damiance Posted April 23, 2016 Report Share Posted April 23, 2016 Skoro na forum jest wątek o kawie, alkoholach to chyba nadszedł czas na sery. Proponuję w tym wątku zamieszczać ciekawe informacje o serach (generalne) jak i polecać konkretne sery z uwagi na ich unikalność / jakość, ewentualnie stosunek ceny do jakości (z pominięciem promo na tylżycki w hipermarkecie na dzielni i podobnych historii ). Innymi słowy przechył w stronę "Grand Cheeses" jest oczekiwany. Pomysł na ten temat chodził za mną już jakiś czas. Z góry zastrzegam, że moja wiedza o serach jest amatorska. Liczę, że na forum zaktywizują się prawdziwi znawcy tematu od których będziemy mogli wiele się nauczyć. Ostatecznym powodem dla którego w końcu zakładam ten temat jest mój dzisiejszy zakup. Kim jest bohater? CUSIE AL MALTO D'ORZO E WHISKY producent: Occelli (Włochy) Ser produkowany jest z mleka krowiego mieszanego z mlekiem kozim lub owczym (w zależności co serowar ma pod ręką, z tą praktyką wiąże się słowo "cusie" w nazwie; jeżeli dobrze zrozumiałem źródła informacji, jest to regionalna nazwa z Piemontu). Jest to ser twardy, który po obtoczeniu w jęczmieniu słodowym - nasączonym whisky - leżakuje od 18 do 24 miesięcy. Ewidentnie czuć nuty whisky, smak sera jest zróżnicowany, złożony. Ser bezpośrednio pod jęczmienną "skórką" jest delikatny w konsystencji, prawie jak masło. Po prostu poezja smaku! Zapewne do degustacji warto dołączyć korespondujące alko Polecam Wam spróbowanie tego sera, tym bardziej, że - jak się okazało po eksploracji internetu - jest on dostępny w delikatesach w Vitkacu w rewelacyjnej cenie. Zdjęcie mojego nabytku z natury: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swordfishtrombone Posted April 24, 2016 Report Share Posted April 24, 2016 Mmm, degustowałbym. Lubię sery, ale nie wyruszam jeszcze na zbyt zaawansowane poszukiwania - w każdym francuskim supermarkecie jest tego tyle, że lat potrzeba, żeby wszystkiego popróbować. Preferuję jednak sery twarde, a mój pierwszy wybór na co dzień to Comté. Fajnie porównać jak nabiera smaku po 6, 12 i 18 miesiącach dojrzewania. O ile tym sześciomiesięcznym można się zajadać niemalże w kanapce, o tyle ten 18-miesięczny jest pyszny, ale moje kubki smakowe potrafią sprostać tylko jednemu niedużemu kawałkowi. Każdemu zainteresowanemu poznaniem francuskich serów polecam właśnie zacząć od Comté - myślę, że najbardziej też odpowiada polskiemu podniebieniu (za każdym razem przywożę do PL kilka serów, ale tak naprawdę schodzi tylko Comté, Etorki i sery kozie; serów niebieskich i pleśniowych nikt nie chce ). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted April 24, 2016 Report Share Posted April 24, 2016 Śmierdzący wątek. Polecam uwadze kolegów sery z Mazur: http://www.seryowcze.pl/Z serów twardych to gouda w parafinie z mleczarni na Suwalszczyźnie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Embassy of Elegance Posted April 24, 2016 Report Share Posted April 24, 2016 "Pyszny" wątek . Skoro "Ranczo Frontiera" już wymienione, to polecam sery z Wielkopolski: http://serygradzkie.pl/ Warto! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiryt Posted April 24, 2016 Report Share Posted April 24, 2016 damniance a gdzie takie specjały nabywasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted April 24, 2016 Author Report Share Posted April 24, 2016 Warszawa DH Vitkac, ul. Bracka 9, Warszawa Trzeba wjechać schodami na 4 piętro. Delikatesy są słabo wyeksponowane w tym Vitkacu, byłem w barze / vinotece kilka razy i dopiero ostatnio zorientowałem się, że są tam delikatesy - drugie pomieszczenie za vinoteką. mają jeszcze sklep w Krakowie, asortyment pewnie ten sam, więcej info na stronie; http://vinoteka13.pl/produkty/119/Delikatesy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted April 24, 2016 Report Share Posted April 24, 2016 Bo to teraz trendy, jazzy i na topie A poważnie - osobiście polecam sery korycińskie. Świetne zakąski do alkoholizacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swordfishtrombone Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Panowie, co Wy z tym polsko-angielskim? Zawieśniaczyłem, przepraszam. Byłem w trakcie pisania długiego tekstu po angielsku, wpis pisałem na szybko i tak wyszło. Nie ma usprawiedliwienia, poprawiam. Czekam na więcej informacji o polskich serach; jestem przekonany, że polska tradycja serowarska jest niedoceniana. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franciszek01 Posted April 30, 2016 Report Share Posted April 30, 2016 Jako dziecko pomagałem przy wyrobie sera w Alpach. Mleko kozie i krowie... Później nie byłem w stanie odnaleźć tego smaku nigdzie. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parmigiano Posted May 5, 2016 Report Share Posted May 5, 2016 Pierwszy raz kupiłem ten rodzaj sera(mleko krowie,miejsce wytworzenia południowa część Toskanii) i chyba przy nim zostane dłużej:) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NieMy Posted May 5, 2016 Report Share Posted May 5, 2016 Bardzo dobre sery robi Roman Kluska dawniej Optimus, obecnie hodowla owiec i wyrób serów. Niestety ceny tych serów są imo kosmiczne. http://www.prawdziwejedzenie.pl Dziś na śniadanie jadłem ciabatę z oliwkami z serem Bursztyn, bardzo dobra relacja ceny do jakości, polecam. http://www.skarbyserowara.pl/bursztyn.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parmigiano Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 Właśnie ceny serów w Polsce są tak wysokie,że zastanawiam się dla kogo są one wytwarzane.We Włoszech ceny serów oscylują w granicach 12e -20,.najdroższe są sery z mleka koziego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swordfishtrombone Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 Kwestia popytu i podaży, po prostu. No i może też dotacji, bo we Francji produkty mleczne i mleko są tak tanie, że nie mogę się nadziwić. Litr mleka w markecie poniżej 50 centów. Ale weźmy np. wina - Sylvaner alzacki w Alzacji jest do dostania po ok. 2 EUR, za 4 już bardzo dobry; dwa kroki dalej, w Badenii-Wirtembergii, przy niższych kosztach pracy taki sam Sylvaner niemiecki (nikt mi nie powie, że gorszy) będzie się gdzieś od 5 EUR zaczynał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 Sylvaner nie może być dobry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swordfishtrombone Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 No, nie jest to jakieś specjalnie szlachetne wino, ale jednak popularne po obu stronach granicy, więc można porównać. Zresztą to samo dotyczy Rieslinga i bardziej szlachetnych szczepów uprawianych w Niemczech. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.