Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wodzu Napisano 18 Sierpień 2025 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2025 W Berg&Berg kupowałem do tej pory różne elementy garderoby, z wyjątkiem spodni. Znalezienie dobrze leżących spodni RTW graniczyło z cudem, dlatego jeśli chodzi o tzw. elegancki spodzień w kant, decydowałem się na MTO i nawet bespoke. Po czasie kroje na rynku masowym znów zaczęły być luźniejsze i pojawiła się szansa na znalezenie spodni dobrze pasujących z wieszaka. Najpierw spróbowałem Cavour, ale nawet mod 3 ma moim zdaniem nieprzemyślany krój - spodnie leżą bardzo dobrze w pasie i biodrach, ale nogawki zwężają się tak szybko i mocno, że podkreślają/rozbudowują optycznie górę. Ten problem widziałem u każdego, kto podzielił się zdjęciami na SF, nawet zrobiłem raz prostą przeróbkę graficzną, żeby pokazać jak inaczej może to wyglądać przy zachowaniu tej samej szerokości nogawek na dole: Cavour na szczęście zostawia całkiem sporo zapasu materiału i jest z czego je poszerzyć, żeby nabrały lepszych proporcji. No i na razie dałem sobie spokój z Cavour i spróbowałem z Berg&Berg. Tutaj krój jest dużo bardziej przemyślany, nogawki w widoku z boku wyglądają na proste, ale znów są po drugiej stronie spektrum w porównaniu do Cavour - mogłyby być mimo wszystko ciut węższe (co prawda młodzież teraz takie nosi, ale nie chcę, żeby mieli wątpliwości, czy mówić mi "dzień dobry", czy "siema mordo"). Mimo to wolę jednak bawić się w przeróbki w tę stronę, niż w drugą. Najpierw zamówiłem granatowe 50/50 wełna/len, potem domówiłem jeszcze beżowe/piaskowe i ciemnoszare z wełny wysokoskrętnej. Zarówno blend wełny z lnem jak i 100% wełna to solidne, dosyć ciężkie tkaniny, które ładnie się układają. Wszystkie 3 pary kupiłem z przeceną 50% i w tej cenie uważam to za dobry deal. Zapomniałym - ten fason Berg&Berg nazwał August. Na zdjęciach ciemnoszara wełna hightwist i piaskowy blend wełny z lnem (wybaczcie anturaż). Granatowe mam już lekko zwężone, postaram się zrobić jakieś lepsze zdjęcia porównawcze. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 19 Sierpień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2025 No - i otake forum marudziłem; bardzo dobry kątęt. Mam tylko jedną parę z Berg&Berg, wykonaną z cavalry twillu. Zgadzam się, że przecena 50% to dobry deal. Te spodnie (w każdym razie te moje) nie są warte ceny regularnej, bo jakość wykonania jest nieco poniżej Cavour i wyraźnie poniżej takich producentów jak Rota. Moje spodnie to model Arnold, zwężany, przy czym musiałem je jeszcze dodatkowo zwęzić. Nie mogę się odnaleźć w szerokich spodniach i mnie akurat Cavour Mod. 2 odpowiada. W Twoim przypadku na zdjęciach rzeczywiście widać przewagę B&B nad C. I jeszcze nostalgiczna uwaga: mam/miałem spodnie bespoke i RTW co najmniej 20 producentów. Nie wiem na czym to polega (chodzi o szczegóły, często półcentymetrowe różnice), ale - nie licząc bodaj jednych spodni RTW przerobionych przez spodniarza Pana Basia - najlepiej zawsze leżały Benevento. Widocznie ta gadka marketingowa ze strony o uszyciu miliona par i dopracowaniu kroju nie jest tak daleka od prawdy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 19 Sierpień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2025 19 minut temu, lubo69 napisał: I jeszcze nostalgiczna uwaga: mam/miałem spodnie bespoke i RTW co najmniej 20 producentów. Nie wiem na czym to polega (chodzi o szczegóły, często półcentymetrowe różnice), ale - nie licząc bodaj jednych spodni RTW przerobionych przez spodniarza Pana Basia - najlepiej zawsze leżały Benevento. Widocznie ta gadka marketingowa ze strony o uszyciu miliona par i dopracowaniu kroju nie jest tak daleka od prawdy. Z mojego doświadczenia różnice można poczuć nawet przy teoretycznie dwóch tych samych parach spodni od jednego producenta, nie mówiąc właśnie o porównywaniu różnych wytwórców. Spodzień to niby prosta sprawa, ale jednak można je różnie wykroić (krzywizny przy stanie z przodu i z tyłu, szybkość zwężania nogawek, jakieś cuda z formowaniem tkaniny na gorąco, żeby nogawki podążały za krzywizną łydek, itp.). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 19 Sierpień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2025 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 19 Sierpień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2025 @saphir.pl, lud domaga się nowego konkursu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mds Napisano 2 Luty Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty @Wodzu Czy byłbyś w stanie wrzucić zdjęcia po przeróbkach i napisać o ile finalnie zwężałeś? Właśnie dotarła do mnie wyprzedażowa para (również krój August) i też zamierzam zwęzić. Mój rozmiar (52) ma 24 cm dołem, ale jest mnóstwo zapasu po długości, na wysokości do której będą skrócone wychodzi nawet 25 cm, całkiem sporo Komfortowo czuję się z ok. 22 cm, ale zastanawiam się czy 6 cm z obwodu to nie będzie trochę za dużo żeby nie zaburzyć proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 6 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty @mds, pewnie, pstryknąłem parę zdjęć, na lepsze fotki nie mam aktualnie warunków. Obie pary zwężone mniej więcej od połowy uda do dołu. Na dole finalnie są węższe o 1 cm, mierząc na płasko - 22,5 zamiast 23,5cm. Jest optymalnie. Tutaj nie można przesadzić, bo góra, co widać na moich zdjęciach, jest solidna i przesadne zwężanie da komiczny "carrot effect". Telefonowym obiektywem ciężko o dobre zdjęcie z bliskiej odległości, żeby nie zakrzywić rzeczywistości, ale starałem się. PS. Przy okazji polecam koszule Granqvist - obie powyższe świeżo wyjęte z pudełka, przymierzyłem przy okazji. Od jakiegoś czasu kupuję właściwie tylko tam. Powyżej widać denimowy BD z kontrastowymi guzikami i beżowy mikrosztruks (bardzo miękka i przyjemna w dotyku). Nie wiem, jak ten sztruks będzie się stażał i zachowywał po prasowaniu, ale jak na razie odczucia bardzo pozytywne. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty Bardzo ładnie leżą. Chciałbym żeby jakieś RTW tak na mnie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 6 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 4 godziny temu, Servetch napisał: Bardzo ładnie leżą. Chciałbym żeby jakieś RTW tak na mnie pasowało. Kwestia czasu i znalezienia swojej marki. Ja też kiedyś myślałem, że to niemożliwe, ale czasy obszerniejszych krojów sprzyjają znalezieniu spodni RTW pasujących na big butt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty Ostatnio uszyłem dwie pary bespoke. To tylko pogorszyło mój odbiór moich innych spodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesniowski Napisano 8 Luty Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty W dniu 6.02.2026 o 14:23, Servetch napisał: Ostatnio uszyłem dwie pary bespoke. To tylko pogorszyło mój odbiór moich innych spodni. Zdradzisz gdzie szyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s U Karola Rzeszutko w Poznaniu. Musze zrobić zdjęcia i umieścić we właściwym dziale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi