TYTUS Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Fotograf jest właścicielem zdjęć i może nimi dysponować do woli. Tak jak również nikt nie może Ci zabronić fotografowania ulic, elewacji budynków itp. Od kilku lat również zniesiono opłaty za fotografowanie wewnątrz muzeów będących obiektami państwowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Powiem szczerze, że nie rozumiem Twojej odpowiedzi (tzn. nie rozumiem, w jakim sensie jest odpowiedzią na moje wątpliwości). Edit: niestety, przez przypadek usunąłem mój oryginalny post, który zapoczątkował dyskusję. Wyraziłem w nim wątpliwość, czy można publikować zdjęcia bez zgody widniejących na nim osób. Za zamieszanie przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Moim zdaniem Scott Schuman robi równie wiele zdjęć zastanych, co pozowanych. Co do kwestii etyczno-prawnych. Fotografować można oczywiście każdego, a fotograf jest właścicielem zdjęcia, ale wizerunek nadal pozostaje własnością fotografowanego. Nie można więc publikować jego zdjęcia bez jego zgody (chyba że jego postać jest częścią większej całości, tłumu albo nie da się go zidentyfikować). Mimo to byłbym przeciw zamazywaniu twarzy. Nie sądzę by ten Wenecjanin trafił na polskie forum, a nawet gdyby trafił, nie miałby raczej pretensji, że zachwycamy się jego stylem. Bardzo ładne zdjęcia pięknie ubranego dżentelmena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 23 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Będzie dobrze a tak serio to nie ma etycznych podstaw do tego abym publikował swoje zdjęcia z Wakacji z internecie. Żaden paparazzi nie prosi o zgodę na umieszczenie zdjęć z gazecie czy internecie. Jeśli masz więcej wątpliwości to zapraszam na PW aby nie zaśmiecać wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Są przede wszystkim prawne względy i nie można po prostu ludziom robić zdjęć na ulicy i później publikować ich w internecie. Przykład z paparazzi nie jest trafiony, bo oni zazwyczaj jednak robią zdjęcia osobom publicznym. Z ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. 2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: 1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych; 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza. Tak więc paparazzi publikując zdjęcia z ulicy też łamią prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 23 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Po pierwsze poproszę o konkretny paragraf zabraniający mi robienia zdjęć. Po drugie zapraszam do nowego wątku aby nie robić OT. TYM SAMYM ZAMYKAM DYSKUSJĘ PRAWNYCH PODSTAWACH FOTOGRAFII. PROSZĘ O UTWORZENIE NOWEGO TEMATU LUB SKIEROWANIA UWAG NA PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Posty przekleję, jak będę miał więcej czasu - wieczorem lub jutro (chyba, że ubiegnie mnie inny moderator), proszę się nie obawiać. Kwestia wydaje mi się ważna - należy ją rozstrzygnąć, a następnie umieścić wskazówki w odpowiednim miejscu, np. w regulaminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 23 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Mnie również wydaje się ważna i chciałbym poinformować większość użytkowników o ich możliwościach. Tymczasem proszę o wypowiedzi na temat mojej relacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Po pierwsze poproszę o konkretny paragraf zabraniający mi robienia zdjęć. Nie udawaj że nie rozumiesz o co chodzi. Nikt nie mówi o robieniu zdjęć tylko o ich rozpowszechnianiu (czyli np. publikacji w internecie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Przeklejcie potem tamte posty, ja swój skopiuję. Z ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. 2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: 1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych; 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza. Tak więc paparazzi publikując zdjęcia z ulicy też łamią prawo. Odpowiadając na pytanie - nikt nie zabrania Ci, TYTUSIE, robienia zdjęć, prawo zabrania natomiast ich nieautoryzowanej publikacji. Trzeba było podejść do pana wenecjanina i poprosić o zgodę na publikację, a jak nie - zamalować twarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Temat utworzony w sali klubowej, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Wydaje mi się, że w kontekście rozpowszechniania cudzego PRYWATNEGO wizerunku nie trzeba sięgać do prawa, tylko powinna wystarczać zwykła przyzwoitość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Można by to przenieść do świeżo założonego tematu o prawie, nie ma sensu tworzyć tematów o tak wąskiej tematyce chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kynio Napisano 23 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2011 Panowie, O CO chodzi? Jaki Wenecjanin? Fajnie by było, gdyby przy przenoszeniu tematów było kilka słów sprostowania o co chodzi, albo lepiej, link do tematu z którego jest przeniesiony. Edit: Ok, znalazłem temat. Poniżej wklejam link dla potomnych: viewtopic.php?p=39793#p39793 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi