Wuj Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 @lubo69 krótko - DZIĘKI. I wrzuć zdjęcia kurtki, jak już będziesz miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 22 Listopad 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 @Wuj, zapraszam do działu Kurtka skórzana:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny Napisano 8 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2020 Witam , mój pierwszy post zatem proszę o wyrozumiałość Osobiście mam 2 kurtki od Aero .Z uwagi na zamiłowanie militarnym stylem czywiście jest to A2 oraz D1 .Obie kurtki są wspaniałe i oczywiście ulubione Mam też Irvin jacket od Eastmana .Jakość w wykończeniu , bo oczywiście to stylowo różne kurtki jest porównywalna z Aero .Zresztą , spory o wyższość produktów miedzy Aero a Eastman to niekończąca się historia Co do kurtek CRJ ostatnio nabyłem Vanson Comet . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyt Napisano 13 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2020 Polecam ich wyroby ze skóry Horween CXL no.8, jest to przepiękny, woskowany pull-up...szkoda tylko, że z konia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Napisano 24 Lipiec 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2023 To i ja dorzucę moją kurtkę od Aero Leathers. Myślałem, myślałem i w końcu zamówiłem. Model to Dustbowler, klasyka z lat '30, krótka i dopasowana. Podszewka - lochcarron wool tartan. Skóra (najważniejsze) to brown kelpie front quater horsehide, czyli gruba, ale bardzo miękka skóra z garbarni Charles Stead. Wahałem się, czy nie brać kurtki z Horween Horsehide Chromexcel, ostatecznie jednak nie chciałem aż takiego pancerza ;). Z ciekawostek - kurtka ma oryginalny NOS z lat 30 firmy Hookless. Panele z tyłu są w pełni funkcjonalne, czyli np. rozkładają się przy wyciąganiu rąk do przodu. Jakość wykonania - marzenie. Jedyne co, to teraz trzeba poczekać do jesieni... 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2023 Bardzo dobra decyzja. Kurtka wygląda świetnie! W dodatku możesz wyciągać ręce do przodu! Ja mogłem dopiero po roku noszenia!😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyt Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 W dniu 24.07.2023 o 14:02, Velahrn napisał: Z ciekawostek - kurtka ma oryginalny NOS z lat 30 firmy Hookless. Czy chodzi o jakiś haczyk? Piękna kurtka i te niciki na dole, guziki drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 W dniu 21.11.2018 o 19:15, lubo69 napisał: Pokazany na ostatnim zdjęciu zamek Hookless (japońska replika zamka nieistniejącej już firmy, która przekształciła się w Talon) wymaga przyzwyczajenia; zapina się jakby odwrotnie (rozpinając wysuwa się lewą połę, nie prawą). Otwory po bokach to nity mocujące zamek (w tym miejscu nie ma zwyczajowej taśmy, tylko blaszki). Guziki nie są drewniane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 5 godzin temu, Zbyt napisał: Czy chodzi o jakiś haczyk? Piękna kurtka i te niciki na dole, guziki drewniane? Nazywa się tak, bo to była pierwsza firma, stosująca zamek błyskawiczny bez haczyków. Pierwsze zamki wyglądały tak: Guziki nie są drewniane, podejrzewam, że kostne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyt Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 Marzą mi się te zamki, w Polsce chyba nie do zdobycia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 30 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2023 W dniu 24.07.2023 o 16:54, lubo69 napisał: Bardzo dobra decyzja. Kurtka wygląda świetnie! W dodatku możesz wyciągać ręce do przodu! Ja mogłem dopiero po roku noszenia!😉 Swoją drogą, grubość skóry to w ogóle ciekawa sprawa. Aero Leathers jest znane z używania najgrubszych skór na rynku, m.in twojej Chromexcel Fron Quater Horse Hide, lub wersji z byka - Steerhide. Natomiast sama firma przyznaje, że historycznie były używane cieńsze skory - nie tak cienkie, jak w "galerio-handlowych" kurtkach, ale nie tak grube, jak potwory od Horweena. Na przykład, Aero odradza szycie kurtek ze ściągaczami, np. A-2, z CXL FQHH. Bo np. A-2 była zaprojektowana dla innej, cieńszej i bardziej miękkiej skóry, a przy sztywniejszych jej wersjach nie układa się poprawnie. Stąd też te wszystkie chinch backi, action backi i podobne wynalazki stosowane w czasach, gdy tkaniny nie były elastyczne - po prostu wtedy były potrzebne (i niekiedy nadal dzisiaj są potrzebne, jeśli wykorzystujemy sztywne materiały). Albo inaczej - jeśli zrobisz sobie płaszczyk z wełny 420 g/m2, to obojętnie jaki fason, zapewne będzie wygodny. Jeśli zaś szyjesz z grubego sukna o gramaturze 800-900 h/m2 (ja np. mam sukno wełniane 990 g/m2 - sic! - od Fox Brothers), to potrzebujesz pewnych udogodnień, aby ruszać rękami ;). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi