Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od dłuższego czasu obserwuje To forum. Dzięki niemu postanowiłem ubierać sie "przyzwoicie" :). W związku z problemem technicznym zapytam Was fachowców. Chciałbym uszyć sobie garnitur dwurzędowy na lato ze 100 procentowego lnu. Finansowo nie dam rady uszyć na miarę, jednak rozmawiałem z lokalnym krawcem i obiecał że pomoże. Pytanie które mnie nurtuje to, jaka gramatura lnu musi być żeby marynarka była wytrzymała i jednocześnie przewiewna?? Dodatkowo czy znacie może sklepy internetowe z niebieskim lnem w kratkę ew. Zwykłym lnem niebieskim??

Opublikowano

Sugeruję zapoznać się w pierwszej kolejności z tym wątkiem:  https://forum.butwbutonierce.pl/topic/4479-pierwszy-garnitur-pierwszy-niewypał/

Jeśli budżet nie pozwala na "prawdziwe szycie" (rzecz dość powszechna, biorąc pod uwagę koszty przedsięwzięcia), trzeba szukać RTW, ew. MTM. Bez sensu jest ryzykować bardzo prawdopodobne wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Opublikowano

Tak na wstępie, z lokalnymi krawcami jest loteria, nigdy nie wiadomo jak wyjdzie, nim zakupisz tkaninę dokładnie z nim przedyskutuj projekt, dopytaj sie o wszystkie szczegóły, przede wszystkim o konstrukcje( żeby nie zrobił ci zbroi z fizeliny) i dopiero jak bedziesz na 100% pewny ze podoła projektowi zdecyduj sie szyć u niego. Jak będziesz miał watpliwości co do jego kompetencji to lepiej zrezygnuj, bo prawdopodobnie zmarnujesz pieniadze, lepiej oszczędź więcej i pójdź do sprawdzonego na forum krawca u ktorego masz pewność ze ci nie spieprzy. Co do tkanin, sam szukam dla siebie lnu, ewentualnie tropiku i jest z tym problem, mały wybor internetowo, piękny niebieski len jest u szarmanta, chociaż drogi http://sklep.szarmant.pl/produkt/tkanina-niebieska-len-60142 oprócz tego podoba mi sie ta kratka, chociaż kolor mało letni jak dla mnie http://www.tkaniny-sklep.com.pl/mobile/pl/p/Tkanina-marynarkowa-Ermenegildo-Zegna-M00760/562 i śledź sprzedawcę royaltex10 na eBayu, ma świetne tkaniny w przystępnej cenie, a także jak masz wiecej czasu to monitoruj Allegro, ja osobiście nie mam cierpliwości do tego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Tak na wstępie, z lokalnymi krawcami jest loteria, nigdy nie wiadomo jak wyjdzie, nim zakupisz tkaninę dokładnie z nim przedyskutuj projekt, dopytaj sie o wszystkie szczegóły, przede wszystkim o konstrukcje( żeby nie zrobił ci zbroi z fizeliny) i dopiero jak bedziesz na 100% pewny ze podoła projektowi zdecyduj sie szyć u niego. Jak będziesz miał watpliwości co do jego kompetencji to lepiej zrezygnuj, bo prawdopodobnie zmarnujesz pieniadze, lepiej oszczędź więcej i pójdź do sprawdzonego na forum krawca u ktorego masz pewność ze ci nie spieprzy. 

Jedynym miarodajnym testem jest obejrzenie dotychczasowych realizacji krawca. Inaczej to "randka w ciemno". 

Opublikowano

Panowie w takim razie kolejne cztery pytania 1. Ile powinno kosztować szycie garnitura z lnu. 2. Gdzie w lubuskim - okolice Zielonej Góry- szyje dobry krawiec? 3. Czy lepiej uszyć garnitur u krawca któr nie jest w tym temacie specjalista czy lepiej nabyć garnitur MTM ?? 4. Czy znacie firmy posiadające w ofercie dwurzędowe z lnu ?Dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Jeżeli chcesz szyć u kogoś anonimowego to czeka Cię minimum miesiąc lektury forum (głównie kopanie w starych wątkach działu bespoke), a najlepiej też cutterandtailor i styleforum (też raczej starsze wątki). Jak już będziesz wiedział jak popowadzić sobie zamówienie to wtedy i tylko wtedy takie szycie ma sens.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@TomekZg

Zrób dwa kroki do tyłu i przemyśl dwie kwestie:

- len nie jest jedynym wyborem na lato

- dwurzędówka jest bardziej dandy ale jednorzędówka jest praktyczniejsza (latem i nie tylko)

Zawieszenie warunku dwurzędówki otworzy Ci cały szereg możliwości.

Z lubuskiego to najbliżej chyba masz do Poznania - tam są sprawdzeni krawcy. Osobiście polecam Krupa & Rzeszutko.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Też odradzałbym szycie bespoke pod wplywem impulsu, bez niezbednej wiedzy. Chyba że któryś z doświadczonych uzytkowników foum z Twojej okolicy asystowałby Ci w konktakcie z krawcem. Jeśli nie jest to sprawdzony i uznany na forum krawiec, to musisz omówić z nim każdy szeczgół, bo zwykle jeśli czegoś nie domówisz to "zrobi po swojemu" i to bedzie bardzo daleko od Twojego wymarzonego garnituru.

Proponowałbym zacząć od garnituru z wieszaka np. http://eu.suitsupply.com/en/suits/madison-navy-stripe/P4805.html b co prawda nie jest to len, ale bawełna też powinna sprawdzić sie latem. Jeśli nie dwurzedówka to na stronie SS znajdziesz duzy wybór lnianych garniturów i marynarek. A specjalisci z tematu na forum o SS, pomogą Ci wybrac odpowiedni rozmiar. Poprawisz go lekko u krawca i co do efektu bedziesz pewniejszy niż ryzykowanie u nieznanego szerzej krawca.

Pamietaj ze sam len to nie wszystko, liczy się też rodzaj splotu. Kupiłem niedawno i przerabiam, maryanrka z 100% lnu ale tkana w jodełkę i nie jest już tak bardzo przewiewna jak klasyczny splot lniany(popelinowy?).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Pamietaj ze sam len to nie wszystko, liczy się też rodzaj splotu. Kupiłem niedawno i przerabiam, maryanrka z 100% lnu ale tkana w jodełkę i nie jest już tak bardzo przewiewna jak klasyczny splot lniany(popelinowy?).

Płócienny

Opublikowano

Panowie, skoro rozwinął się wątek może warto by było spisać małe kompendium przez doświadczonych w szyciu użytkowników na co zwracać uwagę w rozmowach z krawcami o nieznanym dorobku rzemieślniczym? Również namierzyłem krawca w swoim mieście który podejmuje się szycia garnituru ale boję się, ze dopilnuje go np. z wysokością kozerki, ale nie będę miał pojęcia o innej rzeczy która ma istotny wpływ na atrakcyjność szytego produktu. Podstawowe informacje o anatomii marynarki, czym się różni szycie na płótnie od innych sposobów, w których etapach szycia powinny odbyć się przymiarki etc. Byłoby to bardzo pomocne dla początkujących amatorów klasycznej elegancji z ograniczonym budżetem :) Pamiętajmy, że nie wszyscy będą wyglądać tak jakby chcieli w garniturze z wieszaka, pomijając możliwości personalizacji w przypadku szycia miarowego :)

Opublikowano

Wszystkie te informacje są na forum ale trochę porozrzucane po różnych wątkach. Problem w tym, że pewnie tym którzy wielokrotnie już o tym pisali (zaliczam się do nich) nie bardzo chce się jeszcze raz spisywać wszystko w formie kompedium.