Skocz do zawartości

Spodnie Berg&Berg

Wodzu

Rekomendowane odpowiedzi

No - i otake forum marudziłem; bardzo dobry kątęt.

Mam tylko jedną parę z Berg&Berg, wykonaną z cavalry twillu. Zgadzam się, że przecena 50% to dobry deal. Te spodnie (w każdym razie te moje) nie są warte ceny regularnej, bo jakość wykonania jest nieco poniżej Cavour i wyraźnie poniżej takich producentów jak Rota.

Moje spodnie to model Arnold, zwężany, przy czym musiałem je jeszcze dodatkowo zwęzić. Nie mogę się odnaleźć w szerokich spodniach i mnie akurat Cavour Mod. 2 odpowiada. W Twoim przypadku na zdjęciach rzeczywiście widać przewagę B&B nad C.

I jeszcze nostalgiczna uwaga: mam/miałem spodnie bespoke i RTW co najmniej 20 producentów. Nie wiem na czym to polega (chodzi o szczegóły, często półcentymetrowe różnice), ale - nie licząc bodaj jednych spodni RTW przerobionych przez spodniarza Pana Basia - najlepiej zawsze leżały Benevento. Widocznie ta gadka marketingowa ze strony o uszyciu miliona par i dopracowaniu kroju nie jest tak daleka od prawdy.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

19 minut temu, lubo69 napisał:

I jeszcze nostalgiczna uwaga: mam/miałem spodnie bespoke i RTW co najmniej 20 producentów. Nie wiem na czym to polega (chodzi o szczegóły, często półcentymetrowe różnice), ale - nie licząc bodaj jednych spodni RTW przerobionych przez spodniarza Pana Basia - najlepiej zawsze leżały Benevento. Widocznie ta gadka marketingowa ze strony o uszyciu miliona par i dopracowaniu kroju nie jest tak daleka od prawdy.

Z mojego doświadczenia różnice można poczuć nawet przy teoretycznie dwóch tych samych parach spodni od jednego producenta, nie mówiąc właśnie o porównywaniu różnych wytwórców. Spodzień to niby prosta sprawa, ale jednak można je różnie wykroić (krzywizny przy stanie z przodu i z tyłu, szybkość zwężania nogawek, jakieś cuda z formowaniem tkaniny na gorąco, żeby nogawki podążały za krzywizną łydek, itp.).

• Oceniam pozytywnie 1

• 5 months later...

@Wodzu Czy byłbyś w stanie wrzucić zdjęcia po przeróbkach i napisać o ile finalnie zwężałeś?

Właśnie dotarła do mnie wyprzedażowa para (również krój August) i też zamierzam zwęzić. Mój rozmiar (52) ma 24 cm dołem, ale jest mnóstwo zapasu po długości, na wysokości do której będą skrócone wychodzi nawet 25 cm, całkiem sporo :) Komfortowo czuję się z ok. 22 cm, ale zastanawiam się czy 6 cm z obwodu to nie będzie trochę za dużo żeby nie zaburzyć proporcji.

@mds, pewnie, pstryknąłem parę zdjęć, na lepsze fotki nie mam aktualnie warunków. Obie pary zwężone mniej więcej od połowy uda do dołu. Na dole finalnie są węższe o 1 cm, mierząc na płasko - 22,5 zamiast 23,5cm. Jest optymalnie. Tutaj nie można przesadzić, bo góra, co widać na moich zdjęciach, jest solidna i przesadne zwężanie da komiczny "carrot effect". Telefonowym obiektywem ciężko o dobre zdjęcie z bliskiej odległości, żeby nie zakrzywić rzeczywistości, ale starałem się. ;)

D1.JPEG

D2.JPEG

D3.JPEG

W1.JPEG

W2.JPEG

W3.JPEG

PS. Przy okazji polecam koszule Granqvist - obie powyższe świeżo wyjęte z pudełka, przymierzyłem przy okazji. Od jakiegoś czasu kupuję właściwie tylko tam. Powyżej widać denimowy BD z kontrastowymi guzikami i beżowy mikrosztruks (bardzo miękka i przyjemna w dotyku). Nie wiem, jak ten sztruks będzie się stażał i zachowywał po prasowaniu, ale jak na razie odczucia bardzo pozytywne.

• Like 4

4 godziny temu, Servetch napisał:

Bardzo ładnie leżą. Chciałbym żeby jakieś RTW tak na mnie pasowało.

Kwestia czasu i znalezienia swojej marki. Ja też kiedyś myślałem, że to niemożliwe, ale czasy obszerniejszych krojów sprzyjają znalezieniu spodni RTW pasujących na big butt.