Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

na początku pośpieszę z wyjaśnieniem użycia terminu "niedrogi". Mam dosyć łatwą sylwetkę, na której dobrze leżą rzeczy RTW, więc pierwszy garnitur MTM chciałbym zakupić za "rozsądną" w tym formacie szycia kwotę (zachowując oczywiście poprawne dopasowanie).

Przeglądając forum nie udało mi się jeszcze znaleźć tego, czego poszukuję.

Dodam, że mieszkam w Warszawie, ale w poszukiwaniu atrakcyjnej ceny nie mam problemu z kupieniem biletu na pociąg i wyruszeniem w trasę.

Z góry bardzo dziękuję za waszą pomoc.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Podaj jakiś przedział bo "rozsądna kwota" naprawdę niewiele mówi.

Wybacz, już piszę - przyjmując jako punkt odniesienia różne ceny bespoke, jakie uzyskałem przez telefon, myślę, że 2,500zł za 3-częściowy MTM jest moim górnym pułapem (uwzględniając materiał - granatową kratę księcia walii widziałem po 400zł/m). Idealnie byłoby oczywiście taniej, ale myślę, że mógłbym zostać wyśmiany przez członków forum :)

PS. proszę o wyrozumiałość w kwestii kwot, to moje pierwsze zamowienie nie-RTW

Opublikowano

Za 2600 dostaniesz dwuczęściowy garnitur w Bergu i w Cafardini, trzyczęściowy pewnie wyjdzie trochę drożej. Taniej jest chyba w Vistula MTM (od 2000 za garnitur 2 częściowy, dostępne w Warszawie) oraz Lazar MTM (kolega Midlife-Crisis wstawiał w wątku tej firmy w przewodniku miejskim zdjęcia całkiem fajnego garnituru 3 częściowego), ale to już jednak kawałek drogi od Warszawy. Przy czym garnitury MTM z Berga i Cafardini mają ładniejszy krój niż Lantiery Vistuli, na których opiera się ich MTM. Trzeba by ingerować w sporo rzeczy (choćby klapy, wypełnienie ramion, długość marynarki czy nawet ilość guzików na rękawie) żeby z Vistuli otrzymać równie ładny garnitur. Ale chyba są dopuszczalne spore ingerencje, a przynajmniej dla Mr Vintage się na takie zgodzili: http://mrvintage.pl/2016/04/vistula-measure-recenzja-2.html

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Wielkie dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

Mogę powiedzieć, że wydzwoniłem wszystkie powyższe marki i cenowo najtaniej wyjdzie mi... wizyta w Wilnie lub (absurdalnie) pełen bespoke u krawca w Łodzi.

Najtańszy 3-częściowiec (MTM!) w kratę wychodzi niemal za 5k - zgroza.

Opublikowano

Piszesz, że masz łatwą sylwetkę, więc na twoim miejscu nie wchodziłbym w MTM.

Mam za sobą tyle nieudanych prób znalezienia "taniego i dobrego", że dzisiaj najpewniej skorzystałbym z SuitSupply. Nawet jeśli polecisz osobiście do Londynu, to wyjdzie taniej - a patrząc na ograniczone możliwości MTM, pewnie podobnie co do rezultatu. Różnica będzie taka, że będziesz widział co kupujesz i nie narazisz się na przykrą niespodziankę po 5-6 tyg czekania.

• Oceniam pozytywnie 4