macaroni Napisano 18 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2010 http://www.meskaelegancja.fora.pl/meska ... y,128.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 23 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2011 Przeglądając forum zauwazyłem ten wątek. Jeśli chodzi o notesy, to tutaj również możemy poszaleć "bespoke", w pracowniach introligatorskich, zanosząc im papier czerpany, tudzież zamawiając oprawę np. w skórę, półskórek itp. wedle uznania, sam posiadam takowy notes, papier czerpany maszynowo, oprawa w płótno, robiony przez moją koleżankę z pracowni introligatorskiej. Inne rozwiązanie, to robota własna. Akurat sztuka introligatorska, na poziomie robienia takich gadgetów jak notes nie jest trudna, można sobie uszyć (tak, to się szyje:) ) taki notes i oprawić go w skórę np. w dobrych bibliotekach jest sporo podręczników do introligatorstwa. Jak kogoś to interesuje, mogę podrzucić namiary bibliograficzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 23 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2011 Nie uzywam notesu jako takiego ...lecz agende ... rowniez jako notes. Uwazam to, za o wiele praktyczniejsze niz klasyczny notes. Agenda Brepols Miniister 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 23 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2011 Na co dzień też używam takiego notatnika-agendy organizującego życie. Miałem na myśli notatnik, który np. zabieram w podróże i robię w nim notatki z przeżyć mijającego dnia, z muzeów, które oglądam, z rozmów, które przeprowadzam itp. Jest on taki bardziej osobisty, nie roboczy. Swego czasu w Paryżu, w dzielnicy Marais, oglądałem z zachwytem pracownie introligatorskie i sklepy z takimi notesami ręcznej roboty. Jako pracownik biblioteki, w której jest bardzo dobra pracownia introligatorska patrzyłem z zachwytem na ich oprawy i papiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 23 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2011 Na co dzień też używam takiego notatnika-agendy organizującego życie. Miałem na myśli notatnik, który np. zabieram w podróże i robię w nim notatki z przeżyć mijającego dnia, z muzeów, które oglądam, z rozmów, które przeprowadzam itp. Jest on taki bardziej osobisty, nie roboczy. Swego czasu w Paryżu, w dzielnicy Marais, oglądałem z zachwytem pracownie introligatorskie i sklepy z takimi notesami ręcznej roboty. Jako pracownik biblioteki, w której jest bardzo dobra pracownia introligatorska patrzyłem z zachwytem na ich oprawy i papiery. Rozumiem ... w takich celach uzywam najzwyklejszego zeszytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 23 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2011 Też można, na dziennik mam gruby zeszyt. Jestem jednak pod tym względem: pióra, papiery, kaligrafia, trochę fetyszystą i bardzo lubię mieć takie gadgety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Witam, mam takie pytanie. Poszukuję notesu A4 z miękką okładką, perforacją i gumą, w takim stylu... Niestety moleskine i leuchtturm1917 mają takie, ale tylko w twardej okładce. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 A Rhodia i Paperblanks sprawdzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Jest jeszcze polski producent notesów i organizerów: http://www.quovadis.com.pl/ Może takiego szukasz: http://www.quovadis.com.pl/e-sklep/49/produkt/68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Polecam wspomniane przez Michała Leuchtturm 1917. Mają też w ofercie serię w miękkiej okładce: http://www.leuchtturm1917.com/en/content/softcover Tutaj do kupienia wybrane modele: http://www.maluje.pl/notatnik-agenda-fo ... -3121.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Dziękuję panowie za rady, ale niestety przeszukałem wszystko i nie udało się czegoś takiego znaleźć. To może za radą kolegi @xkoziol zmieńmy kryteria, ale też widzę małe szanse. Powiedzmy twarda okładka a4, guma i ... wszystkie strony perforowane? Z tego co znalazłem, to są jedynie notesy, w których tylko 16-64 ostatnie kartki są perforowane, a reszta "na stałe". edit. @mr.vintage, niestety brak pełnej perforacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Ostatni link, który podałem to właśnie notes o jaki pytasz (A4), tyle że bez perforacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Max, piszesz piórem czy długopisem (ewentualnie drugie pytanie: kulkowy czy żelowy)? Pytam, bo dla mnie osobiście pisanie piórem we wszystkich notatnikach to męka, a latarnik sprawdza się świetnie w tej funkcji. Nie wiem z czego to wynika, ale kartki w inny sposób zdają się przyjmować atrament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Piszę piórem kulkowym WM. Niestety pióro musiało odejść w zapomnienie, gdyż ... zdecydowanie za wolno pisze. Chociaż WM też czasem jest za wolny i wtedy sprawdza się tylko jednorazowy długopis za 2zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Max, piszesz piórem czy długopisem (ewentualnie drugie pytanie: kulkowy czy żelowy)? Pytam, bo dla mnie osobiście pisanie piórem we wszystkich notatnikach to męka, a latarnik sprawdza się świetnie w tej funkcji. Nie wiem z czego to wynika, ale kartki w inny sposób zdają się przyjmować atrament. To Cię może zainteresować: http://www.piorawieczne.fora.pl/recenzj ... ,2056.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Chodzi Ci o prześwit? W moim przypadku (notatnik agenda medium) ten efekt co prawda występuje, ale wydaje mi się mniejszy niż na zdjęciach z zalinkowanego przez Ciebie forum. Być może to w dużym stopniu zależy od rodzaju atramentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Chodziło mi właśnie o pokazanie tego prześwitu w zależności od użytego pióra/atramentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Chodziło mi właśnie o pokazanie tego prześwitu w zależności od użytego pióra/atramentu.W innych notatnikach miałem to samo. Natomiast dodatkowo tusz się rozmazywał, co się nie dzieje w przypadku latarnika. Nie próbowałem jeszcze tylko Moleskine z kartkami 100g. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkrol Napisano 9 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2011 Witam, mam takie pytanie. Poszukuję notesu A4 z miękką okładką, perforacją i gumą, w takim stylu... Niestety moleskine i leuchtturm1917 mają takie, ale tylko w twardej okładce. Jakieś sugestie? yy, ja mam takiego moleskine'a w miękkej okładce. Zapytaj w Czułym Barbarzyńcy, obok BUWu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 9 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2011 yy, ja mam takiego moleskine'a w miękkej okładce. Zapytaj w Czułym Barbarzyńcy, obok BUWu.Max mieszka w Berlinie z tego co pisał.. Może prędzej gdzieś przy Reichstagu znajdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbert Napisano 10 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2011 Polecam notatniki firmy Rhodia. Moim zdaniem papier lepszy od moleskine'a a i cena niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybek Napisano 26 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2011 Wizerunek, niestety, wyeksploatowany do granic absurdu. Jednak notesik całkiem porządny i kosztował zalewdwie kilka złotych na wyprzedaży w empiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi