mayor Napisano 27 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2018 Odświeżę temat AE,gdyż nie były dyskutowane buty A Edmondsa szyte ze skór Shell Cordovan.,Z punktu widzenia księgowego zakup AE z Cordovanu w przeciwieństwie do butów ze skór bydlęcych jest mniej atrakcyjny porównując do butów SC Aldena.,Największym minusem jest cena,która jest niewiele niższa .O ile Edmondsy ze skór cielęcych można kupić za pól ceny Aldena(a nawet mniej),to przy zakupie Cordo premia jest symboliczna,można zaoszczędzić tylko kilka procent ,kwotowo od 30 do 60 dolarów. Czy warto? Aldeny wiadomo mają opinie najlepszych butów z SC na świecie i trudno się z tym nie zgodzić. Edmondsy są uważane za buty "gorszego sortu".Przede wszystkim kolekcja AE Shell Cordovan ma zawsze podeszwy Redenbacha,Aldeny SC mają podeszwy z amerykańskiego kruponu Oak Bark.AE ma większy wybór "egzotycznych" kolorów SC dostępny od ręki,Alden oferuje buty niemal wyłącznie w kolorze #8 egzotyczne kolory dostępne są w MTO i trzeba czekać na buty nawet ponad pól roku. Kolejny plus dla Edmondsa to recrafting,u AE usługa kosztuje $125 i buty są gotowe po 2 tygodniach,u Aldena Restoration Service Kit kosztuje $175 i trzeba czekać ponad miesiąc,AE oferuje konwersje podeszwy-jeżeli buty były na kruponie można zamówić zmianę podeszwy np. na Dainite ,u Aldena nie ma takiej opcji były na skórze to zrobią tylko na skórze . Jednak dla mnie największa przewaga SC od AE nad Aldenem to stosowane kopyta. Większość AE jest produkowana na kopycie 511,które jest bardzo komfortowe i true to size, kiedy niektóre modele SC Aldena są szyte wyłącznie na smukłych/dynamicznych kopytach Aberdeen i Hampton na moich stopach ekstremalnie niewygodnych.Jeżeli chciałbym mieć bąble i rany na nogach to zamiast wydawać ponad $700 na niewygodne buty,lepiej wejść na boso w pokrzywy-wyjdzie taniej i bardziej "eco friendly" . Na zdjęciach Allen Edmonds "Bradley" Shell Cordovan Algonquin Split-Toe,kopyto #511 noszone ok 9 lat 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 28 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2018 Wyprzedaż kolekcji Allen Edmonds Shell Cordovan zdarza się bardzo rzadko ,raz na kilka/kilkanaście lat.,W tym miesiącu AE obniżył kolekcje kordowanu o 15% buty w 1 gatunku przecenione z $695 na $590. Osobiście jestem wielkim fanem Long Wings,Heavy Wings,Gunboats dlatego model AE MacNeil był oczywisty.,Jedyny dylemat to wybór pomiędzy AE McNeil,a Aldenami #975.,Obydwa modele niemal bliźniacze, jednakowe detale (poza ząbkowanym językiem w Aldenach) cena na korzyść AE $590 vs Alden $760.,Przy regularnej cenie pewnie bym wybrał Aldeny,ale $170 to już konkretny argument za zakupem butów Edmondsa., 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 5 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2018 9 lipca zacznie się Massdrop na limitowane Chukka od Allen Edmonds. To już chyba 3 taka akcja w ciągu ostatnich 3 lat i buty zbierają dobre opinie na YT. https://www.massdrop.com/buy/massdrop-x-allen-edmonds-unlined-chukka-boot?utm_source=youtube&utm_medium=influencer&utm_term=15682&utm_content=alpham&pc=HLUHVHRQIQVMFDZEEHVCJQSJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 21 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2020 Wrzucam, bo raz, że mój model butów (AE Liverpool), dwa, że świetna robota i hand-welting gratis, a trzy, że kanał warty obejrzenia. Panowie robią świetne naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BillRider Napisano 29 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2020 I like Allen Edmonds Cornwallis. They have different styles and designs from which people can choose from, more here https://bootsgeek.com/allen-edmonds-cornwallis-review/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 29 Wrzesień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2023 Taka ciekawostka będzie dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Jak noszę na ogół buty w rozmiarze 11G UK np. marki Loake ("największe" mam 11,5G UK od Yanko). Co będzie odpowiednikiem takiej długości i szerokości w AE (stawiał bym że coś koło 12E)? W rozmiarówce nie mają długości stopy i to jeszcze bardziej komplikuje problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Moim zdaniem 12 będzie za krótka. Mam z AE loafersy Mercer w rozmiarze 12D, a w rozmiarówce UK na ogół 10,5 (na przykład jedne Yanko, na jakimś kopycie F, ale nie z tych najwęższych). W szerokości trudno mi się wypowiedzieć, ale kierunek któregoś E wydaje się słuszny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń @Kyle Jaką masz długość stopy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoJoe Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń W moim przypadku dla tęgości C oraz D jest to pełny rozmiar więcej w porównaniu do rozmiarowki UK. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kichanadeta Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Ja przy rozmiarze stopy 43 (9), buty od AE nosze zaleznie od tegosci 9,5 lub 10. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Czyli trzeba dodać około 0,5-1,5 rozmiaru. Tutaj jeszcze dochodzi sporo wariantów tęgości. Jeszcze znalazłem poniższą tabelkę, która podaje długość stopy -> Allen Edmonds Sizing Guide: How do Allen Edmonds Fit? Ale raczej coś z nią jest nie tak, np. dla 11UK jest podana długość stopy 287 mm (11,3"), gdzie np. Loake, Yanko i Herring podają odpowiednio 305, 304 i 300 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń W dniu 5.01.2025 o 20:04, tryhp3 napisał: @Kyle Jaką masz długość stopy? Mierząc po skosie od środka pięty do końca dużego palucha to na ścisło 29,5 cm, gdybym robił obrys ołówkiem, to ile pamiętam wyszłoby 30 cm, czyli w przypadku Yanko idealnie rozmiar 10,5 (mowa o długości, pomijam szerokość, kiedyś nawet na jakimś evencie zmieściłem się w 10 i pewnie dałbym radę chodzić, przynajmniej wtedy, bo teraz od jakiegoś czasu mam prawą stopę nieco tęższą, echa dawnej koszykarskiej kontuzji). 43 minuty temu, tryhp3 napisał: Jeszcze znalazłem poniższą tabelkę, która podaje długość stopy -> Allen Edmonds Sizing Guide: How do Allen Edmonds Fit? Takie tabelki są do niczego, albo biorą się z różnych metodologii mierzenia (np. długości stopy na styk vs z zapasem 0,5 cm, żeby była komfort noszenia bez ścisku). Mój pierwszy zakup butów w USA zdalnie był na podstawie takiej tabelki, wziąłem albo 11 albo 11,5 i sneakersy okazały się za małe (na szczęście znanej modowej marki i kupione przy dolarze za 2,5 zł, więc łatwo upłynniłem). Potem kupiłem boat shoes od Sebago w rozmiarze 12, i od tego czasu zakup butów w USA w tym rozmiarze to jakieś 80-90% prawidłowych trafień (chyba tylko Caterpillar okazały się za małe). Moje loafersy od AE mniejsze o pół rozmiaru byłyby zdecydowanie za małe. Zakładam, że planujesz coś poważniejszego, na przykład zamówienie czegoś w cordovanie. Sam mam taki, bliżej czasowo niesprecyzowany, plan zamówienia koniny w AE albo w Alden. Nie zrobię tego bez przymiarki dostępnych modeli na miejscu, więc trzeba odkładać na wycieczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń esize.me wymierzyło mi długość stup na 299/301 mm. Czyli zakładam, że dzieli nas te pół rozmiaru. Jeżeli chodzi o rozmiar 12 Sebago czy sneakersów, to chodzi Ci o rozmiar US czy UK? Loafersy masz zapewne szyte GYW i trochę mnie dziwi, że buty casualowe masz w tym samym rozmiarze co GYW, zwykle buty typu GYW nosi się nieco mniejszy rozmiar względem sneakersów czy innych bardziej współczesnych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Godzinę temu, tryhp3 napisał: Jeżeli chodzi o rozmiar 12 Sebago czy sneakersów, to chodzi Ci o rozmiar US czy UK? Loafersy masz zapewne szyte GYW i trochę mnie dziwi, że buty casualowe masz w tym samym rozmiarze co GYW, zwykle buty typu GYW nosi się nieco mniejszy rozmiar względem sneakersów czy innych bardziej współczesnych butów. US Myślę, że nie do końca chodzi o GYW. Raczej różnica jest między klasycznymi a sportowymi, ale to chyba przede wszystkim w rozmiarówce europejskiej (tzn. w US mam na ogół 12 i w klasykach i w casulach, a wg rozmiarówki europejskiej klasyki 44,5-45, a sportowe najlepiej 48 (w przypadku Adidasa to nawet chyba 48 1/3). Też z tymi rozmiarami w US też bywa różnie, sprawdziłem sobie, co mi się zdarzało kupić, i np. loafersyz GH Bass miałem 11.5 (driving mocs z tej samej firmy w rozmiarze 12 były trochę za duże i zresztą za szerokie nawet w rozmiarze D), Nike 13, sneakersy od Lacoste, Tommy Hilfiger i różnych innych 12, jakieś oxfordy bardzo okazyjnie kupiłem kiedyś w rozmiarze 13 i były właśnie o ten jeden rozmiar za duże. Sebago i Sperry kupowałem w ilościach dużych (kupuję od kilkunastu lat Sebago, od kilku też Sperry), wszystko 12, zawsze było OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 7 godzin temu, Kyle napisał: Myślę, że nie do końca chodzi o GYW. Raczej różnica jest między klasycznymi a sportowymi O to mi chodziło. Ja jak już myślę klasyczne to chodzi o GYW lub inną metodę szycia 7 godzin temu, Kyle napisał: a sportowe najlepiej 48 (w przypadku Adidasa to nawet chyba 48 1/3). Też tak jakoś mam z tym Adidasem. 7 godzin temu, Kyle napisał: Sebago i Sperry kupowałem w ilościach dużych (kupuję od kilkunastu lat Sebago, od kilku też Sperry), wszystko 12, zawsze było OK. Próbowałem żeglarskie 12,5 US Sebago, na długość wydawały się OK ale pięta mi w nich latała (mam szczupłą dla odmiany). Ponoć Sperry może być w moim przypadku bardziej odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi