torunianin Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Swego czasu miałem okazję odwiedzić ciekawe miejsce, na mapie Warszawy, które od wielu lat słynie z produkcji krawatów. Wybór wzorów krawatów nie jest zbyt duży, ale można spróbować coś wyłowić. Dla mnie największą zaletą jest możliwość szycia krawatu na miarę, co przy moim wzroście i ciągłym problemie za krótkich krawatów i małych węzłów jest bezcenne. Wszystko za rozsądną cenę 150 zł. Problem w tym, że nie ma zbyt dużego wyboru materiałów. Ale i tu jest miłe zaskoczenie. Można przynieść swój materiał i za cenę kilkudziesięciu złotych można zlecić uszycie krawatu. Można również uszyć sobie poszetkę z powierzonego materiału. Obsługa wyjątkowo miła i na poziomie, co się już niestety rzadko zdarza, szczególnie w galeriach i sklepach sieciowych marek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 A czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić dobrej jakości jedwab/kaszmir/wełnę na krawat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macaroni Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 W MM byłem nie raz i mam poczucie straconego potencjału. 50 (albo więcej) lat tradycji- to jednak ma ogromny potentcjał marketingoty. Same krawaty są według mnie po prostu brzydkie. Ja zanoszę tam swoje do skrócenia i naprawy. Kosztuje to 15 zł i jest zrobione estetycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojvv Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 A czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić dobrej jakości jedwab/kaszmir/wełnę na krawat? Jutro odbieram muszkę zamówioną w MM Krawaty (uszytą z własnego materiału) i przy okazji zapytam gdzie można się zaopatrywać w tkaniny krawatowe. Myślę, że wełny i kaszmir kupimy po prostu w sklepach z materiałami na garnitury (np. w Wawie w Merino lub w sklepie przy Orlej). Pozdr, wojvv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 OK, sam rozważałem wykorzystanie resztek wełny, z której szyty był garnitur, na krawat, ale mam wątpliwości, czy ten rodzaj wełny jest odpowiedni. Kilka wełnianych krawatów, jakie posiadam, jest chyba ze znacznie grubszego materiału niż moje garnitury, ta wełna jest też bardziej włochata. A czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić dobrej jakości jedwab/kaszmir/wełnę na krawat? Jutro odbieram muszkę zamówioną w MM Krawaty (uszytą z własnego materiału) i przy okazji zapytam gdzie można się zaopatrywać w tkaniny krawatowe. Myślę, że wełny i kaszmir kupimy po prostu w sklepach z materiałami na garnitury (np. w Wawie w Merino lub w sklepie przy Orlej). Pozdr, wojvv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojvv Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Rozmawiałem dzisiaj z paniami w MM Krawaty na temat materiałów na krawaty. Panie potwierdziły moje przypuszczenia, że tkaniny ubraniowe także mogą mogą być użyte. Dostałem także wskazówki gdzie szukać jedwabiu na krawaty: 1. sklep w CH Land koło stacji metra Stokłosy 2. sklep Fei-Long przy ul. Szlenkierów (dzięki damiance za poprawkę nazwy) 3. "sklep na tyłach Nowego Świata". Jak widzicie, adresy nie są zbyt kompletne, ale spróbuję w ciągu tygodnia je "doprecyzować". Pozdr, wojvv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 http://www.feilong.pl/ pozdrawiam, d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojvv Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Idąc śladem wskazanym przez damiance próbowałem dzisiaj sprawdzić sklep Fei-Long, niestety jest otwarty tylko do 16-tej, może w sobotę pójdzie mi lepiej? Sklep w Centrum Handlowym LAND mieści się na parterze w "przegródce" 157 i nazywa się "Sklep Bławatny". Mają całkiem niezły wybór jedwabi (głównie gładkich i drukowanych), wełen i najróżniejszych mieszanek, w tym wełny i kaszmiru. Słabo jest z jedwabiami żakardowymi - znalazłem tylko kilka wzorów. Za to wełny są w dużym wyborze - i te na garnitury lub płaszcze i te, które mogą być dobre na krawaty. Ja szczególnie polecałbym na krawaty kratki lub melanże. Wełny włoskie w cenach ok. 129-179zł/mb. Jest też duży wybór tkanin podszewkowych. Wszystkie materiały są w małych belach z opisem składu surowcowego ceny i kraju producenta. "Sklep Bławatny" nie ma strony internetowej (i chyba nie zamierza jej mieć), więc ocenić jego ofertę możecie tylko osobiście. Pozdr, wojvv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaki Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 http://www.sklepblawatny.pl/ Ile potrzeba materiału na krawat w standardowym rozmiarze? Jak byście przetłumaczyli grenadine silk? Po prostu jedwab grenadynowy? Coś takiego jak tutaj http://www.harvieandhudson.com/shopping ... _Silk_Ties Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fingor Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 To po prostu grenadyna. Można tam kupić ten materiał? Regularnie odwiedzam sklepy w Krakowie, w których krawaty z grenadyny się pojawiają, jednak jeszcze mi się nie poszczęściło. Uszycie krawata mogłoby być rozwiązaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torunianin Posted February 10, 2011 Author Report Share Posted February 10, 2011 Zamówiłem pierwszy krawat bespoke w MM i jestem zadowolony. Krawat został uszyty z jedwabiu, który kupiłem w Mimozie przy Nowym Świecie. Jedwab nie jest może idealny na krawat, ale był w pięknym kolorze, dlatego zdecydował się go kupić. Jeśli chodzi o jakość wykończenia to jestem pozytywnie zaskoczony. Stosunk jakości do ceny świetny. Nie wiem jak będzie się spisywał w użytkowaniu, szczególnie czy wkład będzie trwały. Z tego co mi mówiły panie z MM, to wkłady są jedwabno-wełniane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaki Posted February 11, 2011 Report Share Posted February 11, 2011 To po prostu grenadyna. Można tam kupić ten materiał? Regularnie odwiedzam sklepy w Krakowie, w których krawaty z grenadyny się pojawiają, jednak jeszcze mi się nie poszczęściło. Uszycie krawata mogłoby być rozwiązaniem Nie wiem, ale spróbuje się dowiedzieć. Krawaty grenadynowe są bardzo rzadko w przecenie. Ceny od 60 euro w górę więc stąd moja inicjatywa, a zależałoby mi na poszerzeniu kolekcji o kilka grenadyn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Zostało mi ok 60cm materiału po szyciu spodni, szkoda było wyrzucać, będzie służyć jako krawat. 100% wełna, ciemnoszara krata PoW, co do wykonania nie mam żadnych zastrzeżeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proceleusmatyk Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Ile minimalnie potrzeba materiału na krawat? Chodzi o krawat całkiem krótki (do spodni o podwyższonym stanie, czyli z 120 cm?), lecz szeroki (9 cm). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciato Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Jak prosty wzór/gładki to ok 30, jak paski lub kratka po skosie to ok 60cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Około 60 cm, przy czym jeżeli materiał będzie miał szerokość 150cm, to wystarczy na 3-4 sztuki (sprawdzone empirycznie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d_box Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Widziałem dzisiaj u Bławatnego piękną dzianinę jedwabną w kolorze butelkowej zieleni i wpadł mi pomysł uszycia z niej krawata. Czy taka tkanina nadaje się na krawat, jej wada jak ujęły to panie w sklepie to brak sztywności ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojvv Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Wiele zależy od rodzaju splotu dzianiny ale odpowiedni wkład powinien rozwiązać problem. Jak wygląda ta dzianina - czy jak ta stosowana w knitach? Czy masz może zdjęcie lub próbkę tej dzianiny, z którą mógłbyś pójść na konsultacje do MM Krawaty? Pozdr, wojvv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d_box Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Niestety nie mam ale może uda mi się zdobyć. Dzianina jest podobna do tej w knitach wełnianych obecnie dostępnych w Vistuli ale sporo drobniejsza jedynym jej mankamentem jest grubość. Po telefonicznej konsultacji z firmą MM Krawaty wyszło że uszyć się da bo podszyją ja podszewką ale jej grubość spowoduje to że krawat stanie się bardzo gruby na obszyciach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojvv Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 No tak, panie z MM Krawaty do wszystkiego chcą dodawać "podszewki". Nawet kiedyś podobno proponowały je do 7 folda Zaciekawił mnie ten kolor butelkowej zieleni. Myslę, że też taki krawat zamówię ale wprzódy obejrzę odcień. Pozdr, wojvv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Od wczoraj bezskutecznie próbuję się do nich dodzwonić. Ktoś coś wie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d_box Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Ja się dodzwoniłem za pierwszym razem wczoraj ale we wtorek dopiero około 17 mi się udało. Z tego co wiem mają sporo zamówień. No tak, panie z MM Krawaty do wszystkiego chcą dodawać "podszewki". Nawet kiedyś podobno proponowały je do 7 folda Zaciekawił mnie ten kolor butelkowej zieleni. Myslę, że też taki krawat zamówię ale wprzódy obejrzę odcień. Pozdr, wojvv Ta dzianina się rozciągała wiec wiązanie takiego krawata mogło by być dość trudne. Dzianina była u bławatnego mi ten odcień się podobał, jak uszyjesz to pochwal się jak to wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waski Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Czasami Panie wychodzą do pobliskich sklepów nie zostawiając żadnej informacji, zdarzyło mi się to we wtorek kiedy pojechałem odebrać swoje krawaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Czasami Panie wychodzą do pobliskich sklepów nie zostawiając żadnej informacji, zdarzyło mi się to we wtorek kiedy pojechałem odebrać swoje krawaty. Chyba wtedy zostawiają w biurze komórki, bo jeszcze na żadną nie udało mi się dodzwonić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d_box Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 No własnie od 3 dni usiłuje się dodzwonić i albo zajęte albo nikt nie odbiera, a mój krawat po naprawie od 8 dni nie może pocztą do mnie dotrzeć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts