarny, to widzę, że za dużego wyboru nie mam jeśli chodzi o polskich producentów. Z ciekawości zamówiłem sobie do przymiarki ten z poszetki . Nie trafiłem oczywiście z rozmiarem, ale bardziej chodziło o bliższe przyjrzenie mu się. Marynarka za mała, ale fajna. Nie wiem co myśleć o półpodszewce. Na plecach jakoś poniżej łopatek do samego dołu nie ma podszewki (jakie to ma wady i zalety poza tym, że latem będzie przewiewniej a zimą zimno?).
Spodnie z regulatorami całkiem fajnie leżą w pasie - na długość trochę krótkie się wydawały. Ciekawe czy byłoby tak jak z Bonusem MG - że mniejsze będą za małe w nogawkach, a rozmiar większe za duże w pasie :P 
Jednak największy problem w tym zestawie mam z formalnością. Nie wiem jak marynarka, bo się tak nie znam, ale spodnie ewidentnie nie wyglądają na przeznaczone do formalnych okazji, uroczystości. Po pierwsze mankiety, po drugie szerokość przy nogawkach - choć tu nie wiem, może taka moda, ale intuicyjnie do formalnych bardziej pasuje mi węższa.

Ciekawa jest ta struktura 3-ply. Garnitur jest dość sztywny przez to i taki twardszy w dotyku, ale podobno ma się mniej gnieść i być trwalszy. Nie wiem jak w praktyce. No i tu jest mat, a ten Bonus co kupiłem połyskuje. I o ile taki połysk osobiście mi się podoba, to chyba jednak mat trochę bardziej pasuje do formalniejszych okazji.

Poza poszetką znalazłem tylko to: https://milermenswear.com/produkt/czarny-garnitur-phoenix
Tu jest wełna 100’s, czyli jeśli dobrze rozumiem trochę grubsza i sztywniejsza niż 110’s w Bonus. Nie wiem czy to dobrze czy źle. Nie wiem też jaka jest w poszetce. Nie wiem też jak z jakością u Millera. I czy to w ogóle full polska produkcja? Guziki widzę poliestrowe, nie ma info czy to half canvas, nie wiem też jaka gramatura. To oczywiście mogę dopytać producenta, co zaraz uczynię :P 

Oprócz tego nie znalazłem póki co nic czarnego, z half canvas od polskiego producenta.

Płaszcz 
Tu będzie trudno. Po pierwsze nie wiem czy czarny czy granatowy. Co prawda garnitur czarny i będzie noszony z płaszczem, ale raczej tylko sporadycznie. Płaszcz będzie też noszony bez garnituru. Za dnia i wieczorem. Ale chyba raczej mimo wszystko czarny… On i tak będzie przeważnie na formalne okazje zakładany, więc chyba czarny będzie ok?
Możecie cos polecić dobrego? Oczywiście wełna, z grubszą gramaturą. Mam ok 178 cm więc nie jestem super wysoki, dlatego myślę, że długość tak do połowy uda, nie dalej. Ciężko coś znaleźć u rodaka. Cenowo też nie będę wybrzydzał na tym. Jak w 3000 zł się zmieszczę to będzie git.

Opublikowano
20 minut temu, Servetch napisał:

Czarny to nie jest dobry kolor na jedyny garnitur.

Ale czarny muszę mieć do uroczystości, na których czarny jest wymagany. Te uroczystości nie będą super często, ale częściej niż inne okazje, na które mógłbym założyć np granatowy.

Opublikowano

Nie wiem co myśleć o półpodszewce. Na plecach jakoś poniżej łopatek do samego dołu nie ma podszewki (jakie to ma wady i zalety poza tym, że latem będzie przewiewniej a zimą zimno?).

Tutaj możesz przeczytać więcej: https://janadamski.eu/2023/01/brak-podszewki-w-marynarce-zaleta-czy-wada/

No i tu jest mat, a ten Bonus co kupiłem połyskuje. I o ile taki połysk osobiście mi się podoba, to chyba jednak mat trochę bardziej pasuje do formalniejszych okazji.

Nie wiem do jakich dokładnie celów potrzebujesz garnitur. Jeżeli ma być strojem wieczorowym, to rozważyłbym materiał z połyskiem. Powinien lepiej się prezentować w sztucznym świetle. 

Opublikowano

Ale czarny muszę mieć do uroczystości, na których czarny jest wymagany. Te uroczystości nie będą super często, ale częściej niż inne okazje, na które mógłbym założyć np granatowy.

