Pasjonat Napisano 22 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2018 (edytowane) Witajcie, Pytanie do doswiadczonych w tym temacie. Chodzi o buty szyte ramowo. W miarę uzytkowania, szew widoczny w podeszwie ulega przetarciu. Najszybciej przetarcie zaczyna się na czubie podeszwy. Czy konstrukcja zszytych ze sobą części buta ulega wówczas oslabieniu? Czy oznacza to potrzebę szybkiej interwencji szewca? Co wówczas robi szewc, gdy przetarty jest odcinek szwu np.na czubie, a reszta szwu pozostała nieprzetarta? Pasjonat Edytowane 29 Styczeń 2018 przez mosze wielkie litery w temacie -> jak w zdaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 22 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2018 Jest to zupełnie normalne, przetarcie szwu to zaledwie początek. Do ramy jeszcze bardzo daleka droga. U mnie czubki zazwyczaj ścierają się już przy pierwszym chodzeniu. Później proces jest zahamowany i chodzę nawet kilka lat bez ingerencji szewca. Oczywiście ma tutaj znaczenie indywidualny sposób chodu itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasjonat Napisano 28 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 Dziękuję za odpowiedź. Niemniej jednak, na logikę biorąc, widoczny w podeszwie szew ma swoje znaczenie konstrukcyjne. Zastanawiam się jak jego przetarcie, np.na czubku, wpływa na stabilność kontrukcji szycia ramowego. Ciężko mi trochę uwierzyć, ze mozna chodzić w nieskończoność z przetartym szwem. Czy po przetarciu podeszwa moze zacząć sie rozwarstwiac? Jak szewc reperuje takie uszkodzenie? Zmienia całą podeszwe, czy ma jakis sposób, żeby uzupełnić zszycie podeszwy, tak, żeby reperacja nie rzucala sie w oczy? Pasjonat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 29 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 30 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2018 @Pasjonat nie jestem fachowcem, ale mam pewne własne doświadczenie z przetartym szwem, Tak podeszwa może się rozwarstwiać. Tak miałem, ale jej wymiana nie była konieczna. Skończyło się ponownym przeszyciem i podzelowaniem przez producenta.. W innym bucie na gumie Dainite szew się w kilku miejscach już przetarł, ale nic się nie dzieje. Jeżeli w Twoich butach masz skórzane podeszwy, to radzę podzelować, póki nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 30 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2018 Problem rozwarstwiających się szwów po ich przetarciu, nie jest nagminny. Z doświadczenia mogę wymienić jednostkowe przypadki w butach Shoepassion (ze względu na słabą jakość, lub brak kleju pomocniczego przy montażu spodów), niektórych Loake, oraz w butach, które mają zastosowaną syntetyczną śródpodeszwę, m.in. Berwick, Gordon&Bros. W butach na spodach Dainite, najczęstszym, ale dosyć poważnym problemem, jest odchodzenie gumy na czubkach. W wielu przypadkach trzeba było dokonać głębokiej ingerencji w spody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi