Skocz do zawartości

Płaszcz, kurtka, itd. - dyskusje i porady

jachobs

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Zastanawiam się nad zakupem trencza, ale nie wiem, czy na mój wzrost (167cm), nawet przy szczupłej sylwetce (93cm w klatce piersiowej), dwurzędowy płaszcz/kurtka będzie dobrym wyborem. Aktualnie w sklepach jest bardzo ograniczony wybór i ciężko coś nawet przymierzyć. Od razu zaznaczam, że wolałbym raczej krótki (na pewno przed kolano), dopasowany płaszcz. Jaką długość byście mi doradzili?

Lepiej taki krótki nieco poniżej pasa https://secure-i6.ztat.net//large/CF/52/2L/00/2Q/11/CF522L002-Q11@8.1.jpg

Czy trochę dłuższy mniej więcej do końców palców u rąk https://secure-i2.ztat.net//large/M0/82/2N/00/3C/11/M0822N003-C11@14.jpg

Jeśli nie warto iść w trencz przy takiej posturze, to będę musiał pomyśleć o czymś innym.

Ten pierwszy to taki pół-trencz raczej ;) Ale w sumie mniejsza o nazwę, jeśli rzecz się podoba. Tyle że mi się nie podoba, ma dziwny kołnierz (bardziej jak ze zwykłej kurtki), no i jednak długość drugiego wygląda zdecydowanie lepiej. Spod pierwszego może wychodzić marynarka, a bonusem drugiego jest to, że nada się do zestawów luźniejszych, jak i bardziej formalnych. Sam mam coś w tym typie (Vistula sprzed kilku sezonów, bardzo porządna rzecz) i uwielbiam.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Szukam kurtki na okres wiosna/lato, najlepiej czuję się w wełnianej bosmance, ale będzie w niej za ciepło.

Pikowane kurki od Berga wyglądają dla mnie trochę zbyt sportowo.

Trencz to nie mój styl.

Czy bawełniana bosmanka lub krótki płaszcz będzie dobry na tę porę roku?

/Najlepiej kolor granatowy, budżet 500zł, 23 lata, do jeansów i skórzanych GB.

• 3 months later...

@Cmon - SuitSupply ma krótkie i dopasowane. Teraz w sklepie jest pare modeli z zeszłej zimy, ale pod koniec sierpnia wejdzie nowa kolekcja - zapewne bedą takie jak szukasz.

A coś z niższej półki cenowej? Budżet mam 700-800zł.

Dodam, że chce aby to była jednorzędówka, a nie jak na zdjęciu - dwu.

Ktoś miał doświadczenia z bosmankami Alpha Industries / Schott? Mam od nich kurtki (z których jestem zadowolony) i się zastanawiam czy warto iść w kierunku tych firm także w przypadku nieco bardziej eleganckich opcji. Planuję zakup bosmanki (i tu rozważam te dwie firmy, ale jestem otwarty również na inne propozycje w zbliżonym budżecie do 1000 PLN) oraz czegoś bardziej eleganckiego, pewnie w miarę krótkiej dyplomatki (mam 173 cm wzrostu). W przypadku tej drugiej - kompletnie nie mam pomysłu od jakich marek, w podobnym budżecie - zacząć w ogóle szukać. 

Najlepiej coś z opcją przymiarki, a nie ściągania w ciemno ze Stanów. 

Witajcie.

Jestem w trakcie poszukiwania okrycia wierzchniego na okres jesienny/wiosenny. Mieszkam w UK, dlatego chciałbym posiadać coś dobrze chroniącego przed deszczem i wiatrem. Jedna z opcji to woskowany Border Barbour w kolorze granatowym - model dłuższy, ubierany głownie pod marynarki, garnitury robocze. Mam 190cm wzrostu, jestem szczupły i dość młody, czy myślicie ze to dobra opcja? Czy jednak lepsza opcja będzie model krótszy lub jakiś raincoat?

Inne opcje:

https://www.outdoorandcountry.co.uk/barbour-lightweight-durham-waterproof-jacket.html?Navy

http://www.hawesandcurtis.co.uk/hawes_and_curtis_mens_quality_navy_raincoat-copzk003-g01

• 1 month later...

Podbijam znowu wątek. Gdzie mogę kupić kurtkę parkę wypełnianą puchem/pierzem lub wełniany płaszcz (tutaj dodatkowy wymów, aby kołnierz był sztywny i nie opadał jak się go postawi, aby chronił od wiatru). Obie mniej więcej do połowy pośladków i dobrej jakości w cenie do 900-1000zł?

Przeszukałem Zalando i nic ciekawego nie znalazłem lub nie potrafię szukać...

Byłem także w TK Maxx i też słabo.

Znalazłem kilka ciekawych, na stronie Mango, po względem wyglądu, bo są minimalistyczne, ale martwi mnie jakość oraz dziwne oznaczenia typu: "Wypełniacz: 50% szary kaczy puch,50% szary puch kaczy" np. tutaj: https://shop.mango.com/PL/p0/mezczyzna/odziez/plaszcz/puchowa-kurtka-z-kapturem/?id=53063537_08&n=1&s=prendas_he.abrigos_he&ident=0__0_1444172049057&ts=1444172049057

To chyba niestety jeżeli nie TKMaxx to albo 900-1000, albo dobrej jakości...

Sprawdź przecenioną Barbour Fairford na Country Attire, ale a. nie wiem czy tego szukasz; b. rozmiary przebrane; c. wypełnienie syntetyczne. Fjallraven, Hackett, Woolrich, Belstaff, Canada Goose to wszystko dużo powyżej budżetu.