Skocz do zawartości

Płaszcz, kurtka, itd. - dyskusje i porady

jachobs

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem ją na poprzedniej wyprzedaży - na zdjęciach ładniejsza niż w rzeczywistości. Wypełnienie, o ile mnie pamięć nie myli to w rzeczywistości 50% down i 50% feather. Jakość organoleptycznie (nie użytkowo, bo jej nie kupiłem) moim zdaniem poniżej wykonania Inditexu.

Panowie - Aron, mr.vintage, swordfishtrombone czy jesteście pewnie, że nie pomyliliście tego płaszcza o który pytałem:

http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0291448002.html

z tym:

http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0334206001.html

Ja osobiście widziałem na żywo ten drugi i nie podobał mi się, natomiast tego pierwszego za 599 zł nie widziałem.

To ja mam jeszcze pytanie o promocji 2 za 1 w Bytomiu. Co sądzicie o jakości wyrobów tej firmy i na ile sezonów przetrzyma?

Bo zastanawiam się, żeby za jednym zamachem kupić dobrą parkę na zimę i pikowana husky na jesień.

Generalnie dość przyzwoicie, rok temu na spółkę z kolegą korzystałem z tej promocji. Z tej kurtki jestem bardzo zadowolony: http://www.bytom.com.pl/kurtki-i-plaszcze,kurtka-alaska-263-k-3860-20028-p

Ciepła, a materiał i wykonanie są dobrej jakości.

Ale dla równowagi brałem też jesienną kurtkę husky (na przecenie za ok. 150 zł) i po jednym sezonie na pikowanych szwach wychodzą nitki

Ale dla równowagi brałem też jesienną kurtkę husky (na przecenie za ok. 150 zł) i po jednym sezonie na pikowanych szwach wychodzą nitki

Z "prawdziwego" Barboura też wychodzą nitki. Wcale nie mniej niż z "podróbek".

Źródło: prawie 10 lat noszenia kurtek pikowanych przez ok. 6 miesięcy w roku.

Ja nosiłem tylko liddesdale (kończę drugą, trzecia jeszcze w szafie), a miałem też jakąś "podróbę" z TK Maxxa. Ze wszystkich po czasie wychodziły, chociaż przy Barbourze znacznie mniej. Zaznaczam, że bardzo mocno je eksploatuję i noszę praktycznie codziennie tak od października do marca - chyba, że ulewa.

http://sklep.prochnik.pl/glowna/2885-płaszcz-jz15-mallory-03.html- kupiłem. W ciemno i na dużym ryzyku, bo mając 183 cm wzrostu i dość krótkie ramiona, będę musiał na bank skracać rękawy. Ale wolałem to niż kupić na mniejszy wzrost - różnica w długości płaszcza to całe 5 cm! Mam nadzieję, że talia nie wypadnie mi na biodrach. Wziąłem też, po długich wahaniach, tęgość 54, bo chociaż na pewno bym się zmieścił w 52 na samą koszulę, to chciałem mieć swobodę przy założeniu na marynarkę. W związku z tym może będę chciał go bardziej wytaliować. Napiszę, jak do mnie dotrze i jak będzie po przeróbkach. Poza długością (wolałbym do kolan...) idealnie koresponduje z tym, czego szukałem.

Przymierzałeś? Bo ja byłem tylko przejazdem we Wrocławiu w zeszłym tygodniu, to mi Pani powiedziała, że te płaszcze jeszcze nie dotarły do sklepów stacjonarnych. Ale życiowo mi poradziła, w interesie firmy, żebym pomierzył inne modele 52 i 54, na niższy i wyższy wzrost. Bez tego kupiłbym 52 i byłoby nie do odratowania (bo nie wiem, jak schudnąć w barkach).

Cmon, co do kurtek zimowych Bytomia - ja w zeszłym roku w promocji 2x1 kupiłem te:

http://www.bytom.com.pl/kurtki-i-plaszcze,kurtka-malaspina-179-k-2679-13421-p

http://www.bytom.com.pl/kurtki-i-plaszcze,kurtka-antarktyda-179-k-2673-13389-p

Jestem zadowolony. Melaspina używana często, żadnych oznak zużycia, żadne nitki nie wyłażą, jest ciepła, wygodna i przyzwoicie wygląda.

Antarktyda troszkę gorsza - nieco "taniej" wygląda, ale też było warto i nic się z nią złego nie dzieje, ale używałem rzadko.

Ważna uwaga, w rzeczywistości są nieco ciemniejsze (podobnie jak garnitury i marynarki, które porównywałem na żywo ze zdjęciami w sklepie netowym). Oni chyba robią te zdjęcia za mocno oświetlając kurtki, bo tak jak na tych zdjęciach to wyglądają na żywo z Słońcu.

W tym roku kupiłem dopiero co płaszcze wełniane w tej promocji. Dam znać, jaka jakośc, jak dojdą i przetestuję.

http://sklep.prochnik.pl/glowna/2885-płaszcz-jz15-mallory-03.html- kupiłem. W ciemno i na dużym ryzyku, bo mając 183 cm wzrostu i dość krótkie ramiona, będę musiał na bank skracać rękawy. Ale wolałem to niż kupić na mniejszy wzrost - różnica w długości płaszcza to całe 5 cm! Mam nadzieję, że talia nie wypadnie mi na biodrach. Wziąłem też, po długich wahaniach, tęgość 54, bo chociaż na pewno bym się zmieścił w 52 na samą koszulę, to chciałem mieć swobodę przy założeniu na marynarkę. W związku z tym może będę chciał go bardziej wytaliować. Napiszę, jak do mnie dotrze i jak będzie po przeróbkach. Poza długością (wolałbym do kolan...) idealnie koresponduje z tym, czego szukałem.

Ciekaw jestem Twoich wrażeń. Ja również przymierzałem płaszcze z tej "kolekcji" i byłem zdegustowany. Mają mocno wypełnione ramiona. Jeśli wziąłeś rozmiar większy niż zazwyczaj nosisz to stawiam, że będzie zbyt szeroki w barkach i karykaturalny. Rękawy maja przerżnięte dziurki (na 99%) i zakres korekty "dołem" jest niewielki. Napisz koniecznie jak dojdzie.

Ciekaw jestem Twoich wrażeń. Ja również przymierzałem płaszcze z tej "kolekcji" i byłem zdegustowany. Mają mocno wypełnione ramiona. Jeśli wziąłeś rozmiar większy niż zazwyczaj nosisz to stawiam, że będzie zbyt szeroki w barkach i karykaturalny. Rękawy maja przerżnięte dziurki (na 99%) i zakres korekty "dołem" jest niewielki. Napisz koniecznie jak dojdzie.

Wypełnienie ramion mi nie przeszkadza (powiedział zawołany nosiciel garniturów od CT :D). O to, czy dziurki są przecięte, zapytałem w sklepie, i byłem zapewniony, że nie, chociaż przyznaję - nie sprawdziłem (a powinienem). Zaproponowano mi nawet *dowolne* skrócenie w cenie płaszcza przy zakupie w salonie. Może to tylko taka sztuczka. A rozmiar... hm, to dłuższa historia, ale i tak wziąłem mniejszy, niż zazwyczaj noszę i jeśli jest taki, jak płaszczy, które przymierzałem, jestem spokojny. 52 był OK na koszulę, ale z marynarką i szalikiem - ciasnawy. 54 z marynarką (tweedową) i szalikiem leżał bardzo ładnie.

No nic, napiszę jak dojdzie. Zawsze mogę odesłać za gratisa - bez tej możliwości bym nie kupił.

A co Panowie sądzą o płaszczu MD personal tailoring?

http://www.massimodutti.com/pl/en/c1479507.html

Szukam jakiegoś klasycznego płaszcza, z dobrego materiału. Czy ten płaszcz można zaliczyć do klasycznych? Chodzi mi o długosć, ilość guzików, itp.

Czy ktoś miał okazję go oglądać? Jestem z Krakowa i panie w salonach powiedziały, że personal tailoring jest wyłącznie w salonach w Warszawie.

Czy za podobną cenę można mieć bespoke o podobnej jakości? Czy ktoś może polecić w Krakowie pracownię, gdzie podejmą się takiej pracy?

Pozdrawiam.

A co Panowie sądzą o płaszczu MD personal tailoring?

http://www.massimodutti.com/pl/en/c1479507.html

Szukam jakiegoś klasycznego płaszcza, z dobrego materiału. Czy ten płaszcz można zaliczyć do klasycznych? Chodzi mi o długosć, ilość guzików, itp.

Czy ktoś miał okazję go oglądać? Jestem z Krakowa i panie w salonach powiedziały, że personal tailoring jest wyłącznie w salonach w Warszawie.

Czy za podobną cenę można mieć bespoke o podobnej jakości? Czy ktoś może polecić w Krakowie pracownię, gdzie podejmą się takiej pracy?

Pozdrawiam.

Tak, to nie tylko w miarę klasyczny polo coat, ale także bardzo ładny płaszcz. Mógłby mieć szersze klapy. Jest też dość drogi i tu nie jestem pewien, czy użyta wełna wielbłądzia uzasadnia tę cenę. W każdym razie to i tak jeden z tańszych płaszczy 100% camel, jakie widziałem.

Panowie, przeglądam ostatnie posty i albo są tutaj kurtki zimowe albo klasyczne płaszcze, które nadają się raczej na jesień...

A szukam dla siebie ubrania na zimę (także tą prawdziwą: ze śniegiem i mrozem) - czy ktoś kojarzy płaszcz w wersji klasycznej, ale naprawdę ocieplony i z rozwiązaną kwestią szyi/ klap (szalik to jednak za mało)? 

Zupełnie nie mogę czegoś takiego znaleźć więc bede wdzięczny za pomoc:)

Ciekawe pytanie. Choć mnie bezpośrednio nie dotyczy, chętnie poznałbym odpowiedź.

Osobiście szukałbym w kierunku kożucha (shearling coat). Wydaje mi się nawet, że w niektórych regionach Polski łatwo byłoby znaleźć producenta i może nawet namówić na bespoke. Nigdy się tym szczególnie nie interesowałem, ale z tego, co widziałem, "na (Dzikim) Zachodzie" gustowne kożuchy potrafią osiągać zawrotne ceny.

Trochę krótki; płaszcz powinien być do kolan lub dłuższy (ewentualnie niewiele krótszy). Ale to znak czasów, jak jesteś młody i szczupły, to ja bym się nie przejmował.

Za dowód niech posłuży, że sam kupiłem model beżowy (który za tę samą cenę ma domieszkę kaszmiru).