Nie, ciemnogranatowy garnitur jest odpowiedni na wszystkie eleganckie (i wieczorowe) okazje, ślub, pogrzeb, opera itp. Jedynie na pogrzeb czarny byłby lepszy, ale ciemny granat jest jak najbardziej akceptowalny.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 9.10.2025 o 19:02, mosze napisał:

Nie, ciemnogranatowy garnitur jest odpowiedni na wszystkie eleganckie (i wieczorowe) okazje, ślub, pogrzeb, opera itp. Jedynie na pogrzeb czarny byłby lepszy, ale ciemny granat jest jak najbardziej akceptowalny.

Należę, do chóru i na występach wszyscy jesteśmy ubrani na czarno. Faceci czarne garnitury i czarne muchy, kobiety kobiece czarne stroje. Taką mamy wewnętrzną politykę ?

Opublikowano

Z płaszczy wybaczyłem czarną dyplomatkę u zacka romana. Za ok 3 tyg ma przyjść dostawa, więc sobie przymierzę. 
Ale jeśli chodzi chodzi o czarne garnitury to jest tragedia. Poza tym Bonusem MG z czarnych widzę tylko ten model z poszetki, ale ma mankiety na nogawkach przez co nie jest za bardzo formalny, więc odpada. Zack Roman nie ma wcale czarnego. Zostały tylko sieciówki i pewnie modele bez half canvas 

EDIT:

A przepraszam, u Milera jest takie coś https://milermenswear.com/produkt/czarny-garnitur-phoenix i potencjalnie mój rozmiar jest dostępny. Ale gdzieś mi tutaj na forum już Miler się przewinął i nie czytałem zbyt dobrych opinii. Widze, że tu jest wełna 100’s, więc może nie będzie się tak gniotł jak ten Bonus MG z 110’s. Macie jakąkolwiek opinię na temat tego modelu?
Guziki poliestrowe nie brzmią zbyt wysokojakosciowo.
I dostałem info, że „Do konstrukcji marynarki wykorzystano wkłady termozgrzewalne” . Co to jest?

Opublikowano
8 godzin temu, masler napisał:

Ale jeśli chodzi chodzi o czarne garnitury to jest tragedia. Poza tym Bonusem MG z czarnych widzę tylko ten model z poszetki, ale ma mankiety na nogawkach przez co nie jest za bardzo formalny, więc odpada.

Bo czarny garnitur to nisza w niszy.

Mankiety można zlikwidować w spodniach. I tak pewnie będziesz musiał dopasować ich długość.

Opublikowano
10 godzin temu, masler napisał:

I dostałem info, że „Do konstrukcji marynarki wykorzystano wkłady termozgrzewalne” . Co to jest?

Klejonka, kiedyś te garnitury od Majlera były half canvas, ale teraz już od jakiegoś czasu nie. 

Opublikowano
11 godzin temu, masler napisał:

Widze, że tu jest wełna 100’s, więc może nie będzie się tak gniotł jak ten Bonus MG z 110’s. 

Różnicy między 100's a 110's przy podobnym splocie i jakości materiału raczej nie wychwycisz. 

W dniu 2.10.2025 o 00:10, masler napisał:

Na miejscu powiedzieli mi, że oni już tego nie zwężą bardziej. Tzn teoretycznie można by, ale coś tam byłoby jedno przy drugim wtedy (nie pamietam o co chodziło, ale domyślam się, że o szlufki) i nie wyglądałoby to dobrze. 

Szlufki też można łatwo przeszyć. Ja też radzę pokazać to krawcowi.

W dniu 2.10.2025 o 00:10, masler napisał:

Bardziej psychologiczną. Co prawda mam marynarkę SuSu w Full Canvas i różnicę widzę, ale to jakiś wyższy model był z tkaniną od PIACENZA. Jak ciężko znaleźć to bym się nie fiksował w tym aspekcie. Klejonki są w różnej jakości jak i half canvasy również.

Zerknij jeszcze na SuSu. Jest trochę drożej od Adamskiego ale może coś Ci bardziej podpasuje.

W tym modelu rozmiar marynarki i spodni wybierasz osobno -> Garnitur Perennial Havana tailored fit czarny in Czysta wełna | SUITSUPPLY

SUITSUPPLY All Season Czysta wełna od Reda, Włochy Garnitur Perennial Havana tailored fit czarny

Opublikowano
Godzinę temu, tryhp3 napisał:

Bardziej psychologiczną.

No nie wiem, widzę to co najmniej tak:

- nie zrobią się purchle jak przy klejonce gdy zacznie puszczać (a może, zwłaszcza przy praniu chemicznym albo kontakcie z wodą, np. jak zaskoczy nas deszcz). W half-canvas niby klejonka też występuje, ale tylko na dole, i dziwnym trafem akurat tak nigdy efekt odklejenia i purchli mi się nie pojawił (w górnej części w marynarkach klejonych miałem tak przynajmniej trzy razy)

- wpływa na roll klap (który dla nas jest fajny, a dla laików tosą niedoprasowane klapy :-) )

- klejonka to jakieś jednak zabetonowanie konstrukcji, jakieś przełożenie na przewiewność jest

- u mnie marynarki half-canvas lepiej się układają, nawet jak noszę rozpięte, marynarka jednak inaczej trochę pracuje.Ale to pewnie kwestia jednak bardziej dopasowania niż konstrukcji, niemniej ta ostatnie też nie jest bez znaczenia

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzięki wam za pomoc. Zostawiam ten garnitur Adamskiego. Daje radę. W wolnej chwili zaniosę do krawca.

Jednak teraz potrzebuję płaszcza. Czarnego. Ale praktycznie takich nie ma u naszych polskich producentów. 

Nad tym się zastanawiam. 

https://bytom.com.pl/czarny-plaszcz-bytom-71888-1

kusi cena i dostępność, odrzuca ten poliester w poszewce, 55% to sporo. Chociaż z drugiej strony przecież w kurtkach też jest poliester. Co myślicie? Płaszcz przydałby się na sobotę.

SuSu nie biorę pod uwagę.

Opublikowano

No faktycznie, nie są zbyt długie. Ale ten z Zacka Romana też nie wydaje się dużo dłuższy na moje oko. Mogę się mylić.

https://zackroman.com/plaszcz-dyplomatka-ii-ambasador-welniana-czarna?gad_source=1&gad_campaignid=20604535080&gbraid=0AAAAADFgEKzFJwbLTC-2JJXxsf17gV08v&gclid=Cj0KCQiAoZDJBhC0ARIsAERP-F__am0bWflLUAxH5nWwIq6nvRFbfy2vjPrA3S-TR_gRLEF1uu_Ar2MaAvEREALw_wcB

no to wygląda na to, że nie ma żadnej sensownej czarnej dyplomatki wełnianej od polskiego producenta. Chyba jeden jedyny jaki został to ten od ZR co podlinkowałem, ale tam jest rozmiar 48, który uciska mnie w łokciach przy zginaniu. Reszta jest ok. No chyba, że da się te łokcie jakoś poluźnić.

Reszta to jakieś plastiki. No chyba że źle szukam 

Opublikowano

Pojedź do outletu Bytomia w którymś centrum Factory, powinni tam mieć trochę starszych rzeczy, kiedyś robili trochę dłuższe płaszcze. Może coś się trafi.

Poza tym w Vistuli jest jeden dłuższy:

https://vistula.pl/czarny-płaszcz-vistula-46114-1

Coś można znaleźć w P&C, niestety część ma niemały udział polyestru, ale zwykle poniżej 50%. Modele mają zwykle po 190 cm, więc u Ciebie wizualnie te płaszcze będą dłuższe. Na część jest zniżka 25%

https://www.peek-cloppenburg.pl/pl/p/christian-berg-men-paszcz-weniany-z-poami-czarny

https://www.peek-cloppenburg.pl/pl/p/hugo-paszcz-weniany-o-kroju-regular-fit-z-dwurzedowa-listwa-guzikowa-model-menci2541-czarny-1827390

https://www.peek-cloppenburg.pl/pl/p/boss-black-paszcz-weniany-o-kroju-slim-fit-z-konierzem-z-poami-model-hyde-czarny-1825421

https://www.peek-cloppenburg.pl/pl/p/selected-homme-paszcz-weniany-o-kroju-relaxed-fit-z-konierzem-z-poami-model-milos-czarny-1729753

Opublikowano

Wlasnie za długi płaszcz też nie jest fajny. Uważam że takie dłuższe leżą dobrze na wysokich facetach. Ja mam jakieś 178 cm. Ten z ZA długościowo wydaje się git. 

Ale że naprawdę nigdzie poza Suitsupply nie da się znaleźć sensownego czarnego płaszcza to aż ciężko uwierzyć. Już nawet schodzę z polskiego rynku i zaczynam się rozglądać za zagranicznym. Ale suitsupply nie chce

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zamowilem sobie ten płaszcz z Vistuli

https://vistula.pl/czarny-plaszcz-vistula-67140-1

Leży na mnie fajnie, nie jest wg mnie za krótki (mam rozmiar 48 przy ok 178-179 cm wzrostu) lepiej niż te od Zacka Romana co mierzyłem (ciasne w łokciach) i z Bytomia, wygodny jest, niedrogi. Jedynym potencjalnym minusem może być gramatura. 435g wypada dość słabo w porównaniu z 600+ od zacka Romana. Teraz jest ciepło, więc nie przetestuje jak się sprawdza na mrozie ale jestem ciekawy czy da radę. Chociaż te 600 g u zacka i suitsupply to były raczej ulstery/bosmanki. Nie wiem czy dyplomatki są tak samo grube tam