Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja mam do Ciebie pytanie jako do lekarza. Znam normę, według której 94 cm w talii to granica otyłości brzusznej. Simon z PS to szczupły i dobrze prezentujący się facet, a jednak dobijał już do wymiaru 93 cm, jeśli dobrze czytam. Co myślisz o tej normie?

"Pytam dla kolegi", bo nie mam 94 cm w talii (ale mam odrobinę powyżej 90).

Opublikowano
2 godziny temu, lubo69 napisał:

A ja mam do Ciebie pytanie jako do lekarza. Znam normę, według której 94 cm w talii to granica otyłości brzusznej. Simon z PS to szczupły i dobrze prezentujący się facet, a jednak dobijał już do wymiaru 93 cm, jeśli dobrze czytam. Co myślisz o tej normie?

"Pytam dla kolegi", bo nie mam 94 cm w talii (ale mam odrobinę powyżej 90).

Cześć,

Więc tak - najpierw parę słów, dlaczego w ogóle definiować coś takiego jak "otyłość brzuszna"? Otóż udowodniono, że tkanka tłuszczowa wisceralna, czyli brzuszna, ma znacznie gorszy wpływ na metabolizm niż ta umiejscowiona w innych miejscach ciała, np. na udach. Podjęto próby zdefiniowania, gdzie znajduje się granica, za którą to ryzyko (głównie chorób sercowo naczyniowych i metabolicznych np. cukrzycy) jest na tyle wysokie, że konieczna staje się interwencja medyczna. I tak:

1. International Diabetes Federation (IDF) definiuje to jako obwód  talii ≥94 cm u mężczyzn.

2. Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia wprowadza klasyfikację dwustopniową, określając ryzyko jako znaczne przy obwodzie talii ≥94 cm u mężczyzn i bardzo wysokie ≥102 cm u mężczyzn.

3. Alternatywnie, za Medycyną Praktyczną, podaje alternatywny wskaźnik otyłości brzusznej, stosunek Biodra-Talia

"Innym prostym wskaźnikiem służącym ocenie rozmieszczenia (dystrybucji) tkanki tłuszczowej w organizmie jest wskaźnik talia–biodro (WHR).

Oblicza się go jako iloraz obwodu talii i bioder (w centymetrach). W prosty sposób można dowiedzieć się czy mamy do czynienia z pacjentem z otyłością brzuszną (androidalną czy pośladkowo-udową (gynoidalną).

Otyłość brzuszną rozpoznaje się u kobiet, gdy WHR >0,85, a w przypadku mężczyzn WHR >0,9."

4. Istnieją również zalecenia, które sugerują, że u bardzo wysokich mężczyzn obwód brzucha może być większy niż normy, są nawet na to tabele:

q.png

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
W dniu 1.09.2024 o 13:04, Velahrn napisał:

q.png

Patrząc na mnie to się sprawdza :)  Mimo, że nie jestem bardzo wysoki tylko bardzo szczupły (62kg/175cm) to mam już widoczny gołym okiem mały brzuszek. Według tej tabeli jest ok - biorąc talię  wychodzi mi "take care" a  pas "OK".

Opublikowano
6 godzin temu, kormox napisał:

@VelahrnCzy na pewno chodzi o obwód talii (miejsce o najmniejszym obwodzie), a nie o obwód pasa (pomiar mniej więcej na poziomie pępka lub ciut poniżej)?

Medycznie obwód pasa i talii jest tym samym, bo alternatywne tłumaczenia angielskiego "waist", spotykane w publikacjach naprzemiennie. Pomiaru obwodu pasa (w medycynie, nie w krawiectwie) dokonuje się w połowie odległości między dolnym brzegiem łuku żebrowego i górnym grzebieniem kości biodrowej.

• Like 1