andershep Napisano 20 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2013 jeszcze trochę kolorowych plansz instruktażowych... 1. 2. 3. (automat samoczynnie zmniejszył format wyświetlania na mniej czytelny) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 26 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2013 co do krawatów to moja babcia dała mi w prezencie wycinek z "Przekroju" z bodaj 1975 roku, gdzie była idealna ilustracja graficzna wszystkich możliwych wzorów wiązania krawata. Trzymam do dziś i czasem nawet odświeżam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2013 Kriss pokusiłbyś się o zeskanowanie tego wycinka? Zawsze to kolejny materiał do wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 27 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2013 co do krawatów to moja babcia dała mi w prezencie wycinek z "Przekroju" z bodaj 1975 roku, gdzie była idealna ilustracja graficzna wszystkich możliwych wzorów wiązania krawata. Trzymam do dziś i czasem nawet odświeżam. Wszystkich 85 sposobow? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 13 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2013 w językach obcych: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 4 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2013 Instrukcja dopasowania, pozwoliłem sobie przetłumaczyć na polski 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 komu potrzebne szycie bespoke? 'pomocny' algorytm z BBB Esquire'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakow Napisano 28 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2013 Znalezione na http://theitaliancut.tumblr.com 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 garnitur dla farmera?ciekawoska - użytkownik CrimsonSox z SF odnalazł na googlebooks skan broszury informacyjnej "Buying Mens Suits" wydanej przez amerykański departament rolnictwa w 1949.http://books.google.pl/books?id=rxwuAAAAYAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&redir_esc=y#v=onepage&q&f=falseW poradniku (przydatnym nie tylko rolnikom) - 'na co zwracać uwagę przy zakupie garniturów' - większość informacji pozostaje aktualnych do dziś.Napisany w czasach, gdy amerykańska odzież była szyta w USA, a sztuczne tekstylia nie były jeszcze rozpowszechnione.Broszura zawiera m.in. porównanie konstrukcji garniturów niskiej, średniej i wysokiej jakości, wszystkie zbudowane z naturalnych materiałów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 17 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2014 KOSZULOWE ABECADŁO 1 – NAJWAŻNIEJSZE TYPY KOSZUL W SZAFIE KAŻDEGO MĘŻCZYZNY http://milerszyje.pl/najwazniejsze-typy-koszul.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skr Napisano 23 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2014 Raczej nie wnosi to nic nowego do tematu, ale dzisiaj znalezione w internecie, więc chciałem się podzielić. Moim zdaniem, bardzo przejrzyste i pomocne, szczególnie dla nowych w temacie męskiej elegancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilMokotow Napisano 2 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2014 Rewelacja! Dzięki! Również nieśmiało chciałbym zapytać o źródło fotek z pierwszego posta wątku ... Jestem pewien, że zdjęcia pochodzą z którejś z książek z serii Jak powstaje manga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scanlon Napisano 25 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2015 Dorzucam obrazkową instrukcję radzenia sobie z nadmiarem materiału koszuli, wybrzuszającego się z przodu i z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin27 Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 co do krawatów to moja babcia dała mi w prezencie wycinek z "Przekroju" z bodaj 1975 roku, gdzie była idealna ilustracja graficzna wszystkich możliwych wzorów wiązania krawata. Trzymam do dziś i czasem nawet odświeżam. Teraz warto skorzystać z aplikacji na smartfony typu Tie a Tie , też jest tam pokazanych wiele sposobów na zawiązanie krawata i jest mniejsze ryzyko, że się to nie zgubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kily Napisano 24 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2016 Jest szansa na odświeżenie obrazków z postu otwierającego temat, co by były ponownie widoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herer Napisano 11 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2016 mam spory kłopot z dopasowaniem długości nogawek. Jestem osobą szczupłą więc w garniutrach w pół klasycznych ( jeśli to odbre określenie) nogawka jest szersza niż w slim ale i węższa niż w klasycznym. Zwracam uwagę by złamanie z przodu było jedno. Gdy stoję wyprostowany jest jedno złamanie a nogawka delikatnie opiera się o but. Moja krawcowa już skracała nogawki i po kolejnej poprawce stwierdziła, że to będzie zbyt krótko i tylko tak mi się wydaje, że będzie ok bo punktem odniesienia jest pozycja gdy stoję. Ale gdy chodzę zaczyna się "flaga" i zbyt widać skarpety. Z kolei gdy zostawiła długość wg niej odpowiednią, stojąc miałem już więcej niż jedno złamanie. Krawcowa twierdzi, że to krój spodni determinuje to i powinienem to zaakceptować. Dziś wrzucę zdjęcia i poproszę o Waszą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 11 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2016 Jest wiele czynników wpływających na to jak się układa nogawka. Ja np. skracam w większości przypadków "bez załamania". Cięższe tkaniny się bronią najlepiej. Spodnie wykonane z bardziej delikatnych tkanin staram się zwężać do granicy przyzwoitości (u mnie przyzwoitość jest na wysokim poziomie, bo mam dość rozbudowane nogi - np. 19 cm na dole). Nie bez znaczenia jest używanie szelek, które lepiej niż pasek utrzymują spodnie we właściwej pozycji. Kolejnym aspektem jest sposób wykończenia nogawki (zapas podwinięcia, manszet, taśma - im cięższy dół, tym mniejsze ryzyko flagi). Zdarza mi się też kilkukrotne przerabianie tych samych spodni dla uzyskania zadowalającego efektu To tak z własnych doświadczeń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Lipiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2016 Z szelkami to liczy się też miejsce wpięcia guzików - jak ktoś np. ma boczki, to lepiej zrobić większy rozstaw w przednich guzikach (tj. te przy rozporku przyszyć domyślnie na poziomie zakładki / kantu, a te na zewnątrz nawet 10-11 cm dalej. Wtedy linia spodni jest trzymana lepiej po bokach, a to przekłada się na czystszą linię. Ale to zależy tak naprawdę od budowy - najlepiej założyć spodnie i chwytać palcami konkretne miejsca na spodniach, sprawdzając, jak trzymanie ich w miejscu wpływ na zachowanie spodni. Jest parę dodatkowych sposobów na "flagę": węższe nogawki (ja osobiście nie schodzę poniżej 21 cm, bo to komicznie na mnie wygląda) szycie nogawki po skosie na dole (wtedy przód się mniej załamuje, ale tył dotyka obcasa) mankiety na dole (naturalnie dociążają spodnie) sztywny / gruby materiał typu flanela, fresco - to najlepsze zawsze rozwiązanie odpowiednie uszycie i zaprasowanie spodni - tak to ma znaczenie, idealnie jest jak spodnie są zaprasowane tak że szwy boczne są idealnie na sobie przy prasowaniu, a same spodnie układają się pod lekkim skosem, tak, że jak stoisz w naturalnej pozycji, kant wypada na środku buta - w przypadku spodni RTW bardzo trudno ten efekt osiągnąć, ale można ratować się zaprasowaniem kantu bardziej na bok. Trochę pomaga - ale właśnie często to jest powodem flagi 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herer Napisano 11 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2016 Panowie, bardzo dziękuję za podpowiedzi i słowa otuchy ( Hargin - również kilkukrotnie wracam do zakładu krawieckiego z jedną parą spodni i zacząłem się zastanawiać nad tym ). Zdjęcia umieszczę jednak jutro. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herer Napisano 12 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2016 A więc zdjęcia wykonane. Jako że robiłem sam to nie ma z perspektywy kilku metrów. Trzecie zdjęcie gdy siedzę. Być może konieczne jest zwężenie nogawek lub po prostu wydłużenie. Prosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Lipiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2016 Jakoś strasznie wysoko te spodnie nie są w pozycji siedzącej, niemniej - czy przypadkiem spodnie nie są za wąskie np. w udach albo kroku? Sprawdź czy przypadkiem w którymś momencie wyżej się nie blokują przy siadaniu, co powoduje, że nogawki idą do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herer Napisano 12 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2016 nie mam takiego wrażenia by były zbyt wąskie. Nie czuję dyskomfortu. I materiał jest lekki, przewiewny. Na wysokości łydek też nie czuję aby krępowały. A na ostatnich dwóch zdjęciach- czy jeśli spowrotem wydłużę je o 0.5cm to nie będą się podwójnie łamały? Krawcowa stwierdziła, że owszem, łamią się zbyt łamią ale to kwestia kroju-są szersze i to stąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2016 Na ostatnim zdjęciu brzydko się łamią - jakby były zbyt długie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herer Napisano 13 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2016 zbyt długie? rozważałem ich wydłużenie a tu.. Być może jest to kwestia szerokości i materiału z jakiego są skrojone...? Sam jestem nie do końca zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ariel Napisano 7 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2017 Tyle trzeba się nauczyć Świetny wątek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi