Skocz do zawartości

Red Tornado, albo - czy najlepsze dżinsy kupimy na Aliexpress?

Velahrn

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj wytłumaczenie, czym jest ten śnieżek na denimie (nep):

https://www.heddels.com/2013/09/knowing-your-raw-denim-slub-and-nep/

Na pewno masz trochę racji. Właśnie zainteresowały mnie koszule Far East Manufacturing. W europejskich sklepach 230-250 euro. Kupiłem wysyłkowo w Tokio, zapłaciłem 539 zł, ship gratis, swoje zapewne pobierze UC, ale wyjdzie sporo taniej. Z tym że w obu przypadkach to ten sam produkt, a nie „podrupka”, inspiracja, homage itp.

”Znakomity denim”? Sorry, ale skąd wiesz? Rozumiem, że to tylko porównanie z Levi’s? Podobnie jak z butami, na zdjęciu produkt za 99 euro, Berwicki, Yanko i Lobby mogą wyglądać podobnie. Organoleptycznie, po nadejściu paczki, odrzuci się badziewie, ale czy C&J są lepsze czy gorsze od TLB, dowiesz się dopiero po przejściu kilkudziesięciu kilometrów. Ja przepłacam za Iron Heart, bo po 5 latach wyglądają lepiej niż Edwin, Momotaro czy Nudie Jeans, a nawet 3sixteen.

W dniu 26.08.2024 o 09:29, lubo69 napisał:

Tutaj wytłumaczenie, czym jest ten śnieżek na denimie (nep):

https://www.heddels.com/2013/09/knowing-your-raw-denim-slub-and-nep/

Na pewno masz trochę racji. Właśnie zainteresowały mnie koszule Far East Manufacturing. W europejskich sklepach 230-250 euro. Kupiłem wysyłkowo w Tokio, zapłaciłem 539 zł, ship gratis, swoje zapewne pobierze UC, ale wyjdzie sporo taniej. Z tym że w obu przypadkach to ten sam produkt, a nie „podrupka”, inspiracja, homage itp.

”Znakomity denim”? Sorry, ale skąd wiesz? Rozumiem, że to tylko porównanie z Levi’s? Podobnie jak z butami, na zdjęciu produkt za 99 euro, Berwicki, Yanko i Lobby mogą wyglądać podobnie. Organoleptycznie, po nadejściu paczki, odrzuci się badziewie, ale czy C&J są lepsze czy gorsze od TLB, dowiesz się dopiero po przejściu kilkudziesięciu kilometrów. Ja przepłacam za Iron Heart, bo po 5 latach wyglądają lepiej niż Edwin, Momotaro czy Nudie Jeans, a nawet 3sixteen.

No to napiszę drugą recenzję za pięć lat w tym temacie ;).

Co do denimu - mam porównanie do np. Oni Denim, Japan Blue, Pike Brothers. Czyli nie najlepszy denim na świecie (taką opinią cieszy się właśnie Iron Hearts), ale lepszy powiedzmy niż 80 % wszystkiego, co jest na rynku, i 99 % wszystkiego, co jest dostępne w polskiej galerii handlowej.

O butach Trickersa też bym napisał, że są znakomitej jakości, mimo, że obiektywnie, da się znaleźć lepsze. Są to po prostu moje odczucia i moje słowa, z którymi nie musisz się zgadzać.

Moją misją na forum jest edukowanie i pokazywanie możliwości, a nie narzucanie swojego zdania. Teraz pomyślałem, że pokaże forumowiczom kilka wartych poznania brandów z Chin. Że między Iron Hearts za 350 dolarów a szmatami z sieciówki istnieje jeszcze trzecia opcja, która prawie na pewno Cię zadowoli - no chyba, że jesteś już na poziomie IH/RealMcCoy i wszystkie inne to badziewie :).

Z ciekawostek - po kilku zakupach w Chinach okazało się, że jestem idealnym, modelowym Chińczyńkiem w rozmiarze 38 - żadna rozmiarówka europejska nie pasuje na mnie tak dobrze, jak nazwijmy to, "wewnątrzchińska". Może towarzysz Xi odpali mi za to kilka social credits, skoro tak dobrze się wpasowuje :).

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 1

• 7 months later...

Kilka zdjęć nowych dżinsów od Red Tornado - zobaczcie jak starannie i porządnie są uszyte nawet te części, których zwykle nie widać - czyt: kieszenie od wewnątrz, prawdziwie pancerne, dodatkowe wzmocnienie gurtu od wewnątrz materiałem typu duck canvas itd..

Oraz jak ładnie zaprojektowany jest ten łezkowaty cinch back.

300-350 za taki raw selvedge denim to naprawdę śmieszne pieniądze.

20250403_191553.jpg

20250403_191542.jpg

20250403_191533.jpg

• Like 5

• 1 month later...

Przejrzałem Aliexpres i na moje oko , najfajniejsze rzeczy są pod marką Sauce Zhan . Ale to już są dość wysokie ceny i trudno ocenić czy konkurencyjne . Upatrzyłem fajne dżinsy , ale cena ponad 1300 zł . To nie  są niestety tanie rzeczy . Moim zdaniem to mit , że za parę złotych kupi się na Ali coś fajnego i porządnego . 

4 godziny temu, Manul napisał:

Przejrzałem Aliexpres i na moje oko , najfajniejsze rzeczy są pod marką Sauce Zhan . Ale to już są dość wysokie ceny i trudno ocenić czy konkurencyjne . Upatrzyłem fajne dżinsy , ale cena ponad 1300 zł . To nie  są niestety tanie rzeczy . Moim zdaniem to mit , że za parę złotych kupi się na Ali coś fajnego i porządnego . 

Kolego

Jedyny produkt Sauce Zhan, który kosztuje 1300 zł, to ten

https://www.aliexpress.com/item/1005002520592985.html?pdp_ext_f={"order"%3A"5"%2C"eval"%3A"1"}

a to dlatego, że guziki spodni są ZE SREBRA próby 925....

Pozostałe ich spodnie to koszt około 350-500 zł.

50 minut temu, Velahrn napisał:

Kolego

Jedyny produkt Sauce Zhan, który kosztuje 1300 zł, to ten

https://www.aliexpress.com/item/1005002520592985.html?pdp_ext_f={"order"%3A"5"%2C"eval"%3A"1"}

a to dlatego, że guziki spodni są ZE SREBRA próby 925....

Pozostałe ich spodnie to koszt około 350-500 zł.

Ile kosztuje ten srebrny guzik ? Gram srebra to ok 1 dolar .

Sa też dżinsy za 1235 zł z purpurową lewą stroną . Widac też  spodnie i po ponad 600 , 800 i 900 zł . Przepraszam nie chce mi się wklejać linków . Te ubrania są zapewne świetne , ale jeszcze raz podkreślę - nie są tanie .

47 minut temu, Manul napisał:

Ile kosztuje ten srebrny guzik ? Gram srebra to ok 1 dolar .

Sa też dżinsy za 1235 zł z purpurową lewą stroną . Widac też  spodnie i po ponad 600 , 800 i 900 zł . Przepraszam nie chce mi się wklejać linków . Te ubrania są zapewne świetne , ale jeszcze raz podkreślę - nie są tanie .

Otworzyłem sobie pierwszą stronę w zakładce "dżinsy" tego sprzedawcy i wyświetla się tak:

Zrzut ekranu (5).png

Nie liczyłem WSZYSTKICH par, ale tutaj masz

62,5 % w przedziale 300-400 zł

37,5 % w przedziale 400-500 zł

12,5 % powyżej 500 zł (dżinsy 20 oz, premium edition na Rok Węża, z unikalną metką, dwukrotnie barwiona tkanina, patynowane guziki itd.)

Czyli porównując do marek japońskich / amerykańskich - są tanie.

Co do guzików ze srebra za dolara od sztuki - możesz podrzucić linka? Z chęcią sobie wymienię całą garderobę na guziki za srebra po tej cenie.

1 godzinę temu, rumcajs43 napisał:

Nity są również ze srebra?

Opowiadam sam sobie - tak są pokryte srebrem:)

Wg opisu to srebro próby 925, natomiast nie miałem ich w ręku, a tym bardziej, nie przeprowadzałem analizy stopu, z jakiego są wykonane guziki.

Kolega @Manul nie napisał, że srebrny guzik kosztuje dolara. Napisał, że gram srebra kosztuje dolara, co się mniej więcej zgadza. Na Etsy, bez drobiazgowego szukania, widzę srebrne guziki (małe) w cenie ok. 3 dolary sztuka. Przy zakupie partii na całą garderobę pewnie dałoby radę stargować na dwa. W odniesieniu do tych dżinsów premium w sosie słodko-kwaśnym, czy jak im tam, można było odnieść wrażenie (wskazówka: użycie słowa "dlatego"), że pięć srebrnych guzików podniosło cenę o ok. 900 zł. A nastawienie "moja racja jest najmojsza" to pewnie znaczna część przyczyny, dla której po forum od lat hula wiatr...

vincent.gif.a4f9c8b4280a35a6f3467016fd6cebbb.gif

• Like 1

Ale ja się nie wykłócam przecież . Nie miałem też tych wyrobów w ręku , ani nie testowałem .Napisałem , że w moim odczuciu jest to drogi produkt . Może źle rozumiem zagadnienie , ale tradycyjnie już produkty chińskie , nie sygnowane znakiem towarowym uznanego producenta były w bardzo atrakcyjnych cenach . Tu jest na pewno taniej , niż w markowych sklepach UE i USA, ale wg mnie , dużo za drogo .
Ale piszę tylko swoich odczuciach . Pozdrawiam wszystkich 👍

21 minut temu, lubo69 napisał:

Kolega @Manul nie napisał, że srebrny guzik kosztuje dolara. Napisał, że gram srebra kosztuje dolara, co się mniej więcej zgadza. Na Etsy, bez drobiazgowego szukania, widzę srebrne guziki (małe) w cenie ok. 3 dolary sztuka. Przy zakupie partii na całą garderobę pewnie dałoby radę stargować na dwa. W odniesieniu do tych dżinsów premium w sosie słodko-kwaśnym, czy jak im tam, można było odnieść wrażenie (wskazówka: użycie słowa "dlatego"), że pięć srebrnych guzików podniosło cenę o ok. 900 zł. A nastawienie "moja racja jest najmojsza" to pewnie znaczna część przyczyny, dla której po forum od lat hula wiatr...

No chyba troszkę przesadzasz. Przecież nie wyzywamy się to od najgorszych i nie grozimy sobie, tylko dyskutujemy. A ja nikogo nie banuje. I jestem przekonany, że za mniejszą aktywność forów dyskusyjnych może odpowiadać wiele rzeczy, ale nie temperatura dyskusji (nie taka przynajmniej).

Swoją drogą, kiedyś na grupce fb "Jak będzie z dandysami" pod zdjęciami bywały SETKI polubień, dzisiaj, mimo 15 tys. uczestników, like'ów jest kilkanaście. Media społecznościowe w ogóle przechodzą kryzys, bo przestały być społecznościowe, ale to temat na inną dyskusję.

1 minutę temu, Manul napisał:

Ale ja się nie wykłócam przecież . Nie miałem też tych wyrobów w ręku , ani nie testowałem .Napisałem , że w moim odczuciu jest to drogi produkt . Może źle rozumiem zagadnienie , ale tradycyjnie już produkty chińskie , nie sygnowane znakiem towarowym uznanego producenta były w bardzo atrakcyjnych cenach . Tu jest na pewno taniej , niż w markowych sklepach UE i USA, ale wg mnie , dużo za drogo .
Ale piszę tylko swoich odczuciach . Pozdrawiam wszystkich 👍

Też sądzę, że się nie wykłócasz, tylko @lubo69 ma inne zdanie na ten temat.

C odo dżinsów - podałem tu przykład kilku konkretnych modeli bardzo dobrej jakości i za rozsądną cenę, jakby co to mogę ponownie wkleić linki.

Dobrze pamiętam czasy, gdy taka dyskusja była wycinana, tym lepiej, że sam byłem nieraz wycinany😉 Ale teraz jak tu wycinać, skoro Mod sam w dyskusji uczestniczy, a poza tym jak się wytnie, to nic tu już oprócz nieaktualnych reklam nie zostanie😉

Co do dżinsów, widocznie Chińczycy stosują tę zasadę, co producenci zegarków: koperta ze złota = cena wyższa dziesięciokrotnie w stosunku do wartości kruszcu, koperta z platyny = cena wyższa trzydziestokrotnie…

Tymczasem Iron Heart umożliwia „pimping” (wymianę nap w koszulach westernowych na szlachetniejsze) bez dodatkowych kosztów. No ale tu cena wyjściowa jest dużo wyższa.

Z tego co czytam w podanych linkach. Chińczycy szyją z Japońskiego naturalnie barwionego denimu. Jeśli dodać do tego staranność którą widać na zdjęciach, to cena jest bdb. Możecie podać jakieś linki do marek EU lub USA w podobnej cenie?

• Like 1

Nie mogę wkleić linku z Aliexpres? Czy dlatego , że korzystam ze strony , a nie z aplikacji ?

W każdym razie u sprzedawcy nazywającego się   Busy Living Or Busy Dying
znalazłem buty , które świetnie komponowały by  się z tym denimem . Nr C62. 👍

Czy kolega Velahrn ( a może ktoś inny ) ma doświadczenie ze zwrotami zakupów z Aliexpress ? Są problemy , czy jakieś specjalne procedury, np celno - skarbowe itp ?

Upatrzyłem  sobie kilka rzeczy , z tej firmy Sauce i wzmiankowane wyżej buty . 

35 minutes ago, Manul said:

Czy kolega Velahrn ( a może ktoś inny ) ma doświadczenie ze zwrotami zakupów z Aliexpress ? Są problemy , czy jakieś specjalne procedury, np celno - skarbowe itp ?

Upatrzyłem  sobie kilka rzeczy , z tej firmy Sauce i wzmiankowane wyżej buty . 

Ostatnio po raz pierwszy chciałem coś zwrócić na aliexpress:

- formularz nie przyjmuje zwrotu od tak gdy chce zwrócić bez powodu

- trzeba pisać co jest nie tak, czy produkt niezgodny z opisem itp, obowiązkowo załączyć zdjęcia

- po wysłaniu formularza automatycznie proponują zwrot jakieś części zakupu bez odsyłania produktu

-  jeżeli chce się odzyskać całość to formularz zwrotu czeka na akceptacje

- jeżeli się zgodzą na zwrot to dostaje się odpowiedź po kilku dniach

- zwrot do paczkomatu

- zwrot pieniędzy po odebraniu zwrotu

To ja też się podzielę swoim doświadczeniem. Zwracałem dżinsy Red Tornado, bo się okazały za małe i podałem to jako powód. Żadnych zdjęć nie musiałem załączać, ani nie proponowali mi zwrotu części kwoty. Akceptacja nastąpiła w ciągu jednego dnia. Zwrot przez paczkomat, pieniądze oddali na kartę od razu po otrzymaniu przesyłki.

Co się różniło w moim przypadku od tego, jak to opisał Velahrn, to że musiałem przy odbiorze paczki zapłacić kurierowi Poczteksu cło i VAT. Oczywiście po zwrocie paczki nie odzyskałem części tej kwoty (zamówiłem też bluzki, które sobie zostawiłem). Nie miałem też szansy przekierować przesyłki do punktu odbioru.

36 minut temu, Jarek85 napisał:

Co się różniło w moim przypadku od tego, jak to opisał Velahrn, to że musiałem przy odbiorze paczki zapłacić kurierowi Poczteksu cło i VAT. Oczywiście po zwrocie paczki nie odzyskałem części tej kwoty (zamówiłem też bluzki, które sobie zostawiłem). Nie miałem też szansy przekierować przesyłki do punktu odbioru.

Czyli coraz mniej atrakcyjne te zakupy.