Jump to content

Pacek leatherwork - wyroby kaletnicze

Recommended Posts

Witam serdecznie.

W tym wątku chciałbym zaprezentować Wam moje produkty.

Wszystkie są wykonywanie w 100% ręcznie. Używam skór i dodatków wysokiej jakości, przywiązuję wagę do jakości wykończenia. Cały czas się uczę poznając nowe materiały, techniki, narzędzia i doskonaląc warsztat.

Mam na imię Jakub. Moja przygoda z kaletnictwem rozpoczęła się w 2012 roku od pierwszej własnoręcznie uszytej pochwy na nóż. W międzyczasie zainteresowałem się klasyczną elegancją i co za tym idzie - wysokiej jakości galanterią skórzaną. Pomyślałem, że spróbuje swoich sił.

Duża część moich prac to produkty dla kobiet, ale co raz częściej pojawia się coś dla Panów. 

Poniżej trochę archiwalnych prac. Zapraszam do oglądania i komentowania. Nowe produkty będę wrzucał na bierząco w tym wątku.

fullsizeoutput_a.jpeg

P1230043.JPG

P2140022.JPG

P2140037.JPG

P3070058.JPG

P3070064.JPG

• Like 2
  • Upvote 3

• 1 month later...

A jedno oczko ściegu w górnym prawym rogu to gdzie się podziało? ;)

Koledzy nie pochwalili, więc ja pochwalę - widać twoje wysokie umiejętności, zielona damska torba w moim odczuciu genialna, plecak dosyć interesujący. Ogromny potencjał jest, będę śledził wątek. Kaletnictwo to takie hobby po godzinach czy już zajęcie zawodowe?

Jeszcze w kwestii logo - wg mnie idealne. Rzadko się zdarza, że widzę logo na galanterii i uważam, że jest fajne, a to jest. ;) 

• Upvote 1

• 1 month later...

Zakupione nowe skóry, to i uszyć coś z nich trzeba było. Cztery card holdery w różnych wariacjach kolorystycznych (oliwkowa i koniakowa skóra to Pueblo). Skóra to Maya z garbarni Conceria il Ponte - roślinnie garbowana skóra bydlęca, ręcznie wykańczana dla uzyskania efektu vintage. Jeżeli ktoś ma chęć na taki portfel, to wszystkie są dostępne.fullsizeoutput_96.thumb.jpeg.5812f21844248b37cfbf06ee681cd552.jpegfullsizeoutput_97.thumb.jpeg.dcc74fb2afa542c62f560407c54959ae.jpeg

• Like 5
  • Upvote 1

• 5 weeks later...
6 godzin temu, JakubPe napisał:

Portfel na karty, tym razem uszyty z francuskiej skóry koziej w kolorze Marine, podszewką z pomarańczowej kozy garbowanej chromowo. Ażurowanie w stylu brogue. Ja lubię odważne połączenia kolorów, a wg Was może być, czy mało męskie

Przepraszam, że się czepiam, ale portfel należy tylko do męskich akcesoriów? Połączenie kolorów mnie akurat się nie podoba, ale wcale nie uważam, żeby było nie męskie.

Uważam, że tego typu portfele są raczej typowo męskie, kobiety wolą większe, z dużą ilością "przegródek". Mam jedną żonę od pięciu lat i zbyt wielu kobiet nie znam na tyle dobrze, żeby wiedzieć jakie noszą portfele, ale te które znam, nie używają card holderów 😉. Dla mnie chyba nie ma kolorów niemęskich, to pytanie było postawione trochę żartobliwie. 

• Like 1

53 minuty temu, JakubPe napisał:

Uważam, że tego typu portfele są raczej typowo męskie, kobiety wolą większe, z dużą ilością "przegródek". Mam jedną żonę od pięciu lat i zbyt wielu kobiet nie znam na tyle dobrze, żeby wiedzieć jakie noszą portfele, ale te które znam, nie używają card holderów 😉. Dla mnie chyba nie ma kolorów niemęskich, to pytanie było postawione trochę żartobliwie. 

Luz. Ja zamieniłem swój pierwszy minimalistyczny (bardzo męski 😉)portfel na long wallet z wieloma przegródkami. Chociaż miałem do niego sentyment (pierwszy w miarę udany projekt), nigdy do niego nie wrócę właśnie przez małą "ładowność". Chciałem podobny podarować mojej żonie, ale jej bardziej przypadł do gustu biker wallet 😁 Nie było wyjścia - zrobilem taki jak chciała. Na szczęście w internecie jest masa szablonów.

• Upvote 1

• 2 weeks later...

Panowie, mam na sprzedaż taką torbę. Uszyta w całości ręcznie lnianymi nićmi, okucia z mosiądzu, nity przy rączkach miedziane. Wierzch torby jest z koniakowej, roślinnie garbowanej, cielęcej skóry, środek ze świńskiej licówki w kolorze bakłażanowym. Torba jest usztywniona pianką, w środku kieszeń na laptopa 15 cali i miejsce na trzy długopisy. Na zewnątrz dwie kieszenie, do których można schować rączki, posiada odpinany, bawełniany pasek na ramię. Skóra jest międlona, przez co w niektórych miejscach, może wydawać się jakby trochę pognieciona. Starałem się tak wykroić torbę, żeby miejsca te były jak najmniej widoczne. Co do ceny, proszę pisać, napewno się dogadamy 😉

fullsizeoutput_d6.thumb.jpeg.fd6d1318060ac341f8f74acce8e64c94.jpegP9050008.thumb.JPG.a96c0e7a4da8a5dca94263abeb9367e5.JPGfullsizeoutput_e0.thumb.jpeg.22133e669b8f8a0cc20c1c3c53ad94a6.jpeg

• 3 weeks later...

Na FB zrobiłem promocję na Dzień Chłopaka, to wrzucę też tu. Wszystkie produkty że zdjęcia w obniżonych cenach:

Card holdery po 120 zł

Portfel z kozy 300 zł

Etui na klucze i pióra po 80 zł

Wprawie wszystkie produkty pokazywałem w moim wątku, ale jak ktoś potrzebuje więcej szczegółów, to zapraszam. IMG_20200919_100533-01.thumb.jpeg.47ba2127ad8c94e9fa106b9ba833a533.jpeg

• Like 1
  • Upvote 1

• 3 weeks later...

W przypływie weny popełniłem ostatnio takie etui na karty, które może pełnić również rolę wizytownika. Uszyte z roślinnie garbowanej skóry, międlonej i wykańczanej olejami. Miękka i bardzo przyjemna skórka. Etui mieści 13 kart lub odpowiednio więcej wizytówek.

fullsizeoutput_122.jpeg

fullsizeoutput_11c.jpeg

PA070018.JPG

• Like 4
  • Upvote 3