Skocz do zawartości

Oficerki i bryczesy w wersji cywilnej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę nie pora na rozpatrywanie decyzji o zakupie oficerek, ale temat jakże ważny i ciekawy. O samych oficerkach było już trochę tutaj viewtopic.php?f=1&t=256&p=3020&hilit=niedzi%C5%84ski#p3020 w kwestii wzorów. O ile nie miałbym problemu z wyborem szewca, u którego byłbym skłonny obstalować takie buty, to niestety widzę pewien problem z dobrze skrojonymi bryczesami. Z tego co wiem na rynku istnieje kilka firm specjalizujących się w produkcji tego typu spodni jednak wedle standardów i z przeznaczeniem do użytku w jeździectwie. Czy znacie krawca, który byłby w stanie uszyć takie spodnie według klasycznych wzorów i ze wskazaniem na codzienne użytkowanie?

Opublikowano

Czy znacie krawca, który byłby w stanie uszyć takie spodnie według klasycznych wzorów i ze wskazaniem na codzienne użytkowanie?

W Warszawie proponowałbym zadzwonić i zapytać o możliwość uszycia bryczesów Pana Godlewskiego na Polnej.

Opublikowano

Trochę nie pora na rozpatrywanie decyzji o zakupie oficerek, ale temat jakże ważny i ciekawy. O samych oficerkach było już trochę tutaj http://forum.bespoke.pl/viewtopic.php?f ... 4ski#p3020 w kwestii wzorów. O ile nie miałbym problemu z wyborem szewca, u którego byłbym skłonny obstalować takie buty, to niestety widzę pewien problem z dobrze skrojonymi bryczesami. Z tego co wiem na rynku istnieje kilka firm specjalizujących się w produkcji tego typu spodni jednak wedle standardów i z przeznaczeniem do użytku w jeździectwie. Czy znacie krawca, który byłby w stanie uszyć takie spodnie według klasycznych wzorów i ze wskazaniem na codzienne użytkowanie?

Oficerki to obuwie całoroczne :)

Moje bryczesy są w wersji lajtowo-cywilnej, z tradycyjnej irlandzkiej firmy Tally Ho. Poza wzmocnieniami po wewnętrznej stronie ud nie mają dodatkowych łat i naszyć. Nie są również tak obcisłe, jak współczesne typowo jeździeckie.

Dla przykładu - bryczesy Tally Ho BreeChes z lat 30-tych ubiegłego stulecia.

Opublikowano

Mnie się oficerki bardzo podobają, szkoda tylko że nie mogą być lakierowane. :D Przyznam jednak, że takie bufiaste bryczesy moim zdaniem nadają się jedynie do jazdy konnej. W wersji cywilnej mogą być, ale mniej bufiaste.

No i według mnie to tylko buty na wieś, ew. kiepsko odśnieżane miasto. ;)

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mnie się oficerki bardzo podobają, szkoda tylko że nie mogą być lakierowane. :D Przyznam jednak, że takie bufiaste bryczesy moim zdaniem nadają się jedynie do jazdy konnej. W wersji cywilnej mogą być, ale mniej bufiaste.

No i według mnie to tylko buty na wieś, ew. kiepsko odśnieżane miasto. ;)

Pozdrawiam, Dr

Ojj ty byś wszystko lakierował :lol:

Bryczesy są bardzo fajne ale jak już wspomniałem jedynie na wieś. Z oficerkami dają dobry efekt. Do miasta jako wersja cywilna nie nadają się.

Opublikowano

Jak dla mnie bryczesy i oficerki to idealny ubiór wiejski :D

Bywam na wsi. Czasami, chociaż kiepsko jeżdżę konno. Co najważniejsze nie mam uczulenia na odkryte przestrzenie, nie pokryte brukiem, lub asfaltem :lol:
Opublikowano

A widzisz, ubranie masz jak znalazł.

Szczera prawda, cały zestaw składa się ze znalezisk :lol:

Najciekawsze to "oficerki". Zupełne nówki, pozostałość po armii radzieckiej - znalezione w wielkim hangarze handlarza starymi meblami i innymi rupieciami za grosze. Bryczesy nowe w SH też za grosze. Zapinka w antykwariacie - piękny odlew z brązu również nie nadwerężyła mojej kieszeni. I tak dalej....

Opublikowano

Takie szerokie bryczesy do jazdy konnej jednak byłyby dość niewygodne. Lepiej, jak między siodłem a nogą nic nam się nie zbiera, bo może to być przykre.

Opublikowano

Takie szerokie bryczesy do jazdy konnej jednak byłyby dość niewygodne. Lepiej, jak między siodłem a nogą nic nam się nie zbiera, bo może to być przykre.

A to stwierdzenie poparte osobistymi doświadczeniami czy widzimisię? Bo o ile wiem i sam zauważyłem ubranie ma przylegać do ciała na wysokości łydki, po to też są oficerki. Wyżej może być sobie luźno ( Patrz na ubrania kozackie z XVII).

Opublikowano

Vislav powiedz mi jedno? Forum FREHA?

No tak, pewne ubrania lepiej nabywać w demobilu. Buty, spodnie, kurtki wojskowe.

Niestety RR, jako ruch skomercjalizowało się ponad moją miarę. Nie czuję powołania.

Pewne tak, o ile nie jest to pustynna burza dla ubogich :lol:

Opublikowano

A to stwierdzenie poparte osobistymi doświadczeniami czy widzimisię? Bo o ile wiem i sam zauważyłem ubranie ma przylegać do ciała na wysokości łydki, po to też są oficerki. Wyżej może być sobie luźno ( Patrz na ubrania kozackie z XVII).

Dokładnie miałem to samo napisać:

Kset - to jest teza, hipoteza, czy własne doświadczenia? W luźnych na zewnątrz spodniach jest po prostu wygodniej.

Nawiasem mówiąc zdarzyły mi się wyprawy, gdy w siodle spędzałem po 10 godzin praktycznie non-stop.

Współczesne opięte bryczesy bazują na elastycznych tkaninach nie mających zbyt wiele wspólnego z klasyką.

pozdr.Vslv

Opublikowano

Hehe, mam podobnie. Ale dał bym głowę, że kiedy jeszcze tam zaglądałem widywałem podobny nick ;)

Oczywiście - jak mnie nie skreślili to do dziś jestem członkiem Szarej Rady, a przez 5 lat byłem aktywnym moderatorem.
Opublikowano

Stwierdzenie poparte osobistymi doświadczeniami, oczywiście.

Te spodnie mają w pasie ponad 120 cm (ściągnięte linką) i są szersze od bryczesów. Uszyte (własnoręcznie) z dość grubej wełnianej tkaniny podobnej do filcu. Opisanych przez ciebie dolegliwości nie odczuwałem, żadnych otarć nie było.

Natomiast po wielu godzinach jazdy, kłopoty z chodzeniem i sztywne mięśnie tak :lol:

Dołączona grafika