PawelR Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Nie do końca jestem przekonany jak zatytułować wątek, i gdzie go umieścić. Jestem jednak pewny że warto byłoby porozmawiać o firmach, które proponują szycie miarowe przez internet. Coraz więcej firm zauważam tego typu. Bezpośrednim powodem założenia wątku było ostatnie pytanie Sir Well Endowed'a o firmę tailoret - jak widzę nie tylko ja stawiam sobie różne pytania związane z taką usługą. Ma ktoś jakiekolwiek doświadczenia? Na początek: alhen.pl - wysłałem jakiś czas temu zapytanie o tkaniny nie raczyli odpowiedzieć ekrawiec.pl - kusi mnie marynarka klubowa tailoret.pl - wydaje się że ceny zbliżają się niebezpiecznie do ceny szycia u krawca, ale jeśli oferują wysoką jakość. Z drugiej strony ilość pomiarów które pobierają i opcji sylwetki itp. jest najbardziej rozbudowana. hmm dla mnie ma to sens wtedy kiedy cena byłaby niższa zdecydowanie od podobnej usługi u krawca. Dlatego sceptycznie podchodzę do firmy tailoret. Podejrzana wydaje mi się firma alhen która niestety nie chciała udzielić mi żadnych informacji o tkaninie. Cytuj
Pan Janusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Aż strach myśleć jak jakościowo musi wypadać garnitur za 300 zł z normalnej oferty No i koszule przez internet na miarę jest dość ciężko zamówić, by naprawdę była super, wymaga to paru podejść gdzie coś zawsze nie będzie grało. Garnituru się po prostu w ten sposób uszyć nie da. Cytuj
Sir Well Endowed Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Z tego co gdzieś się sam dowiedziałem, to firma tailoret ma klientów w Szwecji, którzy są zadowoleni i jest to tam dość popularne. Dalej, cena jest wysoka bo zawiera : poprawki u lokalnego krawca(za które płacą), cło, VAT - No w miarę to dla mnie to racjonalne. Szyją w Tajlandii - znowu ojciec mi opowiadał, że jego kolega regularnie lata tam, na wakacje i szycie garniturów. Z opowiadań wiem, że jest zadowolony i chwali sobie szycie w Tajlandii(choć sam ich nigdy nie widziałem na oczy tych ubrań). Cytuj
roland Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Z tego co gdzieś się sam dowiedziałem, to firma tailoret ma klientów w Szwecji, którzy są zadowoleni i jest to tam dość popularne. Dalej, cena jest wysoka bo zawiera : poprawki u lokalnego krawca(za które płacą), cło, VAT - No w miarę to dla mnie to racjonalne. Szyją w Tajlandii - znowu ojciec mi opowiadał, że jego kolega regularnie lata tam, na wakacje i szycie garniturów. Z opowiadań wiem, że jest zadowolony i chwali sobie szycie w Tajlandii(choć sam ich nigdy nie widziałem na oczy tych ubrań). Cena jest wysoka? 800 zł za garnitur z materiałem to wysoka cena? Strach myśleć jaka cena jest niska ... Czy zdajesz sobie sprawę, że garnitur, nawet najmarniej wykonany, maszynowo i najszybszymi metodami, ciągle wymaga ponad 30 godzin pracy? Do tego doliczamy wysyłkę, cło, vat, marżę i wychodzi nam, że krawiec pracuje za 3-5 zł za godzinę... rozpusta. Ma klientów w Szwecji którzy są zadowoleni - miliony much nie mogą się mylić... W skrócie nie wierzę w takie bajki, bespoke nie znosi kompromisów. Cytuj
mosze Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Jaki jest cel "bespoke" przez Internet? - koszty - nietypowa sylwetka - nietypowe zamówienie? W pierwszym wypadku rozsądną opcją jest RTW (wyprzedaż, oulet) poprawione u krawca. Efekt do bardzo dobrego (dopasowania) włącznie. Cytuj
Mitch Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Cena jest wysoka? 800 zł za garnitur z materiałem to wysoka cena? Strach myśleć jaka cena jest niska ... Czy zdajesz sobie sprawę, że garnitur, nawet najmarniej wykonany, maszynowo i najszybszymi metodami, ciągle wymaga ponad 30 godzin pracy? Do tego doliczamy wysyłkę, cło, vat, marżę i wychodzi nam, że krawiec pracuje za 3-5 zł za godzinę... rozpusta.Troche nie na temat może. Mieszkam w okolicy Vistuli i Garnitexu, Ryłko, Badura, Conhpol, Daniello. W Garnitexie (poliestrowe koszmarki za kilka stów) krawcowe z pewnego źródła szłyszałem, ze zarabiają max 1400pln W Vistuli pracuje sąsiadka znajomego i szyje po godzinach w domu bo też jakieś śmieszne pieniądze zarabia... Głównie jak w każdym molochu tłumaczenie, ze kryzys itp i co częste, że są to zawody na wymarciu i dlatego takie zarobki Nastały czasy gdzie o dobrego rzemieślnika naprawde trudno, ale na to wiele czynników się nakłada dlatego też młodzi wolą sie uczyć i w MC Donaldach robić dorywczo za te same pieniądze. Nie chodzi tylko o krawiectwo i pochodne w tematyce forum, ale też stolarka, restaurowanie samochodów i motocykli zabytkowych i wiele innych bo bądźmy szczerzy kto przy zdrowych zmysłach bedzie sie truł i męczył za kilka złotych posiadając ogromną wiedze i umiejetnosci mimo, ze nie ma wyksztalcenia wyższego. Cytuj
dsc Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 Jaki jest cel "bespoke" przez Internet? - koszty - nietypowa sylwetka - nietypowe zamówienie? W pierwszym wypadku rozsądną opcją jest RTW (wyprzedaż, oulet) poprawione u krawca. Efekt do bardzo dobrego (dopasowania) włącznie. Ja bym powiedzial ze tylko koszty i wymogi jak np. specyficzne wykonczenie, detale itp. W przypadku nietypowej sylwetki mozna zapomniec, ze bespoke przez internet da dobre rezultaty, bo kroje sa oparte na typowej/przecietnej budowie ciala. Tak naprawde to blizej takiemu 'bespoke' do RTW, jako, ze budowy ciala nie da nijak przetlumaczyc w wiadomosci email. Pozdrawiam, dsc. Cytuj
Pan Janusz Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 Jakby ktoś jeszcze nie był przekonany co do całkowitego braku zasadności szycia garnituru przez internet to polecam ten temat Mi w obecnej chwili to aż się włos na głowie jeży jak widzę te zdjęcia i zachęcam do wyciągnięcia nauki z mojego błędu. Cytuj
Sir Well Endowed Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 Tak na dobrą sprawę ciężko powiedzieć, czy to wina krawców, ponieważ sam piszesz, o kilku swoich pomyłkach. Wiadomo nie jest to "czyste" szycie na miarę co odzwierciedla się błędami. Druga sprawa, że taka oferta nie jest skierowana do osób z nietypową sylwetką( co podkreślał dsc i w pełni się z tym zgadzam). Bardziej traktował bym to jako alternatywę dla RTW, bardziej przypominającą MTM. Zdarzają się jednak dobrze uszyte rzeczy: https://forum.bespoke.pl/download/file.php?id=170 https://forum.bespoke.pl/download/file.php?id=174 - z 2 strony tematu podanego przez Ciebie. Wygląda to na prawdę dobrze. Podsumowując, jakby firmy miały dobrych ludzi od reklamy, dawno by zawitały na blogach macaroniego, szarmanta i mr. vintage - proponując im uszycie za darmo w ramach testu. Cytuj
roland Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 Tak na dobrą sprawę ciężko powiedzieć, czy to wina krawców, ponieważ sam piszesz, o kilku swoich pomyłkach. Wiadomo nie jest to "czyste" szycie na miarę co odzwierciedla się błędami. Druga sprawa, że taka oferta nie jest skierowana do osób z nietypową sylwetką( co podkreślał dsc i w pełni się z tym zgadzam). Bardziej traktował bym to jako alternatywę dla RTW, bardziej przypominającą MTM. Zdarzają się jednak dobrze uszyte rzeczy: https://forum.bespoke.pl/download/file.php?id=170 https://forum.bespoke.pl/download/file.php?id=174 - z 2 strony tematu podanego przez Ciebie. Wygląda to na prawdę dobrze. Podsumowując, jakby firmy miały dobrych ludzi od reklamy, dawno by zawitały na blogach macaroniego, szarmanta i mr. vintage - proponując im uszycie za darmo w ramach testu. Była już taka firma, co zawitała, i nie internetowe MTM, a prawdziwe MTM. http://www.szarmant.pl/relacje-z-szycia ... a-na-miare Jak się skończyło niech każdy sam oceni. Następnie po ocenie efektu u Romana prosiłbym abyście wzięli poprawkę na to, że nie będzie przymiarki, poprawek itd, a sam pomiar będzie dużo mniej precyzyjny i jakość wykonania zupełnie inna [jednak te internetowe garniturki szyte są w chinach/tajlandii] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi