roland Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 Don Jaime de Mora y Aragón, hiszpański arystokrata i aktor, brat królowej Belgii Fabioli 7 Cytuj
Üxküll Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Noël Coward, dandys na pustyni w obiektywie Loomisa Deana w 1954 r. 2 Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Ale strój zdecydowanie nie na tę porę dnia. Pozdrawiam, Dr 2 Cytuj
Üxküll Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Dr Kilroy, dnia 03 Lut 2014 - 20:18, napisał:Dr Kilroy, dnia 03 Lut 2014 - 20:18, napisał: Ale strój zdecydowanie nie na tę porę dnia. Pozdrawiam, Dr Czysta zabawa konwencją. Przyznasz chyba, że ładny smoking i nieczęsto widywany na pustyni. Może to ukłon w stronę czarnego stroju Berberów? Z tej samej sesji pochodzi jeszcze jedno zdjęcie poniżej, ufffffffff koszula z krótkim rękawem. 1 Cytuj
Üxküll Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 I to by było na tyle... 3 Cytuj
Parmigiano Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Czekam z niecierpliwością na ten film Cytuj
yoantonio Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Miałem przyjemność widzieć "Wielkie Piękno" już dwa razy. Pierwszy w zeszły wtorek na przed premierze w krakowskim kinie studyjnym Agrafka, a drugi dziś - w dniu oficjalnej premiery. Poszedłem obejrzeć go po raz kolejny, bo bardzo mnie zachwycił. Ciężko uchwycić w kilku zdaniach o czym jest, myślę, że każdy po obejrzeniu sam odpowie sobie na to pytanie, ale fabuła oparta jest na nostalgii, zagubionym przed laty pięknie, elegią i pytaniem o dzisiejsze wartości świata oraz refleksją nad relacjami międzyludzkimi. Włoski reżyser z dużą dawką humoru posługuje się autoironią wobec swojego narodu, obnażając jego naturę. Przedstawia świat utracjuszy, włoskiego establishmentu zatraconego w upojnym dekandentyzmie. Na szczęście, nie jest to dzieło moralizujące; główny bohater Jep, mimo iż widzi, że świat w którym żyje jest fałszywy, nie stroni od przyziemnych rozrywek, ponieważ nie pozostaje mu nic innego. Przed wielu laty utracił "Wielkie Piękno" i nie mógł go później odnaleźć. Ogółem świetnie się ogląda, film niesamowity, porównywany do "La Dolce Vita" Felliniego. Jedynymi wadami, jakie mogą trochę drażnić są wielowątkowość i przeskakiwanie z tematu na temat. Obraz jest niejako hołdem dla Rzymu - ilość pięknych ujęć różnych miejsc "Wiecznego Miasta" nadaje filmowi bajkowy charakter. Nie wspominając już o tym co najbardziej nas interesuje, czyli włoska sprezzatura i garnitury . Główny bohater w każdej stylizacji prezentuje się wyśmienicie. Wystarczy choćby popatrzeć na plakaty.Gorąco polecam! 4 Cytuj
Üxküll Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 Dzisiaj Dzień KOBIET, więc warto pamiętać o kwiatach. 2 Cytuj
Otto Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 Si, ale film na dziś może już lepszy będzie ten: 1 Cytuj
Üxküll Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 Mój kadr MM w Oscarowej komedii - Rozwód po włosku (1961). Twój kadr - 8 1/2 (1963). To na dokładkę zdjęcie z tarasu Martini - Monica Vitti & Marcello Mastroianni. 3 Cytuj
Üxküll Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 Jak MM i Anita Ekberg, to i Sophii Loren nie może zabraknąć. Cytuj
Ri¢hie Ri¢h Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Świetna pigułka. Szczególnie warto rozesłać po tych znajomych, których temat JESZCZE nie dotyczy Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Koledzy, wiecie może czy flagowa książka dandyzmu "Du dandyisme et de G. Brummell" doczekała się polskiego tłumaczenia? Cytuj
Ri¢hie Ri¢h Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2014 Raczej nie. Może czas na nowy forumowy projekt ? Cytuj
lubo69 Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2014 Projekt? Każdy będzie tłumaczył po kawałku? Złożymy się na flaszkę absyntu dla jednego z nas, a on przetłumaczy i wyśle nam mailem? 2 Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2014 Ja mogę przetłumaczyć, nawet z chęcią. Taki mi pomysł na zabicie czasu w wakacje wpadł do głowy. Znalazłby się w Polsce wydawca? Chociaż mógłbym też opublikować tłumaczenie pod CC, ale wtedy to zajmie więcej czasu Cytuj
constantin Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Thomas Mann - ur. 6 czerwca 1875 w Lubece, zm. 12 sierpnia 1955 w Zurychu. 2 Cytuj
damiance Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 to zdjęcie musiano zrobić w weekend 2 Cytuj
Jan M. Krawczyk Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Dandysi, jak się patrzy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi