Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Napisano 8 Październik 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 Cześć Zastanawiałem się, gdzie umieścić ten temat. A właściwie - czy parasol może być bespoke? Zdecydowałem jednak, że skoro ten konkretny parasol nie jest modelem sklepowym, i został on wykonany na moje zamówienie, to można uznać, że mieści się w tematyce podforum. Poza tym, ostatnio mało osób pokazuje tu swoje zamówienia i trzeba ratować poziom. Nie przedłużając, jedziemy! Od miesiąca chodził za mną temat parasola, jako że pogoda za oknem zaczęła dawać coraz więcej okazji do jego stosowania. Dotychczas używałem taniego parasola z Rossmanna, a chciałem mieć coś ładniejszego i trwalszego. Po szybkim researchu, już wiedziałem, czego chcę. Parasola z rękojeścią i drążkiem wykonanym z jednego kawałka drewna, oczywiście czarnego. Według mnie, istnieją dwa kolory parasoli. Czarny. I damski. Pewnie za to stwierdzenie tutaj, na BwB, spłynie na mnie hejt, ale uważam parasole w krateczki, kropeczki itd. za kobiece, tudzież dziewczęce. Pierwszym moim pomysłem, za Roetzelem, był pomysł zamówienie parasola w James Smith & Sons w Londynie (bo Swaine Adeney Brigg zbiera ostatnio sporo niepochlebnych opinii). Niestety, cena, wraz z przesyłką (40 funtów za przesyłkę, serio?!) i brak chętnych na forumowe zamówienie, mój zapał nieco ostygł. Wtedy napisał do mnie forumowy kolega @Dignito i zaoferował pomoc w zakupie parasola z rzymskiej pracowni Pasotti Ombrellas. Pasotti to firma, która dotychczas była podwykonawcą, a pod własną marką sprzedaje od niedawna. Na styleforum miała dobre opinie, problem był tylko taki, że... żaden z parasoli ze strony mi się nie spodobał. Pomijając kolekcję typu "czaszka i kryształki swarovskiego", parasole były zbyt kolorowe, a ja ... no właśnie, chciałem czarny. Całe szczęście, po kontakcie z firmą, gdzie napisałem, jaką chce rączkę/ drążek (w tych parasolach są one strukturalnie jednym i tym samym), kolor materiału (zakończenia oraz wielkości czaszy nie ruszałem, choć mają je różne na stronie) i ustaleniu ceny :), Pasotti przyjęło zamówienie. Zdecydowałem się na drewno z hickory tree / orzesznika amerykańskiego, który Wikipedia opisuje tak: Hickory wood is very hard, stiff, dense and shock resistant. There are woods that are stronger than hickory and woods that are harder, but the combination of strength, toughness, hardness, and stiffness found in hickory wood is not found in any other commercial wood. It is used for tool handles, bows, wheel spokes, carts, drumsticks, lacrosse stick handles, golf club shafts (sometimes still called hickory stick, even though made of steel or graphite), the bottom of skis, walking sticks, and for punitive use as a switch (like hazel), and especially as a cane-like hickory stick in schools and use by parents. W grę wchodził jeszcze jesion, dodatkowo był tańszy no ale ostatecznie padło na hikorę. Dwa tygodnie później miałem już swój parasol w domu. A wygląda on tak: Hikora ma bardzo wiele odcieni, bo to kilka blisko spokrewnionych ze sobą gatunków drzew, od ciemnej do jasnej, ja wybrałem jasną z ciemniejszymi pręgami. Tak prezentuje się po rozłożeniu. Materiał jest nieco zmięty z powodu zwinięcia go do transportu. Michał z Dignito zapewnił, że efekt znika po kilku wyjściach na deszcz. Rączka. A A tu widać ładnie cieniowanie rękojeści. Rączka ładnie przechodzi w węższą część, czyli drążek. Sam parasol jest bardzo solidny i bez problemu można go używać jako laski (ma też odpowiednią długość), ale przyznam szczerze, że dziwnie się czuje podpierając się nim. Będę wiec go nosił w ręku. Tak wygląda szpikulec. Wszystkie elementy są wykonane bardzo starannie. I ostatni rzut od dołu. Średnica czaszy to 110 cm. W sam raz dla mężczyzny, a i kobietka powinna się obok zmieścić ;). 13 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 Gratuluję zakupu! Mam parasol od CT, który jest wystarczająco dobry, nie potrafię uzasadnić zmiany, ale rozwiązanie solid stick bardzo mi się podoba. Jak dobrałeś długość, w podobny sposób jak kijków trekkingowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andells Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 Gratuluje zakupu! osobiscie z rynku parasoli polecam jeszcze Francesco Maglia/e. Do obejrzenia we Wrocławiu dla chetnych, ktorzy by chcieli kupic/pomacac organoleptycznie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dignito.Michał Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 33 minuty temu, Servetch napisał: Gratuluję zakupu! Mam parasol od CT, który jest wystarczająco dobry, nie potrafię uzasadnić zmiany, ale rozwiązanie solid stick bardzo mi się podoba. Jak dobrałeś długość, w podobny sposób jak kijków trekkingowych? Kwestia uzasadnienia zakupu jest raczej indywidualna. Nie od dziś wiadomo, że można do pracy jeździć autobusem komunikacji miejskiej, Fiatem500, Fordem Mondeo, Mercedesem S klasy lub być wożonym Bentleyem przez prywatnego szofera. Podobnie jest z parasolami jak i całą resztą przedmiotów w naszym życiu, przynajmniej moim zdaniem :). Jeśli chodzi o sam parasol i długość kijka, to nie wiem czy tutaj jest pole do negocjacji z producentem bo nie pytałem, kolega życzył sobie zmianę koloru czaszy parasola na czarną bo oryginalny projekt zawiera inną. Z tym jak widać nie było żadnego problemu 😁. Na koniec pozwolę sobie na nieco prywaty i dodam, że tego typu zamówienia realizuję zwykle dla moich stałych klientów a parasole nie stanowią części mojej stałej oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 8 Październik 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 Godzinę temu, Servetch napisał: Gratuluję zakupu! Mam parasol od CT, który jest wystarczająco dobry, nie potrafię uzasadnić zmiany, ale rozwiązanie solid stick bardzo mi się podoba. Jak dobrałeś długość, w podobny sposób jak kijków trekkingowych? Cześć. Nie ma szczerze pojęcia, jak dobrać prawidłową długość parasola :), zdałem się więc na producenta (poza tym mam bardzo standardowy wzrost, czyli 180 cm). Z pewnością jednak nie jest to jak w kijkach trekkingowych, gdyż te są dużo dłuższe. No i kijkami się odpychasz przy chodzeniu (mowię tu o nordic walking), podczas gdy laską/parasolem podpierasz. Tu dżntelmen podpierający się parasolem A A tu sportowiec z prawidłową długością kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 Piękny parasol. Można wiedzieć cenę? Edit. Cena na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi