lubo69 Opublikowano 1 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2024 A ja mam do Ciebie pytanie jako do lekarza. Znam normę, według której 94 cm w talii to granica otyłości brzusznej. Simon z PS to szczupły i dobrze prezentujący się facet, a jednak dobijał już do wymiaru 93 cm, jeśli dobrze czytam. Co myślisz o tej normie? "Pytam dla kolegi", bo nie mam 94 cm w talii (ale mam odrobinę powyżej 90). Cytuj
Velahrn Opublikowano 1 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2024 2 godziny temu, lubo69 napisał: A ja mam do Ciebie pytanie jako do lekarza. Znam normę, według której 94 cm w talii to granica otyłości brzusznej. Simon z PS to szczupły i dobrze prezentujący się facet, a jednak dobijał już do wymiaru 93 cm, jeśli dobrze czytam. Co myślisz o tej normie? "Pytam dla kolegi", bo nie mam 94 cm w talii (ale mam odrobinę powyżej 90). Cześć, Więc tak - najpierw parę słów, dlaczego w ogóle definiować coś takiego jak "otyłość brzuszna"? Otóż udowodniono, że tkanka tłuszczowa wisceralna, czyli brzuszna, ma znacznie gorszy wpływ na metabolizm niż ta umiejscowiona w innych miejscach ciała, np. na udach. Podjęto próby zdefiniowania, gdzie znajduje się granica, za którą to ryzyko (głównie chorób sercowo naczyniowych i metabolicznych np. cukrzycy) jest na tyle wysokie, że konieczna staje się interwencja medyczna. I tak: 1. International Diabetes Federation (IDF) definiuje to jako obwód talii ≥94 cm u mężczyzn. 2. Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia wprowadza klasyfikację dwustopniową, określając ryzyko jako znaczne przy obwodzie talii ≥94 cm u mężczyzn i bardzo wysokie ≥102 cm u mężczyzn. 3. Alternatywnie, za Medycyną Praktyczną, podaje alternatywny wskaźnik otyłości brzusznej, stosunek Biodra-Talia "Innym prostym wskaźnikiem służącym ocenie rozmieszczenia (dystrybucji) tkanki tłuszczowej w organizmie jest wskaźnik talia–biodro (WHR). Oblicza się go jako iloraz obwodu talii i bioder (w centymetrach). W prosty sposób można dowiedzieć się czy mamy do czynienia z pacjentem z otyłością brzuszną (androidalną czy pośladkowo-udową (gynoidalną). Otyłość brzuszną rozpoznaje się u kobiet, gdy WHR >0,85, a w przypadku mężczyzn WHR >0,9." 4. Istnieją również zalecenia, które sugerują, że u bardzo wysokich mężczyzn obwód brzucha może być większy niż normy, są nawet na to tabele: 3 1 Cytuj
mosze Opublikowano 2 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2024 Konkretny obwód ma sens tylko w porównaniu do innych wymiarów, są ludzie "szerocy" i "wąscy". Dla mężczyzny na pewno korzystny jest jak najwyższy iloraz obwodu klaty do obwodu talii. Cytuj
kormox Opublikowano 2 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2024 @VelahrnCzy na pewno chodzi o obwód talii (miejsce o najmniejszym obwodzie), a nie o obwód pasa (pomiar mniej więcej na poziomie pępka lub ciut poniżej)? Cytuj
dragonek Opublikowano 2 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2024 W dniu 1.09.2024 o 13:04, Velahrn napisał: Patrząc na mnie to się sprawdza Mimo, że nie jestem bardzo wysoki tylko bardzo szczupły (62kg/175cm) to mam już widoczny gołym okiem mały brzuszek. Według tej tabeli jest ok - biorąc talię wychodzi mi "take care" a pas "OK". Cytuj
Velahrn Opublikowano 2 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2024 6 godzin temu, kormox napisał: @VelahrnCzy na pewno chodzi o obwód talii (miejsce o najmniejszym obwodzie), a nie o obwód pasa (pomiar mniej więcej na poziomie pępka lub ciut poniżej)? Medycznie obwód pasa i talii jest tym samym, bo alternatywne tłumaczenia angielskiego "waist", spotykane w publikacjach naprzemiennie. Pomiaru obwodu pasa (w medycynie, nie w krawiectwie) dokonuje się w połowie odległości między dolnym brzegiem łuku żebrowego i górnym grzebieniem kości biodrowej. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi