Skocz do zawartości

Płaszcz, kurtka, itd. - dyskusje i porady

jachobs

Rekomendowane odpowiedzi

To nawet plus,  że trochę niższy jesteś, bo wydaje mi się, że jeśli ten trencz będzie sięgał Tobie niżej nad kolano, niż modelowi, to będzie ładnie wyglądał. Jak dla mnie fakt, że jest dwurzędowy + kolor jak najbardziej na plus. Czy warto, tego nie wiem, ale chyba w takiej cenie trudno znaleźć alternatywę. A i bawełna, bawełnie nie jest równa. Może być tak, że założysz i od razu będziesz wiedzieć, że to jest to, czego szukałeś i chciałbyś w nim chodzić codziennie, a może być niestety tak, że tkanina będzie bardzo sztywna i nieprzyjemna.

Edit: chociaż jak tak teraz patrzę, to jak dla mnie klapy trochę małe, niezbyt ładnie wyglądają.

1. Czy taki pas na plecach (w moim przypadku ma jeszcze dwa guziki rozmieszczone symetrycznie, po obu stronach) wpływa jakoś znacząco na formalność jednorzędowej dyplomatki?
2. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z marką Rocha?

ad.1
Matringale-and-casentino-coat.jpg

@edit

Zdjęcie z bloga Szarmanta. Netykieta chyba nakazuje podać źródło, prawda?

post-4522-0-20649600-1396556773_thumb.jp

Zdjęcie średniej jakości, nie miałem dobrego światła.

Pod płaszczem jest marynarka, zakłada się ciężko(dość wąskie rękawy) ale jak się założy to wszystko gra. Materiał dość sztywny. Podobno wyglądam w tym prostokątnie. Co sądzicie? Brać większy czy wygląda ok?

Koval, myślę że jest to jednak płaszcz - sięga mi do pół uda. 

Rocha jak John Rocha?

http://johnrocha.ie

Marka sprzedawana w brytyjskiej sieci Debenhams. Szału nie ma.

Potwierdziam, miałem u nich kupioną torbę, pupy nie urwała.

Z małym opóźnieniem również potwierdzam - mam dwie pary spodni (jeansy i wełniane) i... rzeczywiście pupy nie urywają, na szczęście. :) Wełniane, choć nie są szczególnej jakości, to zimą dość czesto używane, jeszcze się trzymają i zapewne kolejną również posłużą.

Witam

czy ktoś miał do czynienia z wełną merynosów? Jak się sprawdza w warunkach zimowych?

pytam gdyż jestem ciekaw czy produkty są warte swojej ceny. Ostatnio zainteresowałem się tym oto przykryciem: http://opusfresh.com/collections/latest/products/gosling-coat

niestety na kickstartera gdzie był połowę taniej nie zdążyłem.

Pewnie się sprawdza, bielizna termoaktywna jest robiona właśnie z takiej wełny.

Wełna merynosów jest przyjemna w dotyku (nie drapie jak inne, więc np. sweter możesz założyć na gołe ciało). Wełna grzeje w zimie, chłodzi latem. Ponoć owce, z której produkuje się takie wełny żyją na terenach o zmiennej temperaturze.

Więcej info:

http://deluxe.trojmiasto.pl/Welna-z-merynosow-zima-grzeje-latem-chlodzi-n76722.html

• 4 months later...

Może to tylko kwestia zdjęcia ale wybacz - nic tu nie gra :(

A możesz rozwinąć co tu nie gra?

Mam nadzieje, że nie marka ani cena :)

Którą propozycję wybrać na jesień?

1: http://bytom.com.pl/kurtki-i-plaszcze,plaszcz-bd1-50-07c-111-k-1411-8862-p

2. http://www.zalando.pl/bugatti-prochowiec-niebieski-bu122h00b-k11.html

3. http://www.zalando.pl/pier-one-prochowiec-niebieski-pi922g01b-k11.html

Trzecia propozycja najbardziej mi się podoba, że względu na to, iż płaszcz jest dwurzędowy oraz w dość korzystnej cenie. Minusem jest nieznana "marka" oraz nieznana jakość bawełny.

Ogólnie to szukam granatowego klasycznego trencza w cenie <500 zł, pod którym mógłbym nosić marynarkę.

Widzisz jakieś? Daj namiar na dealera.

Nie rób sobie kpiny ze mnie.

Zapytałem co Tobie nie pasuje na zdjęciu, które podesłał Ingvar, bo też noszę się z zamiarem kupna jakiegoś wierzchniego okrycia. Może prościej, jakie masz uwagi odnośnie tego trenczu (płaszcza), jakie przedstawił Ingvar? Chętnie skorzystam z RZECZOWYCH  podpowiedzi, skoro już zabrałeś głos.

Napukanie kilku tysięcy postów nie zwalnia z rzeczowej odpowiedzi i nie upoważnia do robienia sobie jaj z mniej doświadczonych forumowiczów. Każdy zaczynał z podobnego pułapu, więc należy się trochę wyrozumiałości i szacunku.

Tworzycie elitę tego forum i stowarzyszenia to proszę o zachowanie się jak przystało i zachowanie poziomu.

• Oceniam pozytywnie 2

A możesz rozwinąć co tu nie gra?

Mam nadzieje, że nie marka ani cena :)

Ingvar nie podał ani marki, ani ceny, więc Xkoziol pyta Cię po prostu o dystrybutora tych płaszczy, tylko użył niefortunnego określenia;-)

A poważniej: odkopałeś post sprzed czterech miesięcy, odnosząc się do brakującej w nim informacji, Michał odpowiedział żartobliwie, a Ty się obrażasz. Na zdjęciu nic nie widać, tylko prawdopodobnie za duży płaszcz w ogólnym zarysie. Chyba nie ma co drążyć tematu.

Odpowiadając zaś na Twoje pytanie: najbliżej trencha jest ostatni płaszcz z trzech podlinkowanych, ale co do jakości, nie umiem nic powiedzieć o żadnym. Jeśli ma być wysyłkowo i tanio, można spróbować zamówić i ocenić jakość organoleptycznie przed ewentualnym odesłaniem. Patrzyłem w CT, Country Attire, Spartoo - nic nie ma.

• Oceniam pozytywnie 1

Ja się nie obrażam, tylko lekko się oburzyłem, bo nie dociera do mnie taki żartobliwy ton (podejrzewam, że stanowi on >50% wszystkich postów xkozioła), spytałem poważnie, to potrzebuje poważnej odpowiedzi, widząc, że kolega Ingvar podał producenta, więc od razu skapowałem o który płaszcz chodzi. 

White heaven słusznie zauważył, że  podlinkowałem go w 3 linku, więc chyba nie tak trudno ruszyć szare komórki i domyśleć się o co chodzi, ale czy się chce... :)?

Jeżeli się uniosłem, to przepraszam.

A post odkopałem, bo gdybym założył nowy temat na 100% zaraz posypały by się posty, że temat już był wałkowany i mam sobie poszukać, więc aby nie robić syfu, pociągnąłem temat dalej.

Tak więc z powyższych odpowiedzi wynika, że w sklepach totalny brak trenczy (trench coat), a już o takich dłuższych (poniżej kolana), nie wspomnę w cenie <1000 zł. Zatem szukam takiego budżetowego (na Zalando można odesłać). Ten z Bytomia mi się podoba, ale moja żona uważa że pasuje bardziej do kobiet (choć to przecież strój wojskowy-typowo męski), chyba że ten model jest jakiś lewy :)

Czy jak noszę marynarkę rozmiar (EUR) 52, to trencz też mam brać taki sam rozmiar, czy dodać 1-2 rozmiary, aby jeszcze wcisnąć pod niego marynarkę??

Czy jak noszę marynarkę rozmiar (EUR) 52, to trencz też mam brać taki sam rozmiar, czy dodać 1-2 rozmiary, aby jeszcze wcisnąć pod niego marynarkę??

To pytanie też już padało na forum, więc poszukaj i będziesz wiedział... :twisted:

...A tak poważnie, to nie ma reguły (piszę na podstawie własnych doświadczeń i wpisów kolegów ;-)  )- czasem ten sam rozmiar pasuje idealnie, a czasem trzeba brać płaszcz o rozmiar większy niż marynarka.

Marynarkę mam bez poduszek na szczęście.

Wydaje mi się, że rozmiar większy będzie optymalnym rozwiązaniem.

Zazwyczaj na stronach producentów odzieży jest pokazane jak zbierać miarę aby dobrze dobrać ubranie. Jednak wydaje mi się, że dotyczy to ciała bez ubrań, a jeżeli mierzysz okrycie wierzchnie na sezon jesień/zima, powinno się zbierać miarę w ubraniu. Tak mi się wydaje.