Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

A dokładnie Lhasa, stolica Tybetu zresztą🙂 Tych nie mam, ale przy rozmiarze 41.5-42 wełniane skarpetki Falke w rozmiarze 39-42 są na mnie po wielu praniach w pralce OK, chociaż na styk. Jednak 43-46 nosiłbym raczej w wersji kaszmirowej po domu, bo w butach mogłyby się fałdować i powodować pęcherze.

• Like 1

Mam tylko jedną rzecz, spodnie z cavalry twill z przeceny. Moim zdaniem są warte najwyżej tyle, ile za nie zapłaciłem, na pewno nie pełnej ceny. Cavalry twill sam w sobie jest super, ale odszycie i wykończenie modni nie jest na poziomie marki premium.

• Like 1

15 minut temu, lubo69 napisał:

Mam tylko jedną rzecz, spodnie z cavalry twill z przeceny. Moim zdaniem są warte najwyżej tyle, ile za nie zapłaciłem, na pewno nie pełnej ceny. Cavalry twill sam w sobie jest super, ale odszycie i wykończenie modni nie jest na poziomie marki premium.

Dzięki, to mi wystarczy aby się wstrzymać.

Udało mi się kupić w fajnej cenie buty które chodziły za mną od wielu lat – zamszowe Tricker'sy Bourton i WOW. Nigdy nie miałem tak wygodnych butów gyw od nowości. Pięta trzyma się zaskakująco dobrze jak na ogólną obszerność buta jak i na to że mam z tym zawsze problem przy swojej szczupłej pięcie. Jest minimalny luz, ale akceptowalny

No i to pojawia się pewien dysonans - o ile czuję przyjemne dopasowanie i okalanie mojej stopy w śródstopiu i w palcach z jednoczesnym, jak mi się wydaje, zapasem, tak zastanawiam się czy buty nie rozciągną się za bardzo? Już teraz obłożyny schodzą się bardzo wyraźnie i nie ma tutaj żadnej przerwy na ewentualne ułożenie się w wyniku pracy buta podczas chodzenia.

Nie skończy się to luźnym papciem za pół roku i latającą stopą?

20241024_182452.jpg

PA240314.JPG

• Like 3

Nowy dzień, nowe męczenie buły przeze mnie. 

Dzisiaj chciałbym poprosić opinie o jakości wykonania płaszczy przez markę Oscar Jacobson.

Znalazłem taki https://www.oscarjacobson.com/en-eu/regular-fit-double-breasted-wool-coat-71891269-dark-blue-210/

Wszystko mi się w nim podoba (jeszcze tylko czekam na info z CS jakie jest gsm materiału, ale nie wygląda na lekki).

Czy macie jakieś świeże doświadczenia z produktami tej marki i jakością wykonania? Na jakim poziomie to stoi?

Ponownie ja odpowiem, ale skoro na forum mamy łącznie jakieś siedem osób...🙂

Oglądałem kilka płaszczy OJ (w Polsce i w Sztokholmie) i sprawiały na mnie wrażenie dość przeciętnych, to znaczy przede wszystkim cienkich. Jeśli poszukasz na forum, zobaczysz że taki płaszcz warto kupić za osiemset, ale złotych, nie euro. Znajdziesz też jednak pochlebne opinie.

Może ktoś jeszcze się wypowie, bo jeśli będziesz słuchał tylko mnie, zima zastanie Cię w jakimś serdaczku... Z drugiej strony, w dzisiejszych czasach gruby i długi płaszcz to albo army vintage, albo tacy specjaliści jak S.E.H Kelly. Albo oczywiście uszyć. Mnie @Ernestson uszył, ale obecnie może być drogo.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

3 minuty temu, lubo69 napisał:

Ponownie ja odpowiem, ale skoro na forum mamy łącznie jakieś siedem osób...🙂

Oglądałem kilka płaszczy OJ (w Polsce i w Sztokholmie) i sprawiały na mnie wrażenie dość przeciętnych, to znaczy przede wszystkim cienkich. Jeśli poszukasz na forum, zobaczysz że taki płaszcz warto kupić za osiemset, ale złotych, nie euro. Znajdziesz też jednak pochlebne opinie.

Może ktoś jeszcze się wypowie, bo jeśli będziesz słuchał tylko mnie, zima zastanie Cię w jakimś serdaczku... Z drugiej strony, w dzisiejszych czasach gruby i długi płaszcz to albo army vintage, albo tacy specjaliści jak S.E.H Kelly.

Cieńki, rozumiem, że chodzi głównie o tkaninę a nie jakość wykonania? Przedział cenowy podobny do poszetki a tam miałem wrażenie, że dużo nitek wystaje i podszewka jest jakoś tak niesolidnie skonstruowana. 
Mi się z tym płaszczem nie spieszy, najwyżej kupię coś po zimie. Chcę kupić piękny płaszcz na może całe życie (jak mi bebzon nie urośnie po drodze) więc nie nakładam sobie deadlinu na to. W zimie nie zmarznę bo mam puchuwkę nuptse i parkę (bo ja. tych wstrętnych każualowców jestem). 

20 godzin temu, papiez_ napisał:

Udało mi się kupić w fajnej cenie buty które chodziły za mną od wielu lat – zamszowe Tricker'sy Bourton i WOW. Nigdy nie miałem tak wygodnych butów gyw od nowości. Pięta trzyma się zaskakująco dobrze jak na ogólną obszerność buta jak i na to że mam z tym zawsze problem przy swojej szczupłej pięcie. Jest minimalny luz, ale akceptowalny

No i to pojawia się pewien dysonans - o ile czuję przyjemne dopasowanie i okalanie mojej stopy w śródstopiu i w palcach z jednoczesnym, jak mi się wydaje, zapasem, tak zastanawiam się czy buty nie rozciągną się za bardzo? Już teraz obłożyny schodzą się bardzo wyraźnie i nie ma tutaj żadnej przerwy na ewentualne ułożenie się w wyniku pracy buta podczas chodzenia.

Nie skończy się to luźnym papciem za pół roku i latającą stopą?

20241024_182452.jpg

PA240314.JPG

Nawet gdyby się rozciągnęły, istnieje coś takiego jak tongue pads

pedag-supra-tongue-pads-1%20copy.jpg

wklejasz to po wewnętrznej stronie języka i niweluje ci luz. Stosowałem taki zabieg z powodzeniem. Wklejki są mięciutkie (zamsz i pianka w środku), więc język buta może być nawet wygodniejszy niż wcześniej.

• Like 4

5 godzin temu, Michaś napisał:

Czy macie jakieś świeże doświadczenia z produktami tej marki i jakością wykonania? Na jakim poziomie to stoi?

Nie wiem jak płaszcze, ale mam kardigan merino z vinted za 6 dyszek i oceniam go wysoko - jest made in Italy, dzianina jest wysokiej jakości, nieporownywanie bardziej miękka i gładka w porownaniu np. ze swetrami Uniqlo czy innych budżetowych brandów. Świetnie sie trzyma po wielu praniach. Nie znam ceny pierwotnej, bo mnie to nie interesowało.

• Like 1

Velasca nie znam, z opisu i zdjęć wygląda dobrze. Jeśli chodzi o „eleganckie” koszule z denimu i flaneli, polecam: Mazzarelli, Finamore, Borriello, Borelli, 100 hands, Barba. Wiele z nich jest tu:

https://www.michidamato.com/collections/camicie?filter.v.availability=1&filter.v.option.color=BLU&page=3&sort_by=created-descending
jeśli zaś chodzi o workwear, z pewnością zaraz @Velahrnzaproponuje jakiegoś Bronsona czy innego Eastwooda🙂

• Like 1

42 minuty temu, lubo69 napisał:

Velasca nie znam, z opisu i zdjęć wygląda dobrze. Jeśli chodzi o „eleganckie” koszule z denimu i flaneli, polecam: Mazzarelli, Finamore, Borriello, Borelli, 100 hands, Barba. Wiele z nich jest tu:

https://www.michidamato.com/collections/camicie?filter.v.availability=1&filter.v.option.color=BLU&page=3&sort_by=created-descending
jeśli zaś chodzi o workwear, z pewnością zaraz @Velahrnzaproponuje jakiegoś Bronsona czy innego Eastwooda🙂

Ach te Barba piękne. Cena trochę zaporowa, ale kołnierzyki ładniejsze niż w velasca. Spróbuję poszukać jakiejś promki na to. Dzięki. 

2 godziny temu, lubo69 napisał:

Jest na isuit, dodatkowo kod. Droga wysyłka. Sklep sprawdzony.

https://isuit.it/en/designers/barba-napoli

Tak sobie zerknąłem z ciekawości, i pierwsza którą kliknąłem:

https://isuit.it/en/b01-barba-napoli-white-pa-ea-shirt-cku13p-5-0134097.html

Composition 87% Polyamide 13% Elastane

• Like 1