Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 1 Marzec 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2016 W zeszły weekend miałem przyjemność wziąć udział w trunk show Liverano & Liverano z Florencji. Trunk show odbywał się w butiku The Armoury NYC który zaprasza najlepszych rzemieślników na świecie i przedstawia ich klientom amerykańskim. Jeżeli będziecie kiedyś w Nowym Yorku to polecam wybrać się bo jest to jeden z najlepiej prowadzonych butików skupiających się na klasycznej modzie męskiej. Pod sklepem znajduje się duży salon gdzie klient może omówić z krawcem detale zamówienia i odbyć drugą i trzecią przymiarkę.Liverano & Liverano to jeden z niewielu krawców typu florenckiego którzy do tej pory szyją garnitury, odd jackets i spodnie. Jeszcze w latach 50tych było kilku krawców florenckich: Nativo, Rettori, Speciale, Di Preta, Rossella, Giuntini, Maltagliati, De Vita i Franchi. Teraz praktycznie zostali tylko Liverano i Cappelli. Antonio Liverano założył ze starszym bratem Luigi swoje atelier we Florencji (pozdr. mod) we wczesnych latach 50tych. Antonio praktykuje do dzisiaj i niestety nie było go na trunk show bo się rozchorował przed przylotem dlatego Taka i Quemal go zastępowali. Styl florencki różni się od spopularyzowanego ostatnio stylu neapolitańskiego.Najlepiej opisał go @unbelragazzo ze Style Forum dlatego posłużę się jego opisem: ”extended, convex shoulder, besom hip pockets (this part is negotiable), and most distinctively, a dramatic )( shape formed by a wide roll to the lapels and extremely open quarters.extended, convex shoulder, besom hip pockets (this part is negotiable), and most distinctively, a dramatic )( shape formed by a wide roll to the lapels and extremely open quarters” Tutaj opis: http://liverano.com/en/our-styleTakahiro Osaki główny manager i Qemal Selimi przybliżyli mi elementy stylu Liverano i zdecydowanie przekonali mnie do zamówienia. Styl florencki jest na tyle oryginalny i wyjątkowy że znajdzie swoje miejsce nawet w najbardziej wyrafinowanej szafie. Trzyczęściowy garnitur Quemala był tego potwierdzeniem.Garnitur szyty jest od 9 do 12 miesięcy z 3 przymiarkami w międzyczasie na które krojczy i krawiec przylatują do klienta.Ceny garniturów:trzyczęściowy (marynarka, kamizelka, spodnie): $8600dwuczęściowy (marynarka, spodnie): $7200odd jacket: powyżej $5000spodnie: powyżej $1500Próbniki tkanin vintage oraz nowych były przepastne i bardzo ciężko było mi się zdecydować. Wybrałem szarą flanelę, szeroki notch lapel z którego Liverano jest znany, firmowe 3 guziki w marynarce z zaokrąglonym cięciem/szwem wzdluż pachy i dwa rozcięcia z tyłu marynarki. Teraz przyszło mi czekać na pierwszą przymiarkę w maju.Projekt zapowiada się wspaniale, szczególnie że mogłem obejrzeć skończone projekty do odbioru dla G. Bruce Boyer który jest znawcą i ikoną męskiej elegancji. Jego nowy zestaw koordynowany od Liverano składał się z błękitnej marynarki i spodni z szarej flaneli i muszę przyznać że ten sam materiał wybrałem na mój garnitur do pracy.Polecam: http://liverano.com/en/the-film http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-09-12/liverano-liverano-a-cult-tailor-now-in-nyc- 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 1 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2016 Dzięki za kolejną ciekawostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 1 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2016 Na pewno będzie o wieeeele lepiej niż wcześniej prezentowane Brioni 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 1 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2016 Super! Czekam na efekty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 1 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2016 Wybrałeś 3 guziki? Rozumiem, ze trzeci jest juz na wywiniętej części, tzw. 2,5 guzika? Szykuje sie świetny garnitur. Gratuluje i jak zwykle pozytywnie zazdroszczę doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 1 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2016 Dokładnie tak. Zapina się tylko na środkowy guzik. Z MTO Brioni to nawet nie ma porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 1 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2016 Koniecznie rób fotki na przymiarkach. Zawsze podobały mi się szerokie ale jednocześnie nie wypchane ramiona w marynarkach Liverano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi