Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Obie mają nieco za długie rękawy, przy czym druga nieco bardziej (mankiety koszuli powinny wystawać na ok 1 cm - czyli powinny się kończyć mniej więcej tam, gdzie rękawy górnej marynarki).

Szlice opierają się na pośladkach, czyli proste raczej nie będą (chyba, że ktoś ma wklęsły tyłek), ale na pewno nie powinny się rozchodzić - ten efekt jednak pojawia się z reguły przy mocnym taliowaniu.

Swoją drogą, podoba mi się ta górna i ładnie leży.

Górna ładna, ładna - 100% wełny, 300-400 zł, H&M? Super, nie spodziewałbym się (mówię bez ironii).

Jeśli budżet jest mocno ograniczony, polecam wycieczkę po SH - tych gorszych i tych lepszych. Za czasów mojej młodości (niedawno) na Chmielnej w Warszawie był SH z ubraniami wysokiej jakości, marynarki chodziły po 100-200 zł.

Jeśli jesteś uprzedzony do SH (co rozumiem), nie pozostaje nic innego jak liczyć na wyprzedaże/outlety. W Bytomiu bywają ładne marynarki przyzwoitej jakości, ale ceny chyba nawet w outletach wyższe niż 300 zł (może się mylę).

Na Chmielnej ostatnio nie było żadnej marynarki, w outlecie Bytomia w Warszawie(Ursus) była bardzo ładna marynarka w czarno-białą pepitę z wełny super 110's, coś koło 300zł. A z tych, które wrzuciłeś, górna jest sympatyczna.

Wstawiam obiecane zdjęcia. Moim zdaniem o ile z przodu marynarka leży ok, to już z tyły nie podobają mi się marszczenia w niektórych miejscach. Nie wiem czy da się te błędy skorygować. Mam taką nadzieję, bo ogólnie rzecz biorąc garnitur mi się podoba i dobrze się w nim czuję. Wydaje mi się, że rękawy są do skrócenia i na pewno nogawki spodni. No ale to Wy jesteście ekspertami i nie ukrywam liczę na Wasze opinie i sugestie. Z góry dzięki!

https://plus.google.com/photos/108041938767338859173/albums/6016959051817171633

Nogawki do skrócenia ale rękawów bym już nie ruszał. W ogóle rękawy jakoś dziwnie się układają, jakbyś miał założone karwasze. Tył wygląda jakby marynarka a) była za mocno taliowana b ) była za mała, chociaż w barkach wydaje się leżeć dobrze. Przydałoby się zdjęcie pokazujące na ile odstające są szlice, znaczy się z profilu. Buty ładne.

Marynarka jest rzeczywiście mocno taliowana ale nie mam wrażenia żeby była za mała. Z rękawami rzeczywiście jest coś na rzeczy. Tak jakby były za obszerne. Rękawów na pewno nie ruszać? Nie ma szans żeby mankiet koszuli mi wyszedł spod rękawa. Podsyłam zdjęcia z profilu. 

post-5277-0-22037100-1400941870_thumb.jp

post-5277-0-93542700-1400941875_thumb.jp

Rekawy fakt troche dziwnie, powinny byc wg mnie z 1-1.5cm krotsze. Koszula powinna wystawac i wydaje sie jakby wlasnie tyle brakowalo.

Spodnie tak jak wspomniano troche krotsze.

Marynarka z przodu ladnie, ale plecy niezbyt. Mozliwe ze opina sie na bokach troche, bo plecy calkiem niezle. Mozna by bylo wg mnie troche w pasie ja od-taliowac. Nie wiem dokladnie jak trudne jest delikatne zwezenie rekawa, ale szczegolnie w bicepie wyglada na spory.

Ogolne wrazenie bardzo niezle. Ladny kolor i plus za buty. W tej cenie elegancki zakup

Skróciłem spodnie do garnituru, ale mam nadal wątpliwości czy nie są za długie ponieważ wciąż się łamią na boki. Podwinąłem więc jedną nogawkę o 2cm  i wydaje mi się, że stojąc jest lepiej. Jednak teraz podczas siedzenia spodnie podnoszą mi się wyżej, wydaje mi się, że za wysoko.

Czy taka wysokość nogawki podczas siedzenia jest ok (lewa nogawka na każdym zdjęciu, dodałem jedno z inną skarpetką bo nie wiem czy dobrze widać) ? I jak to wygląda podczas stania ? Proszę o poradę bo nie wiem co dalej robić ze spodniami.

post-5430-0-82694200-1401043196_thumb.jp

post-5430-0-38154400-1401043202_thumb.jp

post-5430-0-65149400-1401043210_thumb.jp

post-5430-0-90130000-1401043215_thumb.jp

Prawidłową długość nogawki sprawdzamy w pozycji stojącej nie siedzącej. Jak się wysoko podciąga podczas siedzenia to trzeba zakładać wysokie skarpety :)

Dzięki za szybką odpowiedź. Więc skupmy się na pozycji stojącej. Czy wersja z podwiniętą nogawką będzie ok  ?

Panowie,

przymierzam się do zakupu mojej pierwszej odd jacket. Zależy mi więc, aby była jak najbardziej uniwersalna tzn, pasowała do dżinsów, chinosów granatowych, beżowych i posłużyła wiele lat.
Noszona będzie najczęściej do koszuli bez krawata. Mam 20 lat, a więc marynarka najpewniej będzie zakładana na wyjścia ze znajomymi, do klubów, jakieś rodzinne spotkania itp. 
Osobiście zamarzyła mi się dwurzędówka, bo lubię się wyróżniać w dyskretny sposób. Dodam, że mam 191cm i 74kg wagi, więc jestem szczuplutki. 

Przymierzałem dzisiaj dwie marynarki:
1) http://www.bytom.com.pl/marynarki,marynarka-bd1-02-58a-113-k-1401-8813-p - jasny, żywy odcień niebieskiego, bez rozcięć z tyłu, rozmiarowo jest w miarę okej, natomiast mogłaby być ciut węższa w talii

2) http://www.bytom.com.pl/marynarki,marynarka-bd1-02-40a-113-k-1443-8931-p - dość ciemna, dwa rozcięcia z tyłu, świetnie leżała w barkach i talii, natomiast rękawy do odwinięcia o prawie 3 cm. 

Która z marynarek lepiej sprawdziła by się w całorocznym użytkowaniu w połączeniu z jak największą ilością spodni i koszul (np. białe, błękitne, różowe, w paski, kratkę)?
Czy dwurzędówka nie wyjdzie z mody? Może lepiej postawić na zwykłą marynarkę jako pierwszą?

ja na pierwszą odd jacket polecam albo marynarkę klubową (granat, metalowe guziki), albo w drobną czarno-białą pepitkę (choć ta jest mniej uniwersalna). Zdecydowanie jednorządowa, popieram kolegę Kovala (chociaż przy Twoich warunkach fizycznych dwurzędówki ogólnie prezentują się na ogół bardzo dobrze - pomyśl o tym kupując następny garnitur).