damiance Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Skoro na forum jest wątek o kawie, alkoholach to chyba nadszedł czas na sery. Proponuję w tym wątku zamieszczać ciekawe informacje o serach (generalne) jak i polecać konkretne sery z uwagi na ich unikalność / jakość, ewentualnie stosunek ceny do jakości (z pominięciem promo na tylżycki w hipermarkecie na dzielni i podobnych historii ). Innymi słowy przechył w stronę "Grand Cheeses" jest oczekiwany. Pomysł na ten temat chodził za mną już jakiś czas. Z góry zastrzegam, że moja wiedza o serach jest amatorska. Liczę, że na forum zaktywizują się prawdziwi znawcy tematu od których będziemy mogli wiele się nauczyć. Ostatecznym powodem dla którego w końcu zakładam ten temat jest mój dzisiejszy zakup. Kim jest bohater? CUSIE AL MALTO D'ORZO E WHISKY producent: Occelli (Włochy) Ser produkowany jest z mleka krowiego mieszanego z mlekiem kozim lub owczym (w zależności co serowar ma pod ręką, z tą praktyką wiąże się słowo "cusie" w nazwie; jeżeli dobrze zrozumiałem źródła informacji, jest to regionalna nazwa z Piemontu). Jest to ser twardy, który po obtoczeniu w jęczmieniu słodowym - nasączonym whisky - leżakuje od 18 do 24 miesięcy. Ewidentnie czuć nuty whisky, smak sera jest zróżnicowany, złożony. Ser bezpośrednio pod jęczmienną "skórką" jest delikatny w konsystencji, prawie jak masło. Po prostu poezja smaku! Zapewne do degustacji warto dołączyć korespondujące alko Polecam Wam spróbowanie tego sera, tym bardziej, że - jak się okazało po eksploracji internetu - jest on dostępny w delikatesach w Vitkacu w rewelacyjnej cenie. Zdjęcie mojego nabytku z natury: 1 Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Mmm, degustowałbym. Lubię sery, ale nie wyruszam jeszcze na zbyt zaawansowane poszukiwania - w każdym francuskim supermarkecie jest tego tyle, że lat potrzeba, żeby wszystkiego popróbować. Preferuję jednak sery twarde, a mój pierwszy wybór na co dzień to Comté. Fajnie porównać jak nabiera smaku po 6, 12 i 18 miesiącach dojrzewania. O ile tym sześciomiesięcznym można się zajadać niemalże w kanapce, o tyle ten 18-miesięczny jest pyszny, ale moje kubki smakowe potrafią sprostać tylko jednemu niedużemu kawałkowi. Każdemu zainteresowanemu poznaniem francuskich serów polecam właśnie zacząć od Comté - myślę, że najbardziej też odpowiada polskiemu podniebieniu (za każdym razem przywożę do PL kilka serów, ale tak naprawdę schodzi tylko Comté, Etorki i sery kozie; serów niebieskich i pleśniowych nikt nie chce ). 1 Cytuj
pirat Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Śmierdzący wątek. Polecam uwadze kolegów sery z Mazur: http://www.seryowcze.pl/Z serów twardych to gouda w parafinie z mleczarni na Suwalszczyźnie 1 Cytuj
Embassy of Elegance Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 "Pyszny" wątek . Skoro "Ranczo Frontiera" już wymienione, to polecam sery z Wielkopolski: http://serygradzkie.pl/ Warto! Cytuj
spiryt Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 damniance a gdzie takie specjały nabywasz? Cytuj
damiance Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Warszawa DH Vitkac, ul. Bracka 9, Warszawa Trzeba wjechać schodami na 4 piętro. Delikatesy są słabo wyeksponowane w tym Vitkacu, byłem w barze / vinotece kilka razy i dopiero ostatnio zorientowałem się, że są tam delikatesy - drugie pomieszczenie za vinoteką. mają jeszcze sklep w Krakowie, asortyment pewnie ten sam, więcej info na stronie; http://vinoteka13.pl/produkty/119/Delikatesy Cytuj
White Haven Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Bo to teraz trendy, jazzy i na topie A poważnie - osobiście polecam sery korycińskie. Świetne zakąski do alkoholizacji Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Panowie, co Wy z tym polsko-angielskim? Zawieśniaczyłem, przepraszam. Byłem w trakcie pisania długiego tekstu po angielsku, wpis pisałem na szybko i tak wyszło. Nie ma usprawiedliwienia, poprawiam. Czekam na więcej informacji o polskich serach; jestem przekonany, że polska tradycja serowarska jest niedoceniana. 1 Cytuj
Franciszek01 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Jako dziecko pomagałem przy wyrobie sera w Alpach. Mleko kozie i krowie... Później nie byłem w stanie odnaleźć tego smaku nigdzie. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Parmigiano Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2016 Pierwszy raz kupiłem ten rodzaj sera(mleko krowie,miejsce wytworzenia południowa część Toskanii) i chyba przy nim zostane dłużej:) 1 Cytuj
NieMy Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2016 Bardzo dobre sery robi Roman Kluska dawniej Optimus, obecnie hodowla owiec i wyrób serów. Niestety ceny tych serów są imo kosmiczne. http://www.prawdziwejedzenie.pl Dziś na śniadanie jadłem ciabatę z oliwkami z serem Bursztyn, bardzo dobra relacja ceny do jakości, polecam. http://www.skarbyserowara.pl/bursztyn.php Cytuj
Parmigiano Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Właśnie ceny serów w Polsce są tak wysokie,że zastanawiam się dla kogo są one wytwarzane.We Włoszech ceny serów oscylują w granicach 12e -20,.najdroższe są sery z mleka koziego. Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Kwestia popytu i podaży, po prostu. No i może też dotacji, bo we Francji produkty mleczne i mleko są tak tanie, że nie mogę się nadziwić. Litr mleka w markecie poniżej 50 centów. Ale weźmy np. wina - Sylvaner alzacki w Alzacji jest do dostania po ok. 2 EUR, za 4 już bardzo dobry; dwa kroki dalej, w Badenii-Wirtembergii, przy niższych kosztach pracy taki sam Sylvaner niemiecki (nikt mi nie powie, że gorszy) będzie się gdzieś od 5 EUR zaczynał. Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 No, nie jest to jakieś specjalnie szlachetne wino, ale jednak popularne po obu stronach granicy, więc można porównać. Zresztą to samo dotyczy Rieslinga i bardziej szlachetnych szczepów uprawianych w Niemczech. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi