mbs Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Skoro sprezzatura to takie nie do końca dbałe ubranie się - poluźniony krawat itp., to czy zapięcie dolnego guzika będzie sprezzaturą, skoro nie powinno się go zapinać? Trochę bez sensu, bo to bardziej hiperpoprawność (jak w języku polskim, co też nie jest poprawne), ale jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Myślę, że wszystko rozbija się właśnie o to, że to pozorna niedbałość. Jeśli widzisz faceta w nienagannym garniturze z doskonale dobranymi poszczególnymi elementami to wiesz, że to nie jest przypadek. Jeśli to jest kuzyn Franek i pozapinał wszystkie możliwe guziki przy kamizelce na koszuli z krótkim rękawem to wiesz, że to jest przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bar_open Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 ... Jeśli to jest kuzyn Franek i pozapinał wszystkie możliwe guziki przy kamizelce na koszuli z krótkim rękawem to wiesz, że to jest przypadek nie znam tak dobrze Franka ... ale jestem pewien że to też nie jest przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 31 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 No wiadomo, że chodzi o pewną zaplanowaną niedbałość, ale czy do tego będzie się zaliczać coś przesadnie dbałego? Chyba raczej nie. Tak jak detektyw Monk - ma zapięte wszystkie guziki w koszuli (łącznie z tym przy kołnierzyku, a nie nosi krawata, i w marynarce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 By umieć się ubierać elegancko, z lekką nutką niedbałości, wpierw trzeba nauczyć ubierać się zgodnie z zasadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 31 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Póki co widzę, że nie chwytacie o co mi chodzi, nvrm. ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Myślę że pozorna niedbałość pokazuje że masz pewien dystans do siebie, ubrania i zasad. Takie "wiem jak powinno być ale bez przesady, aż tak mi nie zależy". Przesadną dbałość np. zapięcie wszystkiego co się da być może odczytałbym jako żart ale efekt byłby dość teatralny. Byłoby to chyba przekombinowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 31 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 No dlatego pytam czy (zamierzoną) hiperpoprawność można uznać za sprezzaturę tak samo jak (zamierzoną) niepoprawność. Tylko o to mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Pamiętaj że Franek może Ci zwrócić uwagę że tak się nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 31 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Tak, jak Ariel Sharon miał specjalne pozwolenie od brytyjskiej Królowej na ściąganie marynarki. ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Wydaje mi się, że osiągnie się efekt odwrotny od zamierzonego. Skoro spezzatura ma być nonszalancją i dezynwolturą, to jak może się manifestować przez hiperpoprawność? Poza tym, tylko Ty wiesz, jaki chciałeś osiągnąć efekt. Obserwator z zewnątrz raczej przypisze to Twojej niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 31 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Tak samo może być w przypadku sprezzatury sensu stricto. No ale ok, a taką właśnie odpowiedź mi chodziło. W takim razie mam kolejne pytanie: czy francuskie mankiety można zapinać jak pojedyncze przy użyciu dwustronnych guzików? Wydaje mi się, że to się mija z celem, ale u kogoś tak widziałem i pytam, bo chcę wiedzieć czy koleżka nie wiedział jak się to zapina, czy też może taka forma jest dopuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jouka Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Tak samo może być w przypadku sprezzatury sensu stricto. No ale ok, a taką właśnie odpowiedź mi chodziło. W takim razie mam kolejne pytanie: czy francuskie mankiety można zapinać jak pojedyncze przy użyciu dwustronnych guzików? Wydaje mi się, że to się mija z celem, ale u kogoś tak widziałem i pytam, bo chcę wiedzieć czy koleżka nie wiedział jak się to zapina, czy też może taka forma jest dopuszczalna. http://mr-vintage.blogspot.com/2010/07/ ... ietow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bar_open Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Pamiętaj że Franek może Ci zwrócić uwagę że tak się nie robi dokładnie, tym bardziej że Franek głównie mięśniowy a głowa malutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 31 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Tak samo może być w przypadku sprezzatury sensu stricto. No ale ok, a taką właśnie odpowiedź mi chodziło. W takim razie mam kolejne pytanie: czy francuskie mankiety można zapinać jak pojedyncze przy użyciu dwustronnych guzików? Wydaje mi się, że to się mija z celem, ale u kogoś tak widziałem i pytam, bo chcę wiedzieć czy koleżka nie wiedział jak się to zapina, czy też może taka forma jest dopuszczalna. http://mr-vintage.blogspot.com/2010/07/ ... ietow.html Chodziło mi o sposób ułożenia mankietu - taki jak w przypadku pojedynczego mankietu zapinanego na guzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simon Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 @saint benji, chodzi Ci o tak zwany barrel cuff jak mniemam. Kiedyś czytałem o tym na Style Forum i dzisiaj, specjalnie dla Ciebie odnalazłem tą dyskusję: http://www.styleforum.net/showthread.php?t=72383 Polecam Ci ją przeczytać. Ogólnie ja sam długo się nad tym fantem zastanawiałem. Z jednej strony niby tego aż tak bardzo nie widać. Z drugiej strony, w oczach kogoś obeznanego w temacie, możesz uchodzić za kompletnego ignoranta. Czy zaryzykujesz, zależy od Ciebie. Jak to napisali na SF - jeśli czujesz się z tym dobrze "go for it". Jednak jeśli już, to chyba tylko ze spinkami węzełkami, albo takimi jak na blogu Mr.Vintage. Z tradycyjnymi spinkami będzie według mnie wyglądało to źle. Cały czas się zastanawiam, czy z takimi guzikowymi/węzełkami można sobie na to pozwolić. Ja póki co sobie nie pozwalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Po zastanowieniu myślę, że dużo racji ma Caporegime - nauka zasad, potem spezzatura. Czyli hiperpoprawność raczej spzzaturą nie będzie. Jak sobie wyobrażam gościa w koszuli zapiętej pod samą szyję bez krawata - fashion victim, drugi w doskonałym garniturze ale koszula button down bez krawata z rozpiętym kołnierzykiem - być może spezzatura. Ale też przykład myślę jest niezręczny. Kamizelka zapięta na wszystkie guziki - to brak pewnej wiedzy. Rozpięty guziczek - norma. Natomiast spezzatura moim zdaniem to także pewna innowacyjność i nie swoboda co dystans do siebie. Pewien żart w stroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Akurat zapinanie kamizelki na wszystkie guziki to nie jest błąd. Kamizelkę można zarówno zapinać na wszystkie guziki jak i nosić ostatni, dolny guzik rozpięty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Tu Caporegime ma rację. Jednakże obecnie nie zawsze da się zapiąć wszystkie guziki na kamizelce RTW. Poza tym, zapinanie wszystkich guzików jest przestarzałe. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi