Skocz do zawartości

[Zaremba] Marynarka Harris Tweed

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marynarka jest na pełnej podszewce, dzięki temu mniej się zaczepia, a to i tak jest typowo zimowa marynarka.

W dniu 13.11.2021 o 19:03, Velahrn napisał:

Wygada bardzo ładnie. Jak prezentuje się środek, czy również robiłeś na półpodszewce? Czy tak sam Simon, możesz zapiać ją pod szyję?

Nie, choć czasem myślę o tym, że mogłoby to mieć sens.IMG_1856.thumb.jpeg.8d23ce8ba5e58895fa8c1ba4970b09f0.jpeg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, Servetch napisał:

Marynarka jest na pełnej podszewce, dzięki temu mniej się zaczepia, a to i tak jest typowo zimowa marynarka.

Nie, choć czasem myślę o tym, że mogłoby to mieć sens.

Byłem ciekaw, na co się zdecydowałeś. Ja mam dwie marynarki tweedowe - jedną na półpodszewce od Makarona, i drugą na pełnej podszewce od Błońskiego - a właściwie to garnitur - wrzucałem kiedyś tutaj zdjęcia:

Po półtora roku noszenia stwierdzam, że jednak podszewka jest potrzebna w takiej marynarce. Faktycznie, jak napisałeś, materiał się nie zaczepia, chodzi gładko, no i jest to marynarka zimowa (choć Twoja jest z Harris tweedu, więc zakładam, że ma co najmniej gramaturę 460 g/m2, ja mam trochę cieńsze 380/400 g/m2). Pomijam już fakt, czy coś takiego jak marynarka zimowa w ogóle istnieje, bo i tak raczej nie nosimy jej samej jako warstwy wierzchniej (choć można i tak), w pomieszczeniu mamy z reguły ogrzewanie.

Co do zapinania pod szyję, to jestem po prostu zaintrygowany taką opcją, jak ona wpływa np. na szerokość i wygląd klap. Myślę nad czymś takim, od kiedy zobaczyłem podobne rozwiązanie w bespokowej marynarce, która nosi Tomasz Miler (umieszczał on zdjęcia na blogu, chyba z 5 lat temu, od tego czasu okazjonalnie nagrywa w niej materiały na youtuba). Marynarka Simona, do której link tu wrzuciłeś, wygląda bardzo dobrze zapięta, ta Milerowa - trochę gorzej. Zastanawiam się jednak, na ile jest to praktyczne, bo tak ciasne zapięcie wyklucza właściwie cokolwiek pod szyja, no i sam tweed chyba daje nieprzyjemne odczucia tak ciasno wokół szyi (mam kurtkę Filsona z żywej wełny, właśnie tak zapinaną pod szyję, i nosi się... średnio zapiętą na ostatni guzik).