Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja się ośmielę napisać moją opinię: sam płaszcz mi się podoba (ładnie się układa, ładny kolor wielbłąda idealny na płaszcz polo (szkoda że ten camel do mnie nie pasuje, próbowałem i nie mój kolor). Jakby to był mój to nie wiem, czy jeszcze bym nie obniżył punk zapięcia i nie wolałbym szerszych klap. 

Z ciekawości się jeszcze spytam: czy będziesz chciał by płaszcz był na watolinie wełnianej? 

Ps: chociaż cofam pytanie, bo napisałeś że przejściowy to przy tej gramaturze sam wystarczy.

Opublikowano
9 minut temu, SeraFinn napisał:

Ja się ośmielę napisać moją opinię: sam płaszcz mi się podoba (ładnie się układa, ładny kolor wielbłąda idealny na płaszcz polo (szkoda że ten camel do mnie nie pasuje, próbowałem i nie mój kolor). Jakby to był mój to nie wiem, czy jeszcze bym nie obniżył punk zapięcia i nie wolałbym szerszych klap. 

Dzięki. Co do punktu zapięcia zobaczę jak będzie na kolejnej przymiarce. Mam nadzieję, że będzie możliwa ewentualna modyfikacja. O ile jednak w marynarce pewnie chciałbym jeszcze niżej o tyle w płaszczu wolałbym uniknąć związanego z tym zbyt dużego otwarcia górą . W przypadku klap prosiłem o wykrojenie początkowo bardzo szerokich, a potem ewentualną modyfikację, ale trochę się z Panem Józefem nie dogadaliśmy. Tego już nie zmienimy, ale może obniżenie zapięcia trochę poszerzy optycznie klapę poprzez jej „wywinięcie”.

11 minut temu, SeraFinn napisał:

Z ciekawości się jeszcze spytam: czy będziesz chciał by płaszcz był na watolinie wełnianej? 

Ps: chociaż cofam pytanie, bo napisałeś że przejściowy to przy tej gramaturze sam wystarczy.

Dokładnie, nie ocieplamy :) myślę, że na temperatury w okolicy zera będzie mimo to jeszcze wystarczający, wielbłąd ma bardzo „gąbczastą” strukturę i wydaje się dobrze utrzymywać ciepło. 

Opublikowano

Cześć!

Może kiedyś wpadniemy na siebie u pana Józefa, bo właśnie szyje u niego tweedowy balmacaan!

IMO dobrze, że zdecydowałeś się na dość mały dekolt - mój pierwszy płaszcz, kaszmirowy, miał za duży i przez to musiałem go przerabiać. Trudno wypełnić większy dekolt takim standardowym szalikiem 180x25 cm, a jednak to newralgiczne miejsce.

Ja bym jeszcze zrezygnował z tych podwójnych, nakładanych kieszeni, jak na zdjęciu podglądowym - IMO to szpeci piękną linie płaszcza.

• Like 1
Opublikowano

Szczęściu można pomóc i spotkać się z premedytacją ;) 

Tak, kierowałem się właśnie aspektami praktycznymi, w końcu to ma być ubranie na co dzień.

Wydaje mi się, że z kieszeni już nie można zmienić, są w zasadzie gotowe. Mam jednak podobne w innym płaszczu i chwalę sobie ich praktyczność. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Decyzja o obniżeniu zapięcia była zdecydowanie dobra, teraz płaszcz wygląda lżej. Z tyłu coś mi nie pasuje - albo coś źle leży w talii (wiem, że to jeszcze przymiarka), albo pas jest za nisko (?).

Opublikowano

Na pewno na zdjęciu pas jest krzywo, o dobre kilka cm, sam fason jest ładny, suwak z tyłu jak dla mnie jest ok.

Na marginesie u Pana Józefa tydzień temu odebrałem swój własny płaszcz podobny do twojego tyle tylko że nie w tym kolorze (kolor piękny ale nie dla mnie), a w ciemnym graficie (prawie w czerni) z mieszanki wielbłąda i kaszmiru z gramaturą prawie 700 - tyle że zimowy z dodatkową watoliną.

Opublikowano
3 godziny temu, Wodzu napisał:

Decyzja o obniżeniu zapięcia była zdecydowanie dobra, teraz płaszcz wygląda lżej. Z tyłu coś mi nie pasuje - albo coś źle leży w talii (wiem, że to jeszcze przymiarka), albo pas jest za nisko (?).

Dzięki :) Z tyłu pas jest przypięty tylko szpilkami. Docelowo ten nadmiar materiału na plecach będzie w okolicach pasa zebrany w postaci niewielkich zaszewek.

Tak czy inaczej poproszę może o podwyższenie pasa o kilka centymetrów, choć nie wiem jak wtedy będzie wyglądał rozporek, co sądzisz?

Godzinę temu, SeraFinn napisał:

Na pewno na zdjęciu pas jest krzywo, o dobre kilka cm, sam fason jest ładny, suwak z tyłu jak dla mnie jest ok.

Dzięki, rzeczywiście pas jest nieco krzywo, pewnie to przez opisywaną wyżej kwestię przypięcia na szpilkach.

Godzinę temu, SeraFinn napisał:

Na marginesie u Pana Józefa tydzień temu odebrałem swój własny płaszcz podobny do twojego tyle tylko że nie w tym kolorze (kolor piękny ale nie dla mnie), a w ciemnym graficie (prawie w czerni) z mieszanki wielbłąda i kaszmiru z gramaturą prawie 700 - tyle że zimowy z dodatkową watoliną.

Chętnie zobaczyłbym efekt finalny (zresztą myślę, że nie tylko ja ;)). Jeśli znalazłbyś czas i chęć to wrzuć proszę zdjęcia Twojego płaszcza. 

Opublikowano

Dzięki za zamieszczenie zdjęć w innym wątku, faktycznie płaszcz w bardzo podobnym fasonie :)

Co do mojego - zadzwoniłem do Pana Józefa z prośbą o wydłużenie rozporka w kierunku pasa i uda się wyciągnąć jeszcze 4 cm. Wydaje mi się, że lepiej wpływa to na walory estetyczne (co do funkcjonalności nie wiem, teoretycznie rozporek w okolicy siedzenia chyba pogarsza komfort). Tutaj zdjęcia Ulstera Liverano:

image.thumb.png.785829fb80b00cb93ed98c1be51b1903.png

image.thumb.png.7206870bfd2096da6652a432bc75133c.png

Co do pleców to zarówno w płaszczu powyżej jak i u Simona Cromptona z Permanent Style są widoczne podobne jak u mnie naddatki materiału. Liverano argumentuje to chęcią zachowania swobody ruchów.

image.thumb.png.553d55144b72d7b65c3aa078ed17ffc6.png

Zobaczymy jaki będzie efekt finalny w moim egzemplarzu ;)

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Racja, niestety w moim płaszczu nie ma chyba zbyt dużo naddatku na plecach żeby uzyskać podobny efekt… nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Tak czy inaczej zobaczymy co wyjdzie :)

Edit: okazuje się, że po bokach jest łącznie 10 cm zapasu, więc zakładki będą. Pas tez pójdzie w górę o kilka cm. Dla Pana Józefa nic nie stanowi problemu ;) 

@Wodzu, dzięki za cenne uwagi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bardzo ładny płaszcz!

Decyzja o obniżeniu zapięcia była zdecydowanie dobra, zyskała na tym góra, która wygląda lżej i generalnie całość ma lepsze proporcje moim zdaniem. Ładnie się też układają rękawy.

A jak z wygodą? Masz już jakieś odczucia po przymiarkach?

Opublikowano
13 godzin temu, Wodzu napisał:

Bardzo ładny płaszcz!

Decyzja o obniżeniu zapięcia była zdecydowanie dobra, zyskała na tym góra, która wygląda lżej i generalnie całość ma lepsze proporcje moim zdaniem. Ładnie się też układają rękawy.

A jak z wygodą? Masz już jakieś odczucia po przymiarkach?

Dzięki :) rzeczywiście proporcje są teraz bardziej spójne niż na początku. Jeśli mógłbym na tym etapie coś zmienić to przedłużenie rozporka aż do pasa, ale może jestem pod wpływem instagrama Liverano ?  

Co do wygody to płaszcz jest tu mierzony na grubą marynarkę jednorzędową. W talii jest dobrze dopasowany, ale ruchomość górnych partii ciała jest bardzo dobra dzięki kontrafałdzie i wysokiemu wszyciu pachy. Nie próbowałem jeszcze natomiast jakichś większych ruchów. Dla mnie jest jeden zasadniczy test wygody - jazda samochodem ;) mam nadzieję, że go przejdzie, bo bardzo mi się podoba.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Teraz dopiero zauważyłem, że dla mnie te klapy byłyby już za szerokie. Dodatkowo, właśnie przez swoją obszerność powodują - domyślam się, że tylko optycznie na zdjęciach - wrażenie kwadratowych ramion, szczególnie kiedy płaszcz jest zapięty (zdj. 1). 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Chyba trochę kwestia perspektywy zdjęcia (nieco z dołu), a trochę mojej anatomii. Dodatkowo nie oczekiwałem naturalnej, włoskiej linii ramion w płaszczu o angielskim rodowodzie. Tutaj dwa przykłady mniej i bardziej współczesnych wydań o podobnym kroju.

D6BA817D-EAAC-4CB5-8F95-37F344C45838.thumb.jpeg.6e3f15c9ac1fa6bea94edb184947d2a3.jpeg
F02BA277-D6FE-4109-8B76-24C81EF40B7B.thumb.jpeg.82351bba56f85ebfaa0474dec1e74e6c.jpeg

7D17EC86-26A1-49C4-B337-BDF53084FF30.thumb.jpeg.d7bd241972a35f17a7eab6cfe4abfadb.jpeg

Co do klap to są szerokie, ale nie mam poczucia żeby nie współgrały z całą sylwetką. Trochę co kto lubi - Edward Sexton ceniony za swoje płaszcze lubi takie albo nawet jeszcze bardziej przerysowane proporcje. Zresztą zwracam uwagę na ramiona - nie wszystko musi być po włosku ;) 

5E1E6E49-0E69-44FF-8CF9-6BDDFC7E0AAF.thumb.jpeg.cb3916ba40adc929cd2be58456f9b0b8.jpeg

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 3