Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro na forum jest wątek o kawie, alkoholach to chyba nadszedł czas na sery.

Proponuję w tym wątku zamieszczać ciekawe informacje o serach (generalne) jak i polecać konkretne sery z uwagi na ich unikalność / jakość, ewentualnie stosunek ceny do jakości (z pominięciem promo na tylżycki w hipermarkecie na dzielni ;) i podobnych historii ). Innymi słowy przechył w stronę "Grand Cheeses" jest oczekiwany.

Pomysł na ten temat chodził za mną już jakiś czas. Z góry zastrzegam, że moja wiedza o serach jest amatorska. Liczę, że na forum zaktywizują się prawdziwi znawcy tematu od których będziemy mogli wiele się nauczyć.

Ostatecznym powodem dla którego w końcu zakładam ten temat jest mój dzisiejszy zakup.

Kim jest bohater?

CUSIE AL MALTO D'ORZO E WHISKY

producent: Occelli (Włochy)

Ser produkowany jest z mleka krowiego mieszanego z mlekiem kozim lub owczym (w zależności co serowar ma pod ręką, z tą praktyką wiąże się słowo "cusie" w nazwie; jeżeli dobrze zrozumiałem źródła informacji, jest to regionalna nazwa z Piemontu).

Jest to ser twardy, który po obtoczeniu w jęczmieniu słodowym - nasączonym whisky - leżakuje od 18 do 24 miesięcy.

Ewidentnie czuć nuty whisky, smak sera jest zróżnicowany, złożony. Ser bezpośrednio pod jęczmienną "skórką" jest delikatny w konsystencji, prawie jak masło.

Po prostu poezja smaku!

Zapewne do degustacji warto dołączyć korespondujące alko ;)

Polecam Wam spróbowanie tego sera, tym bardziej, że - jak się okazało po eksploracji internetu - jest on dostępny w delikatesach w Vitkacu w rewelacyjnej cenie.

Zdjęcie mojego nabytku z natury:

post-12-0-28473500-1461452370_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mmm, degustowałbym.

Lubię sery, ale nie wyruszam jeszcze na zbyt zaawansowane poszukiwania - w każdym francuskim supermarkecie jest tego tyle, że lat potrzeba, żeby wszystkiego popróbować. Preferuję jednak sery twarde, a mój pierwszy wybór na co dzień to Comté. Fajnie porównać jak nabiera smaku po 6, 12 i 18 miesiącach dojrzewania. O ile tym sześciomiesięcznym można się zajadać niemalże w kanapce, o tyle ten 18-miesięczny jest pyszny, ale moje kubki smakowe potrafią sprostać tylko jednemu niedużemu kawałkowi.

Każdemu zainteresowanemu poznaniem francuskich serów polecam właśnie zacząć od Comté - myślę, że najbardziej też odpowiada polskiemu podniebieniu (za każdym razem przywożę do PL kilka serów, ale tak naprawdę schodzi tylko Comté, Etorki i sery kozie; serów niebieskich i pleśniowych nikt nie chce :D).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Warszawa DH Vitkac, ul. Bracka 9, Warszawa

Trzeba wjechać schodami na 4 piętro.

Delikatesy są słabo wyeksponowane w tym Vitkacu, byłem w barze / vinotece kilka razy i dopiero ostatnio zorientowałem się, że są tam delikatesy - drugie pomieszczenie za vinoteką.

mają jeszcze sklep w Krakowie, asortyment pewnie ten sam, więcej info na stronie;

http://vinoteka13.pl/produkty/119/Delikatesy

Opublikowano

Panowie, co Wy z tym polsko-angielskim?

Zawieśniaczyłem, przepraszam. Byłem w trakcie pisania długiego tekstu po angielsku, wpis pisałem na szybko i tak wyszło. Nie ma usprawiedliwienia, poprawiam.

Czekam na więcej informacji o polskich serach; jestem przekonany, że polska tradycja serowarska jest niedoceniana.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Kwestia popytu i podaży, po prostu.

No i może też dotacji, bo we Francji produkty mleczne i mleko są tak tanie, że nie mogę się nadziwić. Litr mleka w markecie poniżej 50 centów.

Ale weźmy np. wina - Sylvaner alzacki w Alzacji jest do dostania po ok. 2 EUR, za 4 już bardzo dobry; dwa kroki dalej, w Badenii-Wirtembergii, przy niższych kosztach pracy taki sam Sylvaner niemiecki (nikt mi nie powie, że gorszy) będzie się gdzieś od 5 EUR zaczynał.