roland Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Don Jaime de Mora y Aragón, hiszpański arystokrata i aktor, brat królowej Belgii Fabioli 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 3 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2014 Noël Coward, dandys na pustyni w obiektywie Loomisa Deana w 1954 r. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 3 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2014 Ale strój zdecydowanie nie na tę porę dnia. Pozdrawiam, Dr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 3 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2014 Dr Kilroy, dnia 03 Lut 2014 - 20:18, napisał:Dr Kilroy, dnia 03 Lut 2014 - 20:18, napisał: Ale strój zdecydowanie nie na tę porę dnia. Pozdrawiam, Dr Czysta zabawa konwencją. Przyznasz chyba, że ładny smoking i nieczęsto widywany na pustyni. Może to ukłon w stronę czarnego stroju Berberów? Z tej samej sesji pochodzi jeszcze jedno zdjęcie poniżej, ufffffffff koszula z krótkim rękawem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 7 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2014 I to by było na tyle... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 7 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2014 Czekam z niecierpliwością na ten film Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoantonio Napisano 8 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2014 Miałem przyjemność widzieć "Wielkie Piękno" już dwa razy. Pierwszy w zeszły wtorek na przed premierze w krakowskim kinie studyjnym Agrafka, a drugi dziś - w dniu oficjalnej premiery. Poszedłem obejrzeć go po raz kolejny, bo bardzo mnie zachwycił. Ciężko uchwycić w kilku zdaniach o czym jest, myślę, że każdy po obejrzeniu sam odpowie sobie na to pytanie, ale fabuła oparta jest na nostalgii, zagubionym przed laty pięknie, elegią i pytaniem o dzisiejsze wartości świata oraz refleksją nad relacjami międzyludzkimi. Włoski reżyser z dużą dawką humoru posługuje się autoironią wobec swojego narodu, obnażając jego naturę. Przedstawia świat utracjuszy, włoskiego establishmentu zatraconego w upojnym dekandentyzmie. Na szczęście, nie jest to dzieło moralizujące; główny bohater Jep, mimo iż widzi, że świat w którym żyje jest fałszywy, nie stroni od przyziemnych rozrywek, ponieważ nie pozostaje mu nic innego. Przed wielu laty utracił "Wielkie Piękno" i nie mógł go później odnaleźć. Ogółem świetnie się ogląda, film niesamowity, porównywany do "La Dolce Vita" Felliniego. Jedynymi wadami, jakie mogą trochę drażnić są wielowątkowość i przeskakiwanie z tematu na temat. Obraz jest niejako hołdem dla Rzymu - ilość pięknych ujęć różnych miejsc "Wiecznego Miasta" nadaje filmowi bajkowy charakter. Nie wspominając już o tym co najbardziej nas interesuje, czyli włoska sprezzatura i garnitury . Główny bohater w każdej stylizacji prezentuje się wyśmienicie. Wystarczy choćby popatrzeć na plakaty.Gorąco polecam! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 8 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2014 Dzisiaj Dzień KOBIET, więc warto pamiętać o kwiatach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 8 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2014 Si, ale film na dziś może już lepszy będzie ten: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 8 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2014 Mój kadr MM w Oscarowej komedii - Rozwód po włosku (1961). Twój kadr - 8 1/2 (1963). To na dokładkę zdjęcie z tarasu Martini - Monica Vitti & Marcello Mastroianni. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 8 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2014 Dorzuciłbym jeszcze: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 8 Marzec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2014 Jak MM i Anita Ekberg, to i Sophii Loren nie może zabraknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ri¢hie Ri¢h Napisano 5 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2014 Świetna pigułka. Szczególnie warto rozesłać po tych znajomych, których temat JESZCZE nie dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 5 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2014 Koledzy, wiecie może czy flagowa książka dandyzmu "Du dandyisme et de G. Brummell" doczekała się polskiego tłumaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ri¢hie Ri¢h Napisano 6 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2014 Raczej nie. Może czas na nowy forumowy projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 6 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2014 Projekt? Każdy będzie tłumaczył po kawałku? Złożymy się na flaszkę absyntu dla jednego z nas, a on przetłumaczy i wyśle nam mailem? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 7 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2014 Ja mogę przetłumaczyć, nawet z chęcią. Taki mi pomysł na zabicie czasu w wakacje wpadł do głowy. Znalazłby się w Polsce wydawca? Chociaż mógłbym też opublikować tłumaczenie pod CC, ale wtedy to zajmie więcej czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 12 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2014 Thomas Mann - ur. 6 czerwca 1875 w Lubece, zm. 12 sierpnia 1955 w Zurychu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 7 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2015 to zdjęcie musiano zrobić w weekend 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Dandysi, jak się patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